Genel ile İlgili Hadisler
8129-)
Ebû Mûsâ (r.a.) rivayet ediyor: îçinde Allah'ın anıldığı evle, anümadıgı ev, diriyle ölünün durumu gibidir.
Kaynak: Müslim, Mösafirîn: 211.
Konu: Genel
8133-)
Câbir'den (r.a.) rivayetle: Beş vakit namaz, birinizin kapısının Önünden akan bir nehir gibidir. O kişi günde beş defa o nehirde yıkanırsa, bu onda kirden bir eser bırakır mı?
Kaynak: Dârimî, Salât: 1; Taberânî, Sefer: 91; Müsned, 1:177.
Konu: Genel
8134-)
Cündeb rivayet ediyor: insanlara hayrı öğretip de kendisini unutan âlimin durumu, insanları aydınlatıp da kendisini yakan kandilin durumuna benzer.
Kaynak: Taberâni'nin Keö/vinden.
Konu: Genel
8137-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: İlim öğrenip de onu başkalarına anlatmayan kimsenin durumu, hazine biriktirip de başkasına yardım etmeyen kimsenin durumu gibidir.
Kaynak: Taberâni'nin Fvsaftndan.
Konu: Genel
8142-)
îbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Haksız olan kavmine yardım edenin durumu, uçurumdan yuvarlanıp da kuyruğundan çekilerek kurtarılmaya çalışılan devenin durumu gibidir.
Kaynak: Müsned 1:393,401.
Konu: Genel
8144-)
İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Mü'minin durumu, güzel koku satanın durumu gibidir: Yanında oturursan sana fayda verir, beraber yürürsen sana fayda verir, ortaklık yaparsan sana fayda verir.
Kaynak: Taberâni'nin Kebirinden.
Konu: Genel
8147-)
Ebû Rüzeyn rivayet ediyor: Mü'min bal arasına benzer: Ancak temiz şeyi yer ve temiz yere konar.
Kaynak: Taberântnin Kebtts Ve İbni H/bfaarfdan.
Konu: Genel
8151-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Mü'minin durumu yeşil ekin gibidir. Rüzgâr ne taraftan gelse onu eğer. Rüzgâr durduğunda doğrulur. Mü'min de böyledir. O da belâ ve musibetlerle eğrilir. Kâfirin durumu ise çam ağacı gibidir. Allah dilediği zaman sert ve dik durur. [Belâ ve musibetlere uğramaz.]
Kaynak: Buhari, Merzâ: 1; Tevhid: 31; Münafikin: 59,60;dârimî, Rikak: 36; Müsned 2:523; 3:454,5:142.
Konu: Genel
8152-)
Ebû Mûsâ (r.a.) rivayet ediyor: Kur'ân okuyan mü'minin durumu portakal gibidir, kokusu güzel, tadı da güzeldir. Kur'ân okumayan müminin durumu, hurmanın durumu gibidir. Kokusu yok ama tadı güzeldir. Kur'ân okuyan münafığın durumu, reyhanın durumu gibidir. Kokusu güzel, fakat tadı acıdır. Kur'ân okumayan münafığın durumu ise Ebû Cehil karpuzu gibidir. Kokusu yok, tadı da acıdır.
Kaynak: Buharf, Et'ıme: 30; Fezâilü'l-kur'ân: 17,36; Tevhid:57; Müsafirin: 249; Ebû Davud, Edeb; 16; Tirmizî, Edeb: 79; A/esef, Îman: 32;dârimt, Fezâilü'l-kur'ân: 8.
Konu: Genel
8155-)
Nu'man bin Beşir'den (r.a.) rivayetle: Müminler birbirlerini sevmede, merhamet etmede, yardımlaşmada bir vücud gibidirler. Vücudun bir organı hastalandığında, bütün vücut uykusuzluk ve ateşle onun acısına ortak olur.
Kaynak: Buhari, Edeb: 27; Müslim, Birr: 66; Müsned, 4:270.
