Genel ile İlgili Hadisler

1050-) Ebû Züheyr Umâre İbni Ruveybe radıyallahu anh  Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken işittiğini söyledi: “Güneş doğmadan ve batmadan önce namaz kılan bir kimse cehenneme girmeyecektir.” Resûl-i Ekrem bu sözüyle sabah ve ikindi namazlarını kastetmişti.

Kaynak: Müslim, Mesâcid 213-214. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Salât 9
Konu: Genel
1050-) Ebû Saîd'den (r.a.) rivayetle: Kıyamet Günü en şiddetli azap görecek olan zâlim idarecidir.

Kaynak: Mûsned, 3:22,55;.ebu  Ya’la’nın  Müsned’i, Taberani’nin  Evsaf’ı Ndan.
Konu: Genel
1051-) İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Kıyamet Günü azabı en şiddetli olan hiçbir hayra sahip olmadığı halde kendisini insanlara hayırlı imiş gibi gösteren kimsedir.

Kaynak: Deylemi’nin müsnedü’l-firdevs’i  Nden
Konu: Genel
1051-) Cündüb İbni Süfyân radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Sabah namazını kılan kimse Allah’ın himayesindedir. Dikkat et, ey Ademoğlu! Allah, bizzat himayesinde olan bir konuda seni sorguya çekmesin.”

Kaynak: Müslim, Mesâcid 261-262. ayrıca Bk. tirmizî, Salât 51, fiten 6; ibni Mâce, fiten 6 
Konu: Genel
1052-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Birtakım melekler geceleyin, diğer birtakımı da gündüz vakti birbiri ardınca gelip sizin aranızda bulunurlar. Onlar sabah namazı ile ikindi namazında bir araya gelirler. Geceleyin aranızda kalmış olanlar Allah’ın huzuruna çıkarlar. Allah Teâlâ, kullarının halini çok iyi bildiği halde, meleklere: –Kullarımı ne halde bıraktınız? diye sorar. Melekler: –Onları namaz kılarken bıraktık; yanlarına da namaz kılarken varmıştık, derler.”

Kaynak: Buhârî, mevâkît 16, tevhîd 23,33; müslim, mesâcid 210. ayrıca Bk. Nesâî, Salât 21
Konu: Genel
1053-) Ebû Hüreyre'den (r.a,) rivayetle: Kıyamet Gününde azabı en şiddetli olan, ilmi kendisine fayda vermeyen âlimdir.

Kaynak: İbni adiyy’in  El-kamil’i  Nden, Beyhaki’nin  Şi’bü’l-iman’ı,taberani’nin  Sağir’inden.
Konu: Genel
1053-) Cerîr İbni Abdullah el-Becelî radıyallahu anh  şöyle dedi: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in yanında idik. Dolunay halindeki aya bakarak şöyle buyurdu: “Siz şu ayı güçlük çekmeden gördüğünüz gibi, Rabbinizi de açıkça göreceksiniz. Güneş doğmadan ve batmadan önceki namazları kaçırmamak elinizden geliyorsa, kesinlikle kaçırmayıp kılınız.” Buhârî’nin bir rivayetinde: “Resûl-i Ekrem, ayın on dördüncü gecesi aya bakmıştı” denilmektedir.

Kaynak: Buhârî, Mevâkît 16, Tefsîru Sûre (50) 2, Tevhîd 24; Müslim, Mesâcid 211. Ayrıca Bk.  Ebû Dâvûd, Sünnet 19; Tirmizî, Cennet 16; İbni Mâce, Mukaddime 13
Konu: Genel
1054-) Büreyde radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “İkindi namazını terkeden kimsenin işlediği amelleri boşa gider.”

Kaynak: Buhârî, Mevâkît 15. Ayrıca Bk. Nesâî, Salât 15; İbni Mâce, Salât 9
Konu: Genel
1054-) Sa'd bin Ebî Vakkas'dan (r.a.) rivayetle: Sıkıntının en şiddetlisine maruz kalanlar peygamberlerdir. Sonra da derecelerine göre diğer insanlar gelir. Kişi dinine bağlılığına göre musîbete maruz kalır. Dinine bağlılığı kuvvetli ise, musibeti de şiddetli olur. Dinine bağlılığı zayıfsa musibeti de az olur. Musibet, günahsız olarak yer yüzünde dolaşacak bir hale gelinceye kadar mü'min kulun yakasını bırakmaz.

