Genel ile İlgili Hadisler

1082-) Büyük bir şahsiyet olduğunda herkesin görüş birliği bulunan, tâbiînden Şakîk İbni Abdullah rahimehullah şöyle dedi: Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’in ashâbı, namazdan başka herhangi bir amelin terkini küfür saymazlardı.

Kaynak: Tirmizî, Îmân 9 
Konu: Genel
1083-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk ameli onun namazıdır. Eğer namazı düzgün olursa, işi iyi gider ve kazançlı çıkar. Namazı düzgün olmazsa, kaybeder ve zararlı çıkar. Şayet farzlarından bir şey noksan çıkarsa, Azîz ve Celîl olan Rabb’i: – Kulumun nâfile namazları var mı, bakınız? der. Farzların eksiği nafilelerle  tamamlanır. Sonra diğer amellerinden de bu şekilde hesaba çekilir.”

Kaynak: Tirmizî, Mevâkît 188. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Salât 149; Nesâî, Salât 9; İbni Mâce, İkâmet 202 
Konu: Genel
1083-) Ebû Saîd (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: En doğru rüyalar seher vaktinde görülen rüyalardır.

Kaynak: Timizi Rüya: 3; Müsned, 3:29,68.
Konu: Genel
1084-) Câbir İbni Semüre radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem evinden çıkıp yanımıza geldi ve şöyle buyurdu: - “Meleklerin Rableri huzurunda saf bağlayıp durdukları gibi saf bağlasanız ya!” Bunun üzerine biz: - Yâ Resûlallah! Melekler Rablerinin huzurunda nasıl saf bağlayıp dururlar? diye sorduk. Şöyle buyurdu: - “Onlar öndeki safları tamamlayıp birbirine perçinlenmiş gibi bitişik dururlar.”

Kaynak: Müslim, Salât 119. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Salât 93; Nesâî, İmâmet 28; İbni Mâce, İkâmet 50
Konu: Genel
1085-) Yesir el-Ensârî (r.a.) rivayet ediyor: Ahmakla dostluğu kes.

Kaynak: Beyhaki'nin Ş/'öüw/narfından.
Konu: Genel
1085-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “İnsanlar ezan okumanın ve namazda ilk safta bulunmanın sevabını bilselerdi, sonra bunları yapabilmek için kur’a çekmek zorunda kalsalardı, mutlaka kur’a çekerlerdi.”

Kaynak: Buhârî, Ezân 9, 32, Şehâdât 30; Müslim, Salât 129. Ayrıca Bk. Tirmizî, Mevâkît 52; Nesâî, Mevâkît 22, Ezân 31
Konu: Genel
1086-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Erkeklerin en çok sevap kazanacağı saf ilk saf, en az sevap kazanacakları saf son saftır. Kadınların en çok sevap kazanacağı saf son saf, en az sevap kazanacakları saf ise ön saftır.”

Kaynak: Müslim, Salât 132. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Salât 97; Tirmizî, Mevâkît 52; Nesâî, İmâmet 32; İbni Mâce, İkâmet 52
Konu: Genel
1087-) Ali 'den (r.a.) rivayetle: Bütün hastalıkların kaynağı, birbiri üstüne yemek yemektir.

Kaynak: Darekuînfnfn Sünelinden.
Konu: Genel
1087-) Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ashâbının gerilerde saf tutmaya çalıştığını gördü; bunun üzerine onlara: “Öne doğru gelin ve bana uyun! Sizden sonrakiler de size uysunlar. Bir topluluk devamlı surette gerilerse, Allah onları geri bırakır” buyurdu.

Kaynak: Müslim, Salât 130. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Salât 97; Nesâî, İmâmet 17; İbni Mâce, İkâmet 45
Konu: Genel
1088-) Ebû Mes`ûd radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem namaza başlayacağımız zaman omuzlarımıza dokunarak şöyle buyururdu: “Safları düz tutunuz. İleri geri durmayınız. Sonra kalpleriniz de birbirinden farklı olur. Aklı başında ve bilgili olanlarınız benim arkamda, onlardan sonra gelenler daha arkada, daha sonra gelenler daha arkada dursunlar.”

Kaynak: Müslim Salât 122. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Salât 95; Tirmizî, Salât 54; Nesâî, İmâmet 23, 25,26; İbni Mâce, İkâmet 45
Konu: Genel
1089-) Enes radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Saflarınızı düz tutunuz. Zira safların düz olması namazın tamam olmasını sağlayan hususlardan biridir.” Buhârî, Ezân 74; Müslim, Salât 124. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 93; İbni Mâce, İkâmet 50 Buhârî’nin bir rivayetine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

Kaynak: “zira Safların Düz Olması, Namazın Mükemmel Olmasını Sağlayan Hususlardan Biridir.”
Konu: Genel
1089-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Dünya işlerinizi yoluna koyunuz ve yarın ölecekmiş gibi âhiretini-ze çalışınız.

