Genel ile İlgili Hadisler

2960-) Ebû Said el-Hudrî (r.a.) Resûlullah Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Bir Müslüman üzerinde elbisesi olmayan bir Müslüman kardeşini giydirirse, Allah da ona Cennetin yeşil elbiselerinden giydirir. Bir Müslüman aç bir Müslümanı doyurursa Allah da Kıyamet Günü ona Cennet meyvelerinden yedirir. Bir Müslüman susamış bir Müslüman kardeşinin susuzluğunu giderirse, Allah da Kıyamet Günü ona ağzı mühürlü Cennet içeceğinden içirir.

Kaynak: Ebû Davud, Zekât: 41; Edeb: 45; Müsned, 314
Konu: Genel
2965-) îbni Abbas'dan (r.a.) rivayet ediyor: Bir kimseye Allah bir ilim verir de o da onu gizlerse, Allah Kıyamet Günü ona ateşten bir gem vurur.

Kaynak: Taberâni'nin Keb/vindsn.
Konu: Genel
2977-) Bera bin Azib (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: iki Müslüman birbirleriyle karşılaştığında birisi diğerinin elinden tutar, her ikisi de Allah'a hamdederek musafahalaşırlarsa, birbirlerinden küçük günahları kalmamış olarak ayrılırlar.

Kaynak: Ebû Davud, Edeb:142.
Konu: Genel
2985-) Ebû Zer (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Herhangi bir kişi kendisine izin verilmeden önce bir evin kapı veya penceresindeki örtüyü kaldırarak bakarsa yapması helâl olmayan bir iş işlemiş demektir. O anda ev içinden birisi gözünü patlatırsa ceza görmez. Bir kişi de örtü bulunmayan bir kapının önünden geçer de ev sahiplerinin görülmesi uygun olmayan yönlerine gözü çarparsa hiçbir günahı yoktur. Suç ev halkınındır.

Kaynak: Ebû Davud, Edeb: 128; Müsned, 2:414,527; 5:181.
Konu: Genel
2986-) Bişr bin Âsım'dan (r.a.) rivayetle Resûlullah (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır Bir idareci, Müslümanların işini üzerine aldığı halde aralarında idtıleti gözetmezse, Cehennemin üzerine kurulan Sırat köprüsünde durdurulur. Sırat, bütün organları yerinden çıkıncaya kadar sallanır.

Kaynak: Bni Asakitden.
Konu: Genel
2987-) Ma'ftıl bin Yesar Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Bir idareci, emri altındakileri aldatıp hıyanet ederse, Cehennemdedir.

Kaynak: Bni Asakitden.
Konu: Genel
2996-) Muaviye (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyh buyurduklarını rivayet ediyor: Herhangi bir kadın başına kendisine ait olmayan bir saçı takarsa o başa takılmış bir vebal olur.

Kaynak: Neseî, Zînet: 67, £8; Müslim, Libas: 124.
Konu: Genel
2998-) Ebû Ümame'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Herhangi bir adam namaz kılma gayesiyle abdest almaya başlar ve ellerini yıkarsa yere düşen ilk damlalarla birlikte avucuyla işlemiş olduğu günahları düşer. Yüzünü yıkadığında yere düşen ilk damlalarla birlikte kulağı ve gözüyle işlemiş olduğu günahları düşer. Kollarını dirseklerine, ayaklanın da topuklarına kadar yıkadığında da kendisine ait olan bütün günah ve hatalardan kurtulup anasından doğduğu günkü gibi ter tomiz olur. Namaza kalktığında ise Allah bununla onu bir derece yükseltir. Oturunca da selâmete ermiş olarak oturur.

Kaynak: Müsned, 5:263.
Konu: Genel
2999-) Attır bin Abese (r.a.) rivayet ediyor: Hurhangi bir Müslüman Allah yolunda bir ok atarsa, bu ok hedefi-np İNiıbet etsin etmesin İsmailoğullarından bir köleyi âzâd etmiş gibi »ovup kazanır. Herhangi bir kişi Allah yolunda saçım ağartırsa bu kendisi için nur olur. Herhangi bir kişi Müslüman bir köleyi âzâd iderae o kölenin herbir organı âzâd eden kimsenin herbir organının Cehennemden kurtulması için bir fidye olur.

