Camiu's-Sagir Hadis Kitabı
577-)
Vahşi bin Harb rivayet ediyor: Geceleyin evinizden çıktığınızda kapılarınızı kapatın.
Kaynak: Taberani’nin kebir’i Nden.
Konu: Genel
578-)
Ebû Hümeyd es-Sâidî rivayet ediyor: Biriniz bir kadınla evlenmek istediğinde, gayesi sadece evlenmek olması şartıyla ona bakmasında hiçbir sakınca yoktur, îsterse evlenmek istediği kimsenin bundan haberi olmasın.
Kaynak: İbni Mâce, Nikâh: 9; Müsned, 3:393; 4:393
Konu: Genel
580-)
Âişe'den (r.a.) rivayet etmiştir: Biriniz bir kadınla evlenmek istediğinde saçım siyaha boyuyorsa bunu ona haber versin.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
582-)
Ebû Hümeyd (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz camiye girince Peygambere salâvat getirsin ve şöyle desin: "Allah'ım! Bana rahmetinin kapılarını aç." Çıkınca da Resûlullaha salât ve selâm getirsin ve şöyle desin: "Allah'ım, Senden fazi ve ihsanını diliyorum."
Kaynak: Tirmizî, Salât: 117; Fbnimâce, Mesackj: 13; Müsned,6:282,283.
Konu: Genel
588-)
Ebû Ümâme (r.a.) rivayet ediyor; Biriniz Müslüman kardeşine gittiğinde yanından ayrılıncaya kadar o kendisinin âmiri durumundadır.
Kaynak: İbni adiyy’in El-kamil’inden.
Konu: Genel
589-)
Enes'den (r.a.) rivayetle Resûl-ü Ekrem Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmaktadır: Misafir, bir topluluğa geldiğinde rızkıyla beraber gelir. Ayrıldığında da o topluluğun günahlarını bağışlatmış olarak ayrılır.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
592-)
Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyort Ramazan ayı girdiğinde Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincire vurulur.
Kaynak: Buhari, Savm: 5; Bed'ü'l-halk; 11; Müslim, Siyam: 2;neseî, Siyam: 4,5; Müsned, 2:281,401; 3:236.
Konu: Genel
593-)
Ebû Saîd rivayet ediyor: Bir hastayı ziyaret ettiğinizde, daha çok yaşayacağını söyleyin. Çünkü bu birşey değiştirmez, fakat hastanın gönlünü hoş tutar. Varlıklar dünyasında en değerli şey insan hayatıdır. Hizmetlerin en üstünü de insan hayatına, onu korumaya, maddî ve manevî hastalıklardan kurtarmaya yönelik hizmetlerdir. Doktorlar hastanın sağlığa kavuşması için uğraştıkları gibi ziyaretçilere düşen en büyük görev de hastaya moral ve ümit vermektir. Ölecek olsa bile hastaya bu mora! verilmelidir. Büyük İslâm âlimi Bedİözzaman "Meyus ve ümitsiz bir hastaya manevî bir teselli, bin ilaçtan daha ziyade nâfidir [faydalıdır]."[99] diyor. Doktorların da en önemli vazifesi bu olduğunu, olması gerektiğini tıp otoriteleri söylüyorlar. Ünlü doktor Ebû Bekir er-Razî bu konuda şunları söylüyor: "Bir doktor şifâ ümidi vermelidir. Eğer netice alınacağından emin değilse, ruhun bulucu gücüne kulak vermiş gibi, doktor da henüz ölüm vukua gelmeden hastanın cesaretini arttırmak, ona yaşama kudreti telkin etmelidir." Doktorlar Sultanı İbni Sina da şöyle diyor; 'Tedavinin en iyi yollarından, en tesirli olanlarından biri, hastanın aklî ve ruhî güçlerini arttırmak, ona hastalıklarla daha iyi mücadele edebilmesi için cesaret vermek, hastanın çevresini sevimli ve hoşa gider hâle getirmek, sevdiği insanlarla bir araya getirmektir."
Kaynak: Müslüman İlim Öncüleri Ans., S. 106.
Konu: Genel
594-)
Kâtade (r.a.) rivayet ediyor: Bir eve girdiğinizde ev halkına selâm veriniz. Çıktığınızda da onları selâmla Allah'a ısmarlayınız.
Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından
Konu: Genel
595-)
Ömer'den (r.a.) rivayetle: Bir hastanın yanına vardığında sana duâ etmesini iste. Çünkü onun duası meleklerin duası gibidir.