Kaynak: Deylemrnin Müsnedü'l-firdtvstmm.
Konu: Genel
1090-) Enes radıyallahu anh şöyle dedi: Bir defasında namaz kılmak için kamet getirilmişti. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bize yüzünü döndü ve şöyle buyurdu: “Saflarınızı dümdüz tutunuz ve birbirinize sımsıkı yapıştırınız. Zira ben sizi arkamdan da görüyorum.” Buhârî, Ezân 72; Müslim, Salât 125. Ayrıca bk. Nesâî, İmâmet 28, 47

Kaynak: Buhârî’nin Başka Bir Rivayetinde (ezan 76) Enes, her Birimiz Omuzunu Arkadaşının Omuzuna, Ayağını Arkadaşının Ayağına Yapıştırırdı, Demiştir.
Konu: Genel
1090-) Ali'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır; Layık olana da, olmayana da iyilik yap, eğsr lâyık olana rastlarsan   isabet etmiş olursun. Lâyık oİana rastlamazsan sen iyilik ehli olursun.

Kaynak: Hatip'in Tariflinden.
Konu: Genel
1091-) Nu`mân İbni Beşîr radıyallahu anhümâ, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim dedi: “Saflarınızı düzeltiniz, yoksa Allah Teâlâ’nın aranıza düşmanlık sokacağını iyi biliniz.” Buhârî, Ezân 71; Müslim, Salât 127. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 93; Tirmizî, Mevâkît 53; İbni Mâce, İkâmet 50. Müslim’in bir başka rivayeti şöyledir: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem okları düzeltir gibi saflarımızı düzeltirdi. Bizim buna alıştığımızı görünceye kadar böyle yapmaya devam etti. Kendisi birgün namaza çıktı ve namaz kıldıracağı yerde durdu. Tam tekbir almak üzere iken göğsü saf hizasından dışarı çıkmış bir adam gördü. Bunun üzerine şöyle buyurdu: “Ey Allah’ın kulları! Saflarınızı düzeltiniz; yoksa Allah Teâlâ’nın aranıza düşmanlık sokacağını iyi biliniz.”

Kaynak: Müslim, Salât 128.
Konu: Genel
1091-) Abdullah bin Ca'fer rivayet ediyor: Cafer ailesi için yemek yapınız. Çünkü başlarına kendilerini bundan alıkoyacak bir musibet gelmiştir.

Kaynak: Timizi, Cenâiz: 21; Ibni Mâce Cenâiz: 59.
Konu: Genel
1092-) Berâ İbni Âzib radıyallahu anhümâ şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem göğüslerimize ve omuzlarımıza dokunarak bir baştan diğer başa safın arasında dolaşır ve şöyle buyururdu: “İleri geri durmayınız. Sonra kalpleriniz de birbirinden farklı olur”. Ve sözlerine şöyle devam ederdi: “İlk saflarda bulunanlara Allah rahmet, melekler de dua eder.”

Kaynak: Ebû Dâvûd, Salât 93. Ayrıca Bk. Nesâî, İmâmet 25
Konu: Genel
1093-) İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Saflarınızı düz tutunuz. Omuzları bir hizaya getiriniz. Aralıkları kapayınız. Saf düzeni için elinizden tutup çeken kardeşlerinize yumuşak davranınız. Şeytanın girebileceği boşluklar bırakmayınız. Allah, safları bitişik tutanların gönlünü hoş eder. Safları bitişik tutmayanlara Allah nimetlerini lutfetmez.”

Kaynak: Ebû Dâvûd, Salât 93, 98
Konu: Genel
1093-) Kasım bin Muhammed rivayet ediyor: Kadınları ancak kötüleriniz döver.

Kaynak: İbnisa'd'ın Tabanında
Konu: Genel
1094-) Ebû Ümâme'den (r.a.) rivayetle: Şu altı hususta bana söz verin; ben de Cennete girmenize kefil olayım: Miraslarınızı paylaşırken birbirinize haksızlık yapmayın. Aleyhinizde de olsa insanlara karşı adaletli davranın. Düşmanlarınızla savaşırken korkaklık göstermeyin. Umumun malına hıyanet etmeyin. Zâlimlerinizin elini mazlumlarınızdan çektirin.