Konu: Genel
8158-)
İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Münafığın durumu iki sürü arasında gidip gelen şaşkın koyunun durumu gibidir. Bir ona katılır, bir buna katılır. Hangisinin peşinden gideceğini bilemez.
Kaynak: Müslim, Münafikin: 16; A/eseî, Îman: 31; Dârimt,mukaddime: 31; Müsned, 2:32,47,67.
Konu: Genel
8161-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Ümmetimin durumu yağmurun durumu gibidir. Başı mı daha hayırlı, sonu mu daha hayırlı olduğu bilinmez.
Kaynak: Taberâni'nin Kebirinden.
Konu: Genel
8170-)
Câbir (r.a.) rivayet ediyor: insanlarla hoş geçinmek sadakadır.
Kaynak: Müsned, Taberâni'nin Kebîfl Ve Beytıakvninşı/abü'/-/matfından.
Konu: Genel
8185-)
Ebû Saîd (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Muaz bin Cebel Allah'ın helâl kıldıklarıyla haram kıldıklarını en iyi bilen insandır.
Kaynak: Ebûnuaym'ınh//yefsinden.
Konu: Genel
8186-)
Muhammed bin Ka'b'dan rivayetle: Muaz bin Cebel, Kıyamet Günü âlimlerin önderi olup bir ok atımı kadar onların önünde duracaktır.
Kaynak: Taberânpnin Kebif\ Ve Ebû Nuayrn'ın Hıly&sinden.
Konu: Genel
8189-)
Yahya bin Ebî Yahya'dan rivayetle: Camiye gitmenle câmiiden dönmen cevap bakımından eşittir.
Kaynak: Said Bin Mansuaın Sünerfinden.
Konu: Genel
8195-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Güzel ahlâk Cennet amellerindendir.
Kaynak: Taberâni'nin Evsafından.
Konu: Genel
8196-)
Aişe'den (r.a.) rivayetle: En güzel huylar on tanedir. Bunlar bazan babada bulunur çocukta bulunmaz; çocukta bulunur, babada bulunmaz. Kölede bulunur, efendisinde bulunmaz. Allah bunları, saadetini dilediği kimselere verir. Bu güzel huylar şunlardır: Doğru sözlü olmak, tam cesaret, isteyene vermek, iyiliklere karşılıkta bulunmak, emâneti korumak, akrabalarla iyi ilişkiler içerisinde olmak, komşunun hatâsına göz yummak, arkadaşın hatâsına göz yummak, misafiri ağırlamak ve bunların hepsinin başı olan haya.
Kaynak: Beyhakî'nin Şuabü'l~îman’ından.
Konu: Genel
8200-)
îbni Abbas'den (r.a) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buy ur m uş lardır: Tevrat'ta şöyle yazılıdır: Ömrünün uzun, rızkının bol olmasını isteyen kişi, akrabalarına iyilik etsin.
Kaynak: Hâkim'in Müstedrek'inden.
Konu: Genel
8203-)
İbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Ammar tepesine kadar îmanla doludur.
Kaynak: Nesei, Man: 17; İbni Mâce, Mukaddime: 11.
Konu: Genel
8206-)
Ebû Bekir'den (r.a.) rivayetle: Bir mü'mine zarar veren ve ona hile yapan Allah'ın rahmetinden kovulmuştur.
Kaynak: Tirmizi, Birr: 27.
Konu: Genel
8207-)
îbniAbbas (r.a.) rivayet ediyor: Babasına söven mel'ûndur [Allah'ın rahmetinden koyulmuştur], annesine söven melundur, Allah'tan başkası için kurban kesen melundur, yerin sınır taşlarını değiştiren mel'ûndur, gözü görmeyeni yoldan saptıran melundur, hayvanla birleşen mel undur, Lût Kavminin yaptığı işi [livata] yapan mel'ûndur,
Kaynak: Müsned, 1:108,217,309,317.
Konu: Genel
8210-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Kur'ân için vekil tayin edilmiş bir melek vardır. Okuyan Arap olsun, olmasın doğru okuyamazsa o melek onu düzeltir ve doğru olarak yükseltir.