Kaynak: İbni Mâcetden
Konu: Genel
597-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz duâ ettiğinde, isteğinde kararlı olsun. "Allah'ım, dilersen bana ver" demesin. Şüphesiz Allah'ı zorlayan hiç kimse yoktur.
Kaynak: Buhari, Daavât: 21; Müslim, Zikir; 9; Tirmizl, Daavât:77,
Konu: Genel
598-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Biriniz duâ ettiğinde kendi duasına "Âmin" desin.
Kaynak: İbni adiyy’in El-kamil’inden.
Konu: Genel
599-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Birisi yanında bulunmayan kardeşine duâ ederse bu işe görevli melek "Sana da bir misli verilsin" der.
Kaynak: İbni adiyy’in El-kamil’inden.
Konu: Genel
600-)
Talk bin Ali (r.a.) rivayet ediyor: Erkek Özel ihtiyacı için hanımını çağırdığında, kadın ocak başında olsa dahi bırakıp kocasının isteğini yerine getirsin.
Kaynak: Timizi, Rada':10
Konu: Genel
602-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Bir erkek hanımını yatağına çağırdığında hanımı gelmemekte diretir, kocası da kızgın olarak sabahlarsa melekler sabaha kadar o kadına lanet ederler.
Kaynak: Buhari, Bed'ül-halk: 7; Nikâh: 85; Müslim, Talâk: 11;ebû Davud, Nikâh: 40.
Konu: Genel
603-)
Hilal bin Yesaf rivayet ediyor: Birisi duâ ettiğinde kabul edilmese bile kendisine bir sevap yazılır.
Kaynak: Darekutni’nin sünen’inden.
Konu: Genel
604-)
îbni Abbas'tan (r.a.) rivayetle: Dua ettiğinde elinin içiyle Allah'a duâ et, tersiyle değil. Duayı bitirdiğinde de iki elini yüzüne sür.
Kaynak: İbni Mice, İkâme; 119.
Konu: Genel
606-)
îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz düğün yemeğine davet edildiğinde gitsin.
Kaynak: Muşum, Nikâh: 98,101; İbnimâce, Nikâh: 25; Müsned,2:22.
Konu: Genel
610-)
îbni Mes'ud'dan (r.a.) rivayetle: Biriniz bir yemeğe çağrıldığında gitsin. Oruçlu değilse yesin. Oruçlu ise bereketlenmesi için duâ etsin.
Kaynak: Taberani’nin evsaf’ından.
Konu: Genel
616-)
îbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Size Allah'ın azabı hatırlatıldığı zaman yapmak istediğiniz kötülükten vaz geçiniz.
Kaynak: Bezzazdan.
Konu: Genel
618-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Biriniz güzel bir rüya gördüğünde onu tâbir ettirsin, başkalarına da anlatsın. Kötü bir rüya gördüğünde de ne tâbir ettirsin, ne de başkalarına anlatsın.
Kaynak: Tirmizi’den.
Konu: Genel
621-)
Ebû Saîd el-Hudrî (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz sevdiği bir rüya görürse bu Allah'tandır. Bu sebeple Allah'a hamdetsin. Ve başkalarına anlatsın. Sevmediği bir rüya gördüğünde ise bu şeytandandır. Ondan Allah'a sığınsın ve onu hiç kimseye anlatmasın. Böyle yaparsa o rüya ona zarar vermez.
Kaynak: Buhari, Tabir: 3, 46; Müslim, Rüya: 3; Tırmizî, Daavat52; İbni Mâce, Rüya: 3 Müsned, 3:
Konu: Genel
622-)
Amir bin Rebîa rivayet ediyor: Biriniz kendi şahsında, malında veya Müslüman kardeşinde çok hoşuna giden bir şey gördüğünde, bereketi için duâ etsin. Çünkü göz değmesi haktır.
Kaynak: Ebu ya’la,taberani,nin Kebir’i ve Hakim’in müstedrek’i Nden.
Konu: Genel
623-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz musîbete uğramış birisini gördüğünde içinden, "Beni sana verdiği musibetten koruyan, beni sana ve kullarının bir çoğuna gerçekten üstün kılan Allah'a hamdolsun" derse, bu söz kendisine verilen o nimete şükür olur.
Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından
Konu: Genel
624-)
Ömer'den (r.a.) rivayetle: Biriniz güzel bir kadın gördüğünde, ondan hoşlanırsa, hanımına gelsin ve onunla beraber olsun. Çünkü ikisindeki birdir, onda olan hanımında da vardır.
Kaynak: Hatib’in tarih’inden.
Konu: Genel
625-)
îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz bir Müslüman kardeşinde bir musibet gördüğünde kendisini o musibete uğratmadığı için Allah'a hamdetsin. Fakat bunu ons duyurmasın.
Kaynak: İbni neccar’dan.
Konu: Genel
627-)
îbni Amr (r.a.) rivayet ediyor: Ümmetimin zâlime, "Ey zâlim" demekten korktuğunu gördüğünde ondan ümidini kes.
Kaynak: Müsned, 2:162,190
Konu: Genel
628-)
Âlimin fazlaca idareci ile haşir neşir olduğunu gördüğünde, onun hırsız olduğunu bil.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
629-)
Ukbe bin Âmir (r.a.) rivayet ediyor: Kul Allah'a isyana devam ettiği halde, Allah hâlâ ona sevdiği dünyalık şeyleri veriyorsa, bu ancak Allah tarafından onun için bir istid-ractır[126]. Nimetlere mazhar olmakla veya onlardan mahrum bırakılmakla imtihan olunuruz. Kul şükrederse Allah nimetini bollaştırır, bereket ihsan eder. Günah ve isyanlara daldığında ise nimetini kısar; açlık, kıtlık, yokluk gibi çeşit çeşit felâketler verir. Genel kaide budur. Ama kul isyan ve günahlara gömüldüğü halde Allah hâlâ nimetlerini/kulun sevdiği şeyleri veriyorsa, aslında bu onun için bir nimet değil, bir musibettir, bir cezadır, daha da azmasına sebep olur. O halde se-fahet ve günahlara dalan insanların dünya nimetlerine kavuşmaları onfan aldat-mamalı, bizi de onlara özendirmemelidir. Netice önemlidir. Eğer o nimet bizi dünya ve âhiretin saadetine götürüyorsa gerçekten nimettir. Eğer günaha, dolayısıyla Cehenneme sevkediyorsa nimet değil, azaptır. Bir âyette de bu husus şöyle dile getirilmiştir: "Artık Kur'ân'ı yalanlayanları Bana bırak. Biz onları inkâr ve isyanlanna karşılık nimetler vererek hiç bilmedikleri bir taraftan azaba yaklaştıracağız."
Kaynak: Kalem Sûresi, 44.
Konu: Genel
630-)
İbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Müslüman kardeşinde şunları gördüğün de ondan hayır bekle: Haya, emânete riâyet ve doğruluk. Bunları görmediğinde ondan hayır bekleme.
Kaynak: İbni adiyy’in El-kamil’i Ve deylemi’nin Müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
634-)
İbni Huzeyme (r.a.) rivayet ediyor: Bir adamın camilere devam etmeyi âdet haline getirdiğini gördüğünüzde, onun îmanlı olduğuna şahitlik getirin.
Kaynak: Timizi, Tefsîr-i Sûre: 9; Tbnimâce, Mesacld: 19;müsned 3:68-76.
Konu: Genel
635-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmaktadır: Kişiye dünyaya kalben bağlanmama arzusu ve az konuşma verildiğini gördüğünüzde ona yaklaşınız. Çünkü ona hikmet telkin ediliyor.
Kaynak: İbni mace,zühd:1.
Konu: Genel
637-)
îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Sahabîlerime dil uzatanları gördüğünüzde "Allah'ın laneti kötülüğünüzün üzerine olsun" deyin.
Kaynak: Timizi, Menakıb: 59
Konu: Genel
640-)
Ebû Ümâme (r.a.) rivayet ediyor: Değiştirmeye gücünüzün yetmediği bir kötülük gördüğünüzde, o şey Allah tarafından değiştirilinceye kadar sabredin.
Kaynak: İbni adiyy’in El-kamil’i,beyhaki’nin Şi’bü’l-iman’ından
Konu: Genel
643-)
Ali (r.a.) rivayet ediyor: Allah'ın, kula fakirlik ve hastalık verdiğini gördüğünüzde şüphesiz Allah onu günahlardan arındırmak istiyor demektir.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
650-)
Selman el-Fârisî'den (r.a.) rivayetle: Mü'minin kalbi Allah yolunda mücâdele ederken korku veya heyecandan titrediğinde, günahları olgun hurma salkımlarının dökülmesi gibi dökülür.