Kaynak: Taberânî'nin Kebîrinden,
Konu: Genel
1094-) Enes radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Saflarınızı sık tutunuz. Safların arasını yanaştırınız. Boyunlarınızı bir hizâya getiriniz. Canımı elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, saffın boş kalmış aralıklarından şeytanın bodur, kılsız siyah koyun gibi girdiğini görüyorum.”

Kaynak: Ebû Dâvûd, Salât 93. Ayrıca Bk. Nesâî, İmâmet 28
Konu: Genel
1095-) Übâde bin Sâmit rivayet ediyor: Şu altı şeyi devamlı yapacağınıza dâir bana söz verin, ben de Cennete gireceğinize kefil olayım: (1) Konuştuğunuzda doğru söyleyin. (J) Söz verdiğinizde sözünüzde durun. (3) Size güvenildiğinde sû-i is-fimal etmevin. (4) Namusunuzu koruyun. (5) Gözlerinizi haramdan sakının. (6) Haramın her türlüsünden çekinin.

Kaynak: Mûsned 5:323.
Konu: Genel
1095-) Enes radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Önce ilk safı tamamlayınız; sonra arkadaki safları doldurunuz. Şayet eksik kalırsa, son safta kalsın.”

Kaynak: Ebû Dâvûd, Salât 93. Ayrıca Bk. Nesâî, İmâmet 30
Konu: Genel
1096-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Hoş söz söyle, selâmı yay, akrabanla iyi münasebet içerisinde ol, insanlar uykuda iken gece namaz kıl. Sonra da selâmetle Cennete gir.

Kaynak: Ibni Hıbban Ve Ebû Nuaym'ın H/asinden  l
Konu: Genel
1096-) Âişe radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Şüphesiz Allah safların sağ tarafında bulunanlara rahmet eder; melekleri de dua ederler.”

Kaynak: Ebû Dâvûd, Salât 95. Ayrıca Bk. İbni Mâce, İkamet 55
Konu: Genel
1097-) Berâ radıyallahu anh şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in arkasında namaz kıldığımız zaman, yüzünü bize döndüğünde sağına döndüğü için onun sağ tarafında olmayı arzu ederdik. Bir defasında bize dönünce şöyle buyurduğunu işittim: “Rabbim! Kullarını diriltip bir araya topladığın gün, beni azâbından koru!”

Kaynak: Müslim, müsâfirîn 62. ayrıca bk. ebû dâvûd, salât 71, edeb 98; tirmizî, daavât 18
Konu: Genel
1098-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “İmamı ortanıza alınız ve saflardaki boşlukları doldurunuz.”

Kaynak: Ebû Dâvûd, Salât 98
Konu: Genel
1099-) Mü’minlerin annesi Ümmü Habîbe Remle Binti Ebû Süfyân radıyallahu anhümâ, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim, dedi: “Müslüman bir kimse, farzların dışında nâfile olarak her gün Allah rızası için on iki rek`at namaz kılarsa, Allah Teâlâ ona cennette bir köşk yapar” veya “Ona cennette bir köşk yapılır.”

Kaynak: Müslim, Müsâfirîn 103. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 1; Tirmizî, Salât 189; Nesâî, Kıyâmü’l-leyl 66, 67
Konu: Genel
1100-) İbni Ömer radıyallahu anhümâ şöyle dedi: Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile birlikte öğle namazından önce iki, öğle namazından sonra iki rek`at, cumadan sonra iki rek`at, akşam namazından sonra iki rek`at ve yatsı namazından sonra da iki rek`at namaz kıldım.

Kaynak: Buhârî, Teheccüd 25, 29; Müslim, Müsâfirîn 104. Ayrıca Bk. Tirmizî, Mevâkît 189, 205; Nesâî, Kıyâmü’l-leyl 66; İbni Mâce, İkâmet 100
Konu: Genel
1101-) Abdullah İbni Mugaffel radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Her ezan ve kamet arasında namaz vardır. Her ezan ve kamet arasında namaz vardır. Her ezan ve kamet arasında namaz vardır” buyurdu. Üçüncü defasında “kılmak isteyene” dedi.

Kaynak: Buhârî, Ezân 14, 16; Müslim, Müsâfirîn 304. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 11; Tirmizî, Salât 22; Nesâî, Ezân 39; İbni Mâce, İkâmet 110
Konu: Genel
1101-) Ebû Saîd'den (r.a.) rivayetle: Yemeklerinizi takva sahiplerine yediriniz. İyiliklerinizi mü'min-lere yapınız.