Kaynak: Şirazi’den.
Konu: Genel
8213-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Baba dostuna iyilik etmen, babaya iyilik sayılır.
Kaynak: Taberânî'nin Evsat’ından.
Konu: Genel
8218-)
Hasan-ı Basrî'den rivayetle: Güleryüzle insanlara selâm vermen sadakadır.
Kaynak: Beyhaki'nin Şuabü’l-iman’ından.
Konu: Genel
8220-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Kişinin bir Müslümanın şerefine dil uzatması büyük günahlardandır. Bir sövmeye iki sövme ile karşılık vermek büyük günahlardandır.
Kaynak: Ibni Ebi’d-dünya’dan.
Konu: Genel
8222-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Kendisine hitaben konuştuğunda din kardeşine kulak vermek şahsiyetli olmanın ifadesidir. Kişinin yolda beraber yürürken ayakkabısının bağı kopan din kardeşini beklemesi de güzel yol arkadaşlığının ifadesidir.
Kaynak: Hatib'in Tarih’inden
Konu: Genel
8228-)
îbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Kişinin camiye girip de iki rekât namaz kılmaması, tanıdığı kimselerden başkasına selâm vermemesi ve küçüklerin yaşlılara iş buyurması Kıyametin alâmetlerindendir.
Kaynak: Taberâninin Kebîrinden
Konu: Genel
8230-)
Îbnü'l-Münkedir'den rivayetle: En faziletli amellerden bir tanesi de. mü'mini sevindirmektir: Bir borcunu ödemen, bir ihtiyacını karşılaman ve bir sıkıntısını gidermenle olur
Kaynak: Beyhaki'nin Şuabu'l-imân.
Konu: Genel
8234-)
Abdurrahman binAmr el-Ensarî rivayet ediyor: Yağmurun çoğalıp bitkinin az olması, Kur'ân okuyanların çok, dini bilenlerin az, idarecilerin çok, emin olanlarının ise az olması Kıyametin yaklaştığının delillerindendir.
Kaynak: Taberâni'nin Kebirinden.
Konu: Genel
8257-)
Ebû'd-Derdâ rivayet ediyor: Geçimini yoluna koyması kişinin dindeki ince anlayışmdandır. Seni geçindirecek şeyi araman dünya sevgisinden değildir.
Kaynak: Ibni Adiyy'in Ei-kâmil’i Beyhaki'nin Şuabü’liman’ından.
Konu: Genel
8258-)
îbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Elbisesinin temiz olması ve aza kanaat etmesi mü'minin Allah katındaki değerinin işaretidir.
Kaynak: Taberâni'nin Kebir’inden.
Konu: Genel
8261-)
Câbir (r.a.) rivayet ediyor: Aç Müslümanı doyurmak, Allah'ın bağışlamasını gerektiren hususlardandır.
Kaynak: Hakîm'in Müstedrekinden.
Konu: Genel
8269-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Bir Müslümana eziyet veren bana eziyet vermiş demektir; bana eziyet veren de Allah'a eziyet vermiş demektir.
Kaynak: Taberâni'nin Fvsahndan
Konu: Genel
8271-)
Amr bin Humk rivayet ediyor: Birisine canı hususunda teminat verip de sonra onu Öldüren kimse ile benim hiçbir alakam kalmaz, isterse öldürülen kâfir olsun.
Kaynak: Müsned, 5:224,437.
Konu: Genel
8273-)
îbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Bir veya iki yetimi yanında barındırıp mükâfatını Allah'tan bekleyerek sıkıntılarına sabreden kişi ile ben Cennette şu iki parmak gibi birbirimize yakınız.
Kaynak: Taberânîyıin Ta/lndan.
Konu: Genel
8276-)
Ka'b bin Mâlik (r.a.) rivayet ediyor: Her kim ki, âlimlere karşı övünmek, câhillerle cedelleşmek veya insanların sevgisini kazanmak için ilim öğrenirse onun âkibeti Cehennemdir.