Kaynak: Tirmizî, Zühd; 57; İbni Mâce, Fiten: 23; Dârimî,rikak; 67
Konu: Genel
1055-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kim sabah akşam camiye gider gelirse, her gidip gelişinde Allah Taâlâ o kimseye cennetteki ikramını hazırlar.”

Kaynak: Buhârî, Ezân 37; Müslim, Mesâcid 285
Konu: Genel
1056-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bir kimse evinde güzelce temizlenir, sonra Allah’ın farzlarından bir farzı yerine getirmek için Allah’ın evlerinden birine giderse, attığı adımlardan her biri bir günahı silip yok eder; diğer adımı da onu bir derece yükseltir.”

Kaynak: Müslim, Mesâcid 282
Konu: Genel
1057-) Ebû Saîd rivayet ediyor: Şüphesiz ben peygamber ve salih kimseyi, sizlerin Allah'ın ihsanına sevindiğinizden daha çok belâ ve musîbete sevindiklerini görüyorum.

Kaynak: Müsned, 3:94.
Konu: Genel
1057-) Übey İbni Kâ’b radıyallahu anh  şöyle dedi: – Ensardan bir adam vardı. Evi mescide ondan daha uzak olan bir kimse bilmiyorum. Buna rağmen hiçbir namazı kaçırmıyordu. Kendisine: – Keşke bir merkep satın alsan! Karanlık ve sıcak günlerde ona binerdin? denildi. Adam: – Evimin mescide yakın olması beni sevindirmez. Ben mescide gelip giderken attığım her adıma sevap yazılmasını istiyorum, dedi. Bunun üzerine Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: – “Allah Teâlâ bunların hepsinin sevabını senin için bir araya topladı” buyurdu.

Kaynak: Müslim, Mesâcid 278. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Salât 48
Konu: Genel
1058-) Câbir radıyallahu anh şöyle dedi: – Mescidin etrafındaki arsalar boş kalmıştı. Benî Selime, mescidin yakınına taşınıp yerleşmek istediler. Bu arzu Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’e ulaşınca, onlara: – “Bana gelen bilgiye göre, mescidin yakınına taşınıp yerleşmek istiyormuşsunuz, öyle mi?” buyurdu. Onlar: –Evet, ey Allah’ın Resulü! Böyle arzu etmiştik, dediler. Resûl-i Ekrem iki defa: – “Ey Selime oğulları! Yurtlarınızdan ayrılmayınız ki, adımlarınıza sevap yazılsın” buyurdu. Onlar da: – Şu halde yerlerimizden göçmek bizi sevindirmeyecek, dediler.

Kaynak: Müslim, Mesâcid 280. Ayrıca Bk. Tirmizî, Tefsîru Sûre(36) 1 
Konu: Genel
1059-) Ebû Mûsa radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Şüphesiz namazdan en çok sevap kazanacak insanlar, uzak mesafelerden camiye yürüyerek gelenlerdir. Namazı imamla birlikte kılmak için bekleyen kimsenin sevabı, namazı tek başına kılıp sonra uyuyan kimseden daha büyüktür.”

Kaynak: Buhârî, Ezân 31; Müslim, Mesâcid 277. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Salât 48; İbni Mâce, Mesâcid 15
Konu: Genel
1060-) Büreyde radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Karanlık gecelerde mescidlere yürüyerek giden kimselere, kıyamet gününde tam bir nura kavuşacaklarını müjdeleyiniz.”

Kaynak: Ebû Dâvûd, Salât 50; Tirmizî, Salât 166. Ayrıca Bk. İbni Mâce, Mesâcid 15
Konu: Genel
1060-) Ebû Zer (r.a.) rivayet ediyor: Beni ençok seven benden sonra gelecek bir topluluktur ki, onlardan biri beni görmeye karşılık çoluk çocuğunun ve malının olmamasını temenni eder.