Kaynak: İbni  Ebi’d  Dünya’dan.
Konu: Genel
1102-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Mü'minlerin ölen çocukları Cennette bir dağdadır. Kıyamet günü babalarına teslim edilinceye kadar bakımlarını Hz. İbrahim ve hanımı Sâre üzerine alır.

Kaynak: Mûsned, 2:326.
Konu: Genel
1102-) Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem öğle namazının farzından önceki dört rek`at ile sabah namazının farzından önceki iki rek`atı hiç terk etmezdi. Buhârî, Teheccüd 34. Ayrıca bk. Nesâî, Kıyâmü’l-leyl 56 1104 numaralı hadisle birlikte açıklanacaktır. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem sabah namazının iki rek`at sünnetine diğer nâfile namazlardan daha fazla önem verirdi.

Kaynak: Buhârî, Teheccüd  27; Müslim, Müsâfirîn 94. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu, 2
Konu: Genel
1103-) Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem sabah namazının iki rek`at sünnetine diğer nâfile namazlardan daha fazla önem verirdi.

Kaynak: Buhârî, Teheccüd  27; Müslim, Müsâfirîn 94. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu, 2
Konu: Genel
1103-) Selman el-Fârisi (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Müşriklerin ölen çocukları Cennet ehlinin hizmetçileridir.

Kaynak: Taberâni'nin Evsafından.
Konu: Genel
1104-) Âişe radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Sabah namazının iki rek`at sünneti, dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır.” Müslim, Müsâfirîn 96 Yine Müslim’in bir rivayetine göre sabah namazının sünneti hakkında: “O bana bütün dünyadan daha değerlidir” buyurdu.

Kaynak: Müslim, Müsâfirîn 97
Konu: Genel
1105-) Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in müezzini Ebû Abdullah Bilâl İbni Rebâh radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, birgün kendisi Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e sabah namazı vaktinin girdiğini haber vermeye gelmişti. Hz. Âişe, Bilâl’e bazı şeyler sorarak onu ortalık iyice ağarıncaya kadar meşgul etti. Bunun üzerine Bilâl Resûlullah’a namaz vaktinin girdiğini haber verdi. Hz. Peygamber namaza çıkmayınca, Bilâl namaz vaktinin girdiğini ona bir kere daha haber verdi. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem mescide gelerek sabah namazını kıldırdı. O zaman Bilâl Resûlullah’a durumu anlattı. Kendisini Hz. Âişe’nin, sorduğu bir şey sebebiyle, ortalık ağarıncaya kadar meşgul ettiğini, Peygamber aleyhisselâm namaza gelmeyince, ikinci defa haber verdiğini söyledi. O zaman Resûlullah: - “Ben sabah namazının iki rek`at sünnetini kılıyordum” buyurdu. Bilâl: - (İyi ama) Yâ Resûlallah! Namaza çok geç geldiniz, deyince Peygamber aleyhisselâm: - “Şayet daha geç kalsaydım, yine de bu iki rek`at sünneti bütün gereklerini yerine getirerek mükemmel şekilde kılardım” buyurdu.

Kaynak: Ebû Dâvûd, Tatavvu 3
Konu: Genel
1105-) Başkası için afiyet dile ki, sana da nasib olsun.

Kaynak: Buhari, Eşribe: 22; Bed'ü'l-halk: 11,16; Müslim,eşribe: 97.
Konu: Genel
1106-) Âişe radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem sabah namazının ezanı ile kameti arasında fazla uzatmadan iki rek’at namaz kılardı.

Kaynak: Buhârî, Ezân 12; Müslim, Müsâfirîn 91
Konu: Genel
1106-) Ebû Saîd'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: İhtiyaçlarınızı ümmetimin merhametli olanlarından isteyin ki, yerine getirilsin ve umduğunuza eresiniz. Çünkü Allah şöyie buyuruyor: "Rahmetim kullarımın merhametli olanlarının yanlarmdadır." İhtiyaçlarınızı katı kalelilerden istemeyiniz. Zira yerine getiremezsiniz ve umduğunuzu bulamazsınız. Çünkü Allah, "Benim gazabım katı kalblilerin yanındadır" buyuruyor.

Kaynak: Taberâni'nin Evsafve U.kayirnin Zuafe'sından,
Konu: Genel
1107-) Hafsa radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre, müezzin sabah ezanını okuduğu ve tan yeri de ağardığı zaman Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem fazla uzatmadan iki rek`at namaz kılardı. Buhârî, Ezân 12; Müslim, Müsâfirîn 87 Müslim’in diğer bir rivayetine göre Hz. Hafsa şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem tan yeri ağardığı zaman hafifçe kıldığı iki rek`at namazdan başka nâfile kılmazdı.