Kaynak: Hâkimin Mûsîedrek'ı Ve Beyhakvnin Şuabû'hmarfmdm.
Konu: Genel
8279-)
Ümmü Seleme'den (r.a.) rivayetle: Kim ki, Müslümanlar arasında hüküm vermekle imtihan edilirse, onlara karşı bakışında, işaretinde, oturma yerleri göstermesinde âdil davransın.
Kaynak: Darekutnînin Sünerfi, Taberâni'nin Kebis't Vebeyhakı'nin Şuabü'i-imaılmâdn.
Konu: Genel
8280-)
Ümmü Seleme (r.a.) rivayet ediyor: Kim ki, Müslümanlar arasında hüküm vermekle imtihan edilirse, taraflardan birine, diğerine hitap ettiğinden daha yüksek sesle hitap etmesin.
Kaynak: Taberâni'nin Kebîri Ve Beyhaki'nin Sünerfinden.
Konu: Genel
8281-)
Sahbere'den (r.a.) rivayetle: Kendilerine musibet verildiğinde sabreden, nîmet verildiğinde şükreden, zulme uğradığında bağışlayan, haksızlık yaptığında af dileyen kimseler emniyete kavuşanlar ve hidâyete erdirilenlerdir.
Kaynak: Taberâni'nin Kebtti Ve Beyhakt'nin Şuabü'l-tmartından.
Konu: Genel
8288-)
Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Bir falcıya gidip onun dediklerini doğrulayan, aybaşı halindeki ha-nımıyla cinsî münasebette bulunan ve hanımına arkadan yaklaşan kimse Muhammed'e indirilenden uzaklaşmıştır.
Kaynak: Ebû Davud, Tıb:21.
Konu: Genel
8290-)
Hakim bin Ümeyr'den (r.a.) rivayetle: Size bir iyilik yapana iyilikle karşılık verin. Verecek birşey bulamazsanız ona duâ edin.
Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
8292-)
Ebû Hüreyre (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Din kardeşi kendisine özür dilemek üzere gelen kişi, bunda ister samimî olsun, isterse olmasın kabul etsin. Böyle yapmazsa Kevser Havuzunun başında yanıma varamaz.
Kaynak: Hâkimin Müstedrek.
Konu: Genel
8294-)
İbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Allah'ın Kitabına uyanı Allah'ın kitabı sapıklıktan hidâyete erdirir ve Kıyamet gününde kötü hesaptan korur.
Kaynak: Taberâni'nin Evsafından.
Konu: Genel
8297-)
Ali (r.a.) rivayet ediyor: Allah'ın yasaklarından sakınan kişi güçlü olarak yaşar ve memleketinde emin olarak yürür.
Kaynak: Ebû Nuaym'ın Hılyefsınâert.
Konu: Genel
8299-)
Hakim bin Vasile'den rivayetle: Allah, Kendisinden korkanların heybetini herşeyin kalbine koyar. Allah'tan korkmayanları ise herşeye karşı korkak yapar.
Kaynak: Hakîm'den.
Konu: Genel
8300-)
Sehl bin Sa'd (r.a.) livâyet ediyor: Allah'tan korkanın dili kırıcı olmaz ve öfkesinin gereğim yapmaz.
Kaynak: İbni Ebi'd-dünyâdan
Konu: Genel
8301-)
İbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Allah'ın emrine karşı gelmekten sakınanları Allah herşeyden korur.
Kaynak: İbnünneccar’dan.
Konu: Genel
8303-)
Enes (r.a.) rivayetle: Siz kimi över, hayırla anarsanız ona Cennet vacip olur. Kimi yerer ve kötü diye anarsanız ona da Cehennem vacip olur. Siz, Allah'ın yer yüzündeki şahitlerisiniz.
Kaynak: Buhari, Cenaiz: 85; Müslim, Cenâiz: 60; Neseî, Cenâiz:50.
Konu: Genel
8304-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Şu dört şeyden sakınan Cennete girer: Bunlar; Cana kıyma, haram yeme, zina etme ve içki içmedir.
Kaynak: Bezzar’dan
Konu: Genel