Kaynak: Misnecf,4:113,286.
Konu: Genel
3000-) Ali bin Ebî Talip'den (r.a.) rivayetle: Herhangi bir kimse benden sonra ümmetimin idaresini üzerine alırsa, Kıyamet Günü Sırat köprüsü üzerinde durdurulur. Melekler amel sahifosini açarlar, Kftor âdil davranmışsa Allah, bu adaleti sebebiyle onu kurtarır. Rğeı zulüm yapmışsa, Sırat onu öyle bir silkeler ki, eklemleri birbirinden ayrılır, Oy ki iki organı birbirinden yüz sentlik  Sonra ! iuul onu Cehenneme düşürür.

Kaynak: Rimi Kahııdbinbüşran'ın £m«//yı'ılnden,
Konu: Genel
3001-) Ebû Ümame (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Bir Müslüman diğer bir Müslümana sıcak bir ilgi gösterip sonra da onu aldatırsa, faiz yemiş gibi günahkâr olur.

Kaynak: Ebû Nuaym'ın H//ye'sinden.
Konu: Genel
3003-) Ebû Said El-Hudri (r.a.) Resûlullah Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Herhangi bir idareci, idaresi altındakilere merhamet etmezse, Allah ona Cenneti haram kılar.

Kaynak: Haysemetü'l-etrabilisî'nincüz'ûnden.
Konu: Genel
3004-) Ebû Ümame (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Bir genç, ilim ve ibadet içerisinde yetidir, olgunlaşırsa, Allah Kıyamet Günü ona yetmiş iki sıddîkın hovııIu kıulur sevap verir.

Kaynak: Tflbnıânrnln Keblf\n<ian,
Konu: Genel
3005-) Mâkıl bir Yesar'dan (r.a.) rivayetle: Herhangi bir toplulukta sabahleyin ezan okunursa bu onlar için akşama kadar Allah'ın azabına karşı bir teminat olur. Herhangi bir toplulukta akşamleyin ezan okunursa bu da onlar için sabaha kadar Allah'ın azabına karşı bir teminat olur.

Kaynak: Taberâni'nin Kcfei/indan.
Konu: Genel
3006-) Cabir (r.a.) rivayet ediyor: Zekâtı verilen herhangi bir malın biriktirilmesi, Allah'ın Kur'An'-da yasakladığı "kenz" değildir.

Kaynak: Hatib'in Fart/fındot,
Konu: Genel
3007-) Abdurrahman hin Semüre'dtn (r.a.) rivayetle: Herhangi bir idareci bir topluluğun idarttini üıtlonir de onları iyi niyet ve güvenilirlik kanutlun «İtini fümeni, herzeyi kuşatan Al» Itth'm rnhmoti onu difindıı lıırttku1,

Kaynak: Hitlb'ln tarih’inden.
Konu: Genel
3008-) Mâkıl bin Yesar (r.a.) rivayet ediyor: Bir idareci, ümmetimin idaresini üzerine alır da kendi şahsına iyi niyet besleyip gayret gösterdiği kadar onlar için de iyi niyet besleyip gayret göstermezse, Allah Kıyamet Günü onu yüzüstü Cehenneme atar.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
3009-) Âişe'den (r.a.) rivayetle: Hnrhangi bir idareci, bir topluluğu idare eder de, onlara karşı yu-B»U|nk davranıp şefkat gösterirse, Allah da Kıyamet Günü ona şefkatle muamele eder.

Kaynak: Ibni Ebi'd-dünya'nın Zemmü'/-gadab'ından.
Konu: Genel
3010-) Enet (r.a.) Peygamber E fendim itin (u.t.m.) şöyle buyurduğunu rl-vâytt tdiyor: Herhangi bir kişi yanlış bir yola çağırır da bu çağrısına uyulursa, uyanların günahı kadar kendisine günah yazılır. Bu, onların günahlarından da hiçbir şey eksiltmez. Herhangi bir kişi doğru bir yola çağırır da bu çağrısına uyulursa kendisine uyanların mükâfatı kadar mükâfat alır. Bu, onların mükâfatından da hiçbirşey eksiltmez.

Kaynak: Tırmizî, İlim: 15; Ibni Mâce Mukaddime: 14; Müsned5:387.
Konu: Genel
3011-) Amr bin Mürre'den rivayetle: Nerede Allah'ın takdirini gönül hoşluğuyla karşılayanlar? Nerede bol mükâfatla karşılık verilen güzel amellere koşanlar? Sonsuzluk diyarına inandığı halde aldanış yurdu olan dünyanın âhirette faydasız işlerine çalışanlara hayret ederim.