Kaynak: Müslim, Müsâfirîn 88. Ayrıca Bk. Nesâî, Kıyâmü’l-leyl 60
Konu: Genel
1108-) İbni Ömer radıyallahu anhümâ şöyle dedi: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem gece namazlarını ikişer rek`at kılar, gecenin sonunda ise bir rek`at vitir kılardı. Sabah namazının farzından önce de, kulağı kamette olduğu halde, çabucak iki rek`at namaz kılardı.

Kaynak: Buhârî, Vitir 2; Müslim, Müsâfirîn 157. Ayrıca Bk. Tirmizî, Vitir 8
Konu: Genel
1108-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Hayatınızın her ânında hayır elde etmeye çalışın. Ve Allah'ın rahmet esintilerine yönelin. Çünkü, Allah'ın rahmet esintileri vardır. Onları dilediği kullarına isabet ettirir. Allah'tan kusurlarınızı örtmesini ve sizi korkularınızdan emin kılmasını isteyin.

Kaynak: Beyhakl'nln Şi'bö'l-lmartı Ve Ebû Nuaym'ın Hz/ye'sinden.
Konu: Genel
1109-) Âişe (r.a.) rivayet ediyor: Rızkı yerin altında arayın.

Kaynak: Ebû Ya'la'nm Müsnedi, Taberâni'nin Kebltl Vebeyhaki'nin Şi'bü'l-îmarfından.
Konu: Genel
1109-) İbni Abbas radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem sabah namazının iki rek`at sünnetini kılarken birinci rek`atta, Bakara sûresindeki “Biz Allah’a ve bize indirilen Kur’an’a...inandık” anlamındaki âyeti, ikinci rek`atta da “Biz Allah’a inandık; şâhid ol ki, biz müslümanlarız” anlamındaki âyeti okurdu. Müslim, Müsâfirîn 99. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 3; Nesâî, İftitah 38 Diğer bir rivayete göre ise, ikinci rek`atta Âl-i İmrân sûresindeki “Söyle onlara: Ey kendilerine kitap verilenler! Gelin, aramızda müşterek olan bir kelime etrafında toplanalım” âyetini okurdu.

Kaynak: Müslim, Müsâfirîn 100
Konu: Genel
1110-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem sabah namazının iki rek`at sünnetinde Kâfirûn ve İhlâs sûrelerini okurdu.

Kaynak: Müslim, Müsâfirîn 98. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 3; Nesâî, İftitah 39; İbni Mâce, İkâmet 102
Konu: Genel
1111-) İbni Ömer radıyallahu anhümâ şöyle dedi: Bir ay boyunca Peygamber aleyhisselâm’ın namazına dikkat ettim, sabah namazının sünnetinde Kâfirûn ve İhlâs sûrelerini okurdu.

Kaynak: Tirmizî, Mevâkît 191. Ayrıca Bk. Nesâî, İftitah 68; İbni Mâce, İkâmet 102
Konu: Genel
1111-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Çin'de de olsa ilmi arayınız. Çünkü ilim öğrenmek her Müslüma-na farzdır. Melekler, yaptıkları işten hoşlandıkları ilim talebeleri için kanatlarını yere sererler.

Kaynak: İbniabdi'i-berfden.
Konu: Genel
1112-) Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem sabah namazının iki rek`at sünnetini kıldıktan sonra sağ tarafına uzanarak yatardı.

Kaynak: Buhârî, Teheccüd 23. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 26
Konu: Genel
1113-) Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem yatsı namazı ile sabah namazı arasındaki sürede on bir rek`at namaz kılardı. İki rek`atta bir selâm verir ve sonunda bir rek`at vitir kılardı. Müezzin, sabah ezanını okuduktan sonra tanyeri ağarmaya başlayınca Resûl-i Ekrem’i uyandırır, o da kalkıp fazla uzatmadan iki rek`at namaz kılar, sonra müezzin tekrar gelip namaza başlanacağını haber verinceye kadar sağ tarafına uzanıp yatardı.

Kaynak: Müslim, Müsâfirîn 121, 122. Ayrıca Bk. Buhârî, Ezân 15; Ebû Dâvûd, Tatavvu 26; Tirmizî, Mevâkît 208; Nesâî, Ezân 41; İbni Mâce, İkâmet 126
Konu: Genel