Kaynak: Müslim, Cennet: 12; Mûsned, 2:417.
Konu: Genel
1061-) Enes'den (r.a.) rivayetle: En zorlu savaş, kadınların fitnesinden korunabilmektir. İnsanın karşılaşmayı en uzak gördüğü şey ölümdür. Bu ikisinden daha zorlusu ise, insanlara muhtaç olmaktır.

Kaynak: Hatib’in tarih’inden.
Konu: Genel
1061-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: – ”Size, Allah’ın kendisiyle günahları yok edip, dereceleri yükselteceği hayırları haber vereyim mi?” buyurdular. Ashâb: – Evet, yâ Resûlallah! dediler. Resûl-i Ekrem: – ”Güçlükler de olsa abdesti güzelce almak, mescidlere doğru çok adım atmak, bir namazı kıldıktan sonra öteki namazı beklemek. İşte ribâtınız, işte bağlanmanız gereken budur” buyurdular.

Kaynak: Müslim, Tahâret 41. Ayrıca Bk. Tirmizî, Tahâret 39; Nesâî, Tahâret 180; İbni Mâce, Tahâret 49, Cihâd 41
Konu: Genel
1062-) Ali (r.a.) rivayet ediyor: En güçlünüz öfkelendiğinde kendisine hâkim olandır. En yumuşak huylunuz intikama gücü yettiği halde affedendir.

Kaynak: İbni ebi’d-dünya’dan.
Konu: Genel
1062-) Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Mescidlere devam etmeyi alışkanlık haline getiren bir adamı gördüğünüz zaman, onun gerçek mü’min olduğuna şahitlik ediniz”. Allah Taâlâ şöyle buyurur: “Allah’ın mescidlerini, ancak Allah’a ve âhiret gününe inanan, namazı kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başka kimseden korkmayanlar onarırlar. İşte onlar, doğru yolu bulanlardan olabilirler” [Tevbe sûresi (9), 18].

Kaynak: Tirmizî, Îman 8, Tefsîru Sûre(9). Ayrıca Bk. İbni Mâce, Mesâcid 19
Konu: Genel
1063-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:  “Kılacağı namaz sizden birini yerinde tuttuğu, ailesine dönmesine engel olduğu sürece, o kişi namazda sayılır.”

Kaynak: Buhârî, Ezân 36; Müslim, Mesâcid 275. Ayrıca Bk.ebû Dâvûd, Salât 20
Konu: Genel
1063-) îbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Ümmetimin en şereflileri Kur'ân okuyanlar ve gece kalkıp ibâdet yapanlardır.

Kaynak: Taberani’nin kebir’i, Beyhaki’nin şi’bü’l-iman’ından.
Konu: Genel
1064-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Sizden biriniz, abdestini bozmadan namaz kıldığı yerde oturduğu müddetçe, melekler kendisine: – Allahım! Bunu bağışla, buna rahmetinle muamele et, diye dua ederler.”

Kaynak:  buhârî, Ezân 36. Ayrıca Bk. Müslim, Mesâcid 276; Ebû Dâvûd, Salât 20; Tirmizî, Salât 245; Nesâî, Salât 40; İbni Mâce, Mesâcid 19
Konu: Genel
1065-) Enes radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir gece yatsı namazını gece yarısına kadar geciktirmişti. Namazı kıldıktan sonra yüzünü bize döndü ve: “Halk namaz kıldı ve uyudular. Sizler ise, namazı beklediğinizden bu yana hep namazda gibi olmaya devam ettiniz” buyurdular.

Kaynak: Buhârî, Mevâkît 25
Konu: Genel
1066-) îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: En üstün îman, insanların senden emin olmasıdır. En üstün Müslümanlık, dilinden ve elinden insanların selâmette kalmasıdır. En üstün hicret, günahlardan kaçmadır. En üstün cihad, Allah yolunda şehid edilmen ve atının da boğazlanmasıdır. En üstün zühd, kalbinin sana verilenle huzur bulmasıdır. Allah'tan isteyeceğin en üstün dilek, din ve dünya hakkında afiyet istemendir.

Kaynak: Taberani’nin  Sağir’inden.
Konu: Genel
1066-) İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir.”