Kaynak: Taberani’nin evsaf’ından.
Konu: Genel
655-)
îbni Ömer Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Biriniz Müslüman kardeşini ziyaret edip yanında oturduğunda ondan müsaade istemedikçe kalkmasın.
Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’inden.
Konu: Genel
656-)
Biriniz din kardeşini ziyaret ettiğinde oturması için kendisini topraktan koruyacak bir şey verdiğinde Allah da onu Cehennem azabından korur.
Kaynak: Taberani’nin evsaf’ından.
Konu: Genel
658-)
Ebû'd-Derdâ'dan (r.a.) rivayetle: Camilerinizi nakışlarla, mushaflarınızı da altın ve gümüşle süslediğinizde felâket başınızdadır.
Kaynak: Hakim’den.
Konu: Genel
659-)
İbni Abbas 'dan (r.a.) rivayetle: Zilzal Sûresi Kur'ân'ın yarısına denktir. Kâfîrûn Sûresi dörtte birine, thlâs Sûresi de üçte birine denktir.
Kaynak: Timiz!, Sevabü'l-kufân: 10.
Konu: Genel
661-)
Ebû Said rivayet ediyor: Biriniz Rabbinden rızık istediğinde helâl olanı istesin.
Kaynak: İbni adiyy’in El-kamil’inden.
Konu: Genel
662-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Biriniz Rabbinden bir şey istediğinde duasının kabul edildiğini hissederse, "îhsaniyla güze! nimetlerin tamamlandığı Allah'a ham-dolsun" desin. Duasının kabulü geciken de "Her hâl için Allah'a hamdolsun" desin.
Kaynak: Beyhaki’nin daavat’ından.
Konu: Genel
665-)
Abdullah bin Zeyd'den (r.a.) rivayetle: Birinize "Mü'min inisin?" diye sorulduğunda, îmanında şüphe varlığını hissettiren bir ifâde kullanmasın.
Kaynak: Taberani’nin evsaf’ından.
Konu: Genel
668-)
Âişe (r.a.) rivayet ediyor: Allah birinizin gelir kaynağını bir yöne bağlaraışsa, o yolla geçimini temin etmekte zorlanmadıkça o rızık kapısını terketmesin.
Kaynak: İbnimâce, Ticâret: 4.
Konu: Genel
669-)
Abdurrahman bin Cennab es-Selmt'den (r.a.) rivayetle: Allah kul için önceden manevî bir makam takdir etmiş, fakat kul ameliyle oraya ulaşamıyorsa Allah onun bedeni, çoluk çocuğu ve malıyla ilgili bir musibet verir, sonra da daha önce takdir ettiği makama ulaşması içip onu buna karşı sabırlı kılar.
Kaynak: Musned, 5:262; Em Dâvud, Cenâlz: 1.
Konu: Genel
670-)
Ani Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Bir kişi senin hakkında bildiği bir kusurla sana dil uzatırsa, sen de onun hakkında bildiğin bir kusurla ona dil uzatma. Böyle yaparsan, bu senin için bir mükâfat; onun için de bir vebaldir.
Kaynak: Deylemî'nin Mu'ce/rfinden
Konu: Genel
677-)
İyiliklerin seni sevindirir, kötülüklerin de seni üzerse, sen olgun mü'minsin.
Kaynak: Müsned 1:18,26; 3:446.
Konu: Genel
681-)
Câbir'den (r.a.) rivayetle: Birinizin lokması yere düştüğünde, üzerindeki rahatsız edici şeyleri temizledikten sonra yesin. Onu şeytana bırakmasın. Çünkü, bereketin yemeğin hangi parçasında olduğunu bilemez.
Kaynak: Müslim, Eşribe: 134,137; Ebû Davud, Efıme; 49; Timizietime: 11; Mûsned, 3:100.
Konu: Genel
688-)
îbni Mes'ud (r.a.) rivayet ediyor: Komşuların sana "İyi bir iş yaptın" dediklerini duyduğunda iyi bir iş yapmışsın, "Kötü bir iş yaptın" dediklerinde kötü bir iş yapmışsın demektir.
Kaynak: İbni Mâce, Zühd: 25; Müsned, 1:402.
Konu: Genel
689-)
Ka'b bin Ucre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Ezan sesini işittiğinde Allah'ın dâvetçisi olan müezzinin çağrısına
Kaynak: Taberani’nin kebir’i Nden.
Konu: Genel