Kaynak: Buhârî, Ezân 30; Müslim, Mesâcid 249. Ayrıca Bk. Nesâî, İmâmet 42; İbni Mâce, Mesâcid 16
Konu: Genel
1067-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Arapların söyledikleri en üstün şiir, Lebid'in şu sözüdür: "Dikkat ediniz! Allah'ın dışındaki herşey boştur."

Kaynak: Müslim, Şiir: 2; Tirmizî, Edeb: 70-
Konu: Genel
1067-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bir kimsenin cemaatle kıldığı namazın sevabı, evinde ve çarşı pazarda kıldığı namazdan  yirmi beş kat daha fazladır. O kimse abdestini güzelce alıp, sonra sadece namaz kılmak maksadıyla mescide giderse attığı her adım sebebiyle bir derece yükseltilir, bir hatası da silinir. Namazını kıldıktan sonra abdestini bozmadan namaz kıldığı yerde kaldığı müddetçe, melekler ona: Allahım! Ona rahmetinle muamele et, ona acı! diyerek dua etmeye devam ederler. O kimse  namazı beklediği sürece namazda imiş gibidir.” 

Kaynak: Buhârî, Ezân 30; Müslim, Mesâcid 272. Ayrıca Bk. Buhârî, Salât 87, Büyû‘ 49; Ebû Dâvûd, Salât 48; İbni Mâce, Tahâret 6, Mesâcid 14
Konu: Genel
1068-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’e âmâ bir adam gelip: – Yâ Resûlallah! Beni mescide götürecek bir kimsem yok, diyerek namazı evinde kılabilmek için Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’den kendisine müsaade etmesini istedi. Peygamber Efendimiz de müsaade etti. Âmâ dönüp giderken Resûl-i Ekrem onu çağırarak: – “Sen namaz için ezan okunduğunu işitiyor musun?” diye sordu. Âmâ: –Evet, cevabını verdi. Peygamber aleyhisselâm: – “O halde davete icâbet et, cemaate gel” buyurdular.

Kaynak: Müslim, Mesâcid 255. Ayrıca Bk. Nesâî, İmâmet 50 
Konu: Genel
1069-) Muâviye'den (r.a.) rivayetle: Başkalarının işlerinin görülmesinde aracı olun ki, sevap kazanasi-mz.

Kaynak: Ibni Asakiföm
Konu: Genel
1069-) Kendisine Amr İbni Kays da denilen meşhur müezzin Abdullah İbni Ümmü Mektûm radıyallahu anh : –Yâ Resûlallah! Muhakkak ki Medine’nin zehirli haşereleri ve yırtıcı hayvanları çoktur, dedi. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: – “Hayye ‘ale’s-salâh, hayye ‘ale’l-felâh’ı işitiyor musun? Öyleyse mescide gel” buyurdu.

Kaynak: Ebû Dâvûd, Salât 47. Ayrıca Bk. Nesâî, İmâmet 50
Konu: Genel
1070-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Canımı gücü ve kudretiyle elinde tutan Allah’a yemin ederek söylüyorum, içimden öyle geçiyor ki, odun toplamayı emredeyim, odun yığılsın. Sonra namazı emredeyim, ezan okunsun. Daha sonra bir adama cemaate imam olmasını emredeyim. En sonunda cemaate gelmeyen adamlara gidip onlar içindeyken evlerini yakayım.”

Kaynak: Buhârî, Ahkâm 52, Ezân 29; Müslim, Mesâcid 251-254. Ayrıca Bk. Tirmizî, Salât 48; Nesâî, İmâmet 49 
Konu: Genel
1071-) Ebû Sâid (r.a.) rivayet ediyor: Talihsizlerin en talihsizi, üzerinde dünya fakirliği ile âhiret azabının toplandığı kimsedir.

Kaynak: Taberâni'nin Evsafından
Konu: Genel
1071-) İbni Mes’ûd radıyallahu anh  şöyle dedi: “Yarın Allah’a müslüman olarak kavuşmak isteyen kimse, şu namazlara ezan okunan yerde devam etsin. Şüphesiz ki Allah Teâlâ sizin peygamberinize hidayet yollarını açıklamıştır. Bu namazlar da hidayet yollarındandır. Şayet siz de cemaati terkedip namazı evinde kılan şu adam gibi namazları evinizde kılacak olursanız, peygamberinizin sünnetini terketmiş olursunuz. Peygamberinizin sünnetini terkederseniz sapıklığa düşmüş olursunuz. Vallahi ben, nifakı bilinen bir münafıktan başka namazdan geri kalanımız olmadığını görmüşümdür. Allah’a yemin ederim ki, bir adam iki kişi arasında sallanarak namaza getirilir ve safa durdurulurdu”. Müslim’in bir rivayetinde İbni Mes’ûd şöyle demiştir: “Şüphesiz Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bize hidayet yollarını öğretmiştir. İçinde ezan okunan mescidde namaz kılmak da hidayet yollarındandır”.

Kaynak: Müslim, Mesâcid 256-257. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Salât 46; Nesâî, İmâmet 50; İbni Mâce, Mesâcid 14
Konu: Genel
1072-) Ebu’d-Derdâ radıyallahu anh  şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i: “Bir köy veya kırda üç kişi birlikte bulunur da namazı aralarında cemaatle kılmazlarsa, şeytan onları kuşatıp yener. Şu halde cemaate devam ediniz. Muhakkak ki sürüden ayrılan koyunu kurt yer” buyururken işittim.

Kaynak: Ebû Dâvûd, Salât 46. Ayrıca Bk. Nesâî, İmâmet 48 
Konu: Genel
1073-) Osman İbni Affân radıyallahu anh şöyle dedi: – Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i: “Yatsı namazını cemaatle kılan kimse, gece yarısına kadar namaz kılmış gibidir. Sabah namazını cemaatle kılan kimse ise bütün gece namaz kılmış gibidir”. Müslim, Mesâcid 260 Tirmizî’nin Sünen’deki rivayeti şöyledir: Osman İbni Affân radıyallahu anh ‘den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Yatsı namazında cemaatte bulunan kimseye, gecenin yarısına kadar namaz kılmış gibi sevap vardır. Yatsı ve sabah namazlarında cemaatte bulunan kimseye ise, bütün gece namaz kılmış gibi sevap vardır.”

Kaynak: Tirmizî, Salât 165.ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Salât 47
Konu: Genel
1073-) E§ 'as bin Kays (r.a.) rivayet ediyor: İnsanlar içerisinde Allah'a en çok şükreden, insanlara en fazla teşekkür edendir.

Kaynak: Müsned, 5:212.
Konu: Genel
1074-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “İnsanlar yatsı namazı ile sabah namazındaki fazilet ve sevabı bilselerdi, emekleyerek bile olsa mutlaka camiye, cemaate gelirlerdi.”

Kaynak: Buhârî, Ezân 9, 32; Müslim, Salât 129. Ayrıca Bk. Tirmizî, Mevâkît 52; Nesâî, Mevâkît 22, Ezân 31
Konu: Genel
1075-) Âişe'den (r.a.) rivayetle: Hacerü'l-Esvedi hayırlarınıza şahit tutun. Çünkü, Kıyamet günü o şefaat edecek ve şefaati kabul edilecektir. Bir dili, iki dudağı olacak, kendisini selamlayanların lehinde şahitlik edecektir.

Kaynak: Taberânî'nin Kebirinden
Konu: Genel
1075-) Ebû Hureyre radıyallahu anh ‘den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Münafıklara sabah ve yatsı namazından daha ağır gelen hiçbir namaz yoktur.  İnsanlar bu iki namazda ne kadar çok ecir ve sevap olduğunu bilselerdi, emekleyerek de olsa cemaate gelirlerdi.”

Kaynak: Buhârî, Mevâkît 20, Ezân 34; Müslim, Mesâcid 252. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Salât 47; Nesâî, İmâmet 45; İbni Mâce, Mesâcid 18
Konu: Genel
1076-) İbni Mes’ud radıyallahu anh  şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e: – Hangi ameller daha faziletlidir? diye sordum.  – “Vaktinde kılınan namaz” buyurdu. – Sonra hangisi? dedim. – “Ana babaya iyilik etmek” cevabını verdi. – Daha sonra hangisidir? diye sordum. – “Allah yolunda cihâd etmektir” buyurdular.

Kaynak: Buhârî, Mevâkît 5, Cihâd 1, Edeb 1, Tevhîd 48; Müslim, Îmân 137-139. Ayrıca Bk. Tirmizî, Salât 14, Birr 2; Nesâî, Mevâkît 51
Konu: Genel
1077-) İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “İslâm beş temel üzerine bina kılınmıştır: Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna şahitlik etmek. Namazı dosdoğru kılmak, zekâtı hakkıyla vermek, Allah’ın evi Kâbe’yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.”

Kaynak: Buhârî, Îmân 1, 2, Tefsîru Sûre(2) 30; Müslim, Îmân 19–22. Ayrıca Bk. Tirmizî, Îmân 3; Nesâî, Îmân 13  
Konu: Genel
1078-) M.uaz bin Cebel (r.a.} rivayet ediyor; Darlıkla imtihan olundunuz, sabrettiniz. Sizin için en çok korktuğum, kadınlarla gelen bolluk imtihanıdır. Bu da, onların altın bilezik taktıkları, ince yumuşak elbiseler ve Yemen'in çizgili kaftanlarını giyindikleri, zengini bıktırıp fakirden de bulamayacağı şeyleri istedikleri zaman olacaktır.

Kaynak: Hatib'in Tari/finden.
Konu: Genel
1078-) Abdullah İbni Ömer radıyallahü anhümâ’dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ben, insanlarla Allah’tan başka ilâh olmadığına, Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna şehâdet edip, namazı tastamam kılıp, zekâtı hakkıyla verinceye kadar savaşmakla emrolundum. Bunları yaptıkları zaman kanlarını ve mallarını benden korumuş olurlar. İslâm’ın gerektirdiği haklar bunların dışındadır. Onların kalplerinde gizledikleri şeylerin hesabı da Allah’a aittir.”

Kaynak: Buhârî, Îmân 17, 28, Salât 28, Zekât 1, İ’tisâm 2, 28; Müslim, Îmân 32-36. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Cihâd 95; Tirmizî, Tefsîru Sûre(88); Nesâî, Zekât 3; İbni Mâce, Fiten 1-3
Konu: Genel
1079-) Dahhak rivayet ediyor: Yemeğini, Allah rızâsı için sevdiğin kimselere yedir.

Kaynak: Ibni Eörd-dünya'tim.
Konu: Genel
1079-) Muâz radıyallahu anh şöyle dedi: – Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem beni Yemen’e (vali ve kadı olarak) gönderdi ve şöyle buyurdu: “Muhakkak ki sen Ehl-i kitap olan bir topluma gidiyorsun. Onları, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve benim Allah’ın Resulü olduğuma şehâdet etmeye davet et. Şayet buna itaat ederlerse, Allah’ın kendilerine birgündüz ve gecede beş vakit namazı farz kıldığını bildir. Bunu kabul edip itaat ederlerse, zenginlerinden alınıp fakirlerine verilmek üzere kendilerine zekâtın farz kılındığını haber ver. Buna da itaat ettikleri takdirde, onların mallarının en kıymetlilerini almaktan sakın. Mazlumun bedduasını almaktan çekin. Çünkü onun bedduası ile Allah arasında bir perde yoktur.”

Kaynak: Buhârî, Zekât 41, 63, Megâzî 60, Tevhîd 1; Müslim, Îmân 29-31. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Zekât 5; Tirmizî, Zekât 6; Nesâî, Zekât 46; İbni Mâce, Zekât 1
Konu: Genel
1080-) Câbir radıyallahu anh  şöyle dedi: – Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i: “Gerçekten kişi ile şirk ve küfür arasında namazı terketmek vardır”  buyururken işittim.

Kaynak: Müslim, Îmân 134. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Sünnet 15; Tirmizî, Îmân 9; İbni Mâce, İkâmet 17 
Konu: Genel
1080-) Ebû Ümâme (r.a.) rivayet ediyor: Bid'at ehli, ateşin köpekleridir.

Kaynak: Ebû Hâtirrtden,
Konu: Genel
1081-) Büreyde radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bizimle onlar arasındaki ayırıcı temel unsur namazdır. Namazı terkeden kimse küfre düşer.”

Kaynak: Tirmizî, Îmân 9. Ayrıca Bk. Nesâî, Salât 8; İbni Mâce, İkâmet 77
Konu: Genel