Kaynak: Hünaddan.
Konu: Genel
3012-) Câbir (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Ky insanlar! Allah'tan korkun ve rızkınızı ararken aç gözlülük gÖHtormeyin, mutedil olun. Çünkü hiçbir canlı elde etmede gecikse bilo rızkını tam olarak almadan katiyyen ölmez. Öyleyse Allah'tan korkunu/ vo malodinmorio aç gözlülük yapmaktan sakınınız, güzelce davranınız. Allah'ın helftl kıldığını alın, hıırnm kıldığını ise terkedin.

Kaynak: Ton/ma», Ticâret: 2.
Konu: Genel
3014-) Ebû Said el-Hudrî'den (r.a.) rivayetle: Ey insanlar! Allah'tan korkun! Allah'a yemin ederim ki bir mü'-min bir mümine zulmederse, Allah Kıyamet Gününde ondan mutlaka intikamını alır.

Kaynak: Ibnihıbbanve Ebu Ya'la'nın Müsnerfinden.
Konu: Genel
3017-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Ey ümmet! Ben sizin bazı şeyleri bilmemenizden korkmuyorum. Fakat bildiklerinizle ne derece amel ettiğinizi bakın.

Kaynak: Ebû Nuaym'ın H//ye'sinden.
Konu: Genel
3018-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Herhangi bir kul bir din kardeşini Allah rızası için ziyaret ederse, kendisine, 'Güzel yaptın. Cennet senin için güzolleşti' diye seslenilir. Aziz ve celil olan Allah da şöyle buyurur: 'Kulum Beni ziyaret etti. Ağırlaması Bana aittir. Kulum için Cennetten başka bir ziyafete razı olmam."

Kaynak: Ihnl I Lıl'.i Nrtnua'ın Kumuvi //ıı/*riınrian
Konu: Genel
3019-) Ebû Zer (r.a.) rivayet ediyor: Ey kardeşim! Sana bir tavsiyede bulunacağım. Onu hatırında tut. Allah'ın bundan seni faydalandıracağını umarım. Çok olmalınızın gündüzleyin zaman zaman kabirleri ziyaret et ki bu sana âhiıvti hatırlatsın. Fakat bunu çok yapma ki din ve dünya işlerin yüz üstü kalmasın. Cenazeleri yıka. Çünkü cansız cesedlerle haşir neşir olmakta çok tesirli bir öğüt vardır. Cenaze namazlarını kıl ki bu gönlüne uh-revî bir hüzün versin. Çünkü gönlü kırık olanlar Allah'ın himAyeıin-de olarak her türlü hayra mazhardırlar. Allah için bir tevazu ve mü* kâfatına îman gayesiyle fakirlerle oturup kalk. Karşılaştığında onlara selâm ver. Musibete uğrayanlarla beraber Allah için müttViit davranarak ve bunun sevabına inanarak yiyip iç. Mütevazî ve lüki» kaçmayan elbiseler giyin. Böylece gurur ve kibir sende yerleşecek bir yor bulamamış olur. Zaman zaman Rabbine. ibâdet için süslen, Çünkü mü'min bunu insanlara karşı tok gözlülüğünü göstermek, şoroflnl muhafaza etmek ve pejmürdelikten kaçınmak için yapar. Allah'ın ya-rnIlığı hiçbir şeye ateşle azap verme.

Kaynak: Bnl Aınkltfon.
Konu: Genel
3023-) Ali'den (r.a.) rivayetle: Devamlı olarak şüpheli şeylerin peşinde koşanlar, şaraba şıra, rüşvete hediye, haksız vergiye de zekât kılıfı geçirip alırlar.

Kaynak: Deyjemî'nin, Müsnedü'l-firdev&tvian,
Konu: Genel
3024-) Ebû Said (r.a.) rivayet ediyor: Faizin günahı konusunda alan da, veren de eşittir.

Kaynak: Dârekutni Ve Taberâni'nin Kebîrindin.
Konu: Genel
3025-) Abdullah bin Cerad'dan (r.a.) rivayetle: İyiliği emreden onu işleyen gibidir.

Kaynak: Deylemînin Müsnedü1-flrd»vt\n4w\,
Konu: Genel
3030-) İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Kıyamet alâmetleri bir tek ipe dizilmiş boncuklar gibidir. İp kop n ustur. Bunlar birbirini takip edeceklerdir.

Kaynak: Mo$nad, 2:219
Konu: Genel
3031-) îbni Mes'ûd'dan (r.a.) rivayetle: Kim Bakara Sûresinin son iki âyetini geceleyin okursa bu ona kâfî gelir.

Kaynak: Buhari, Megazî: 12; Fezâilü'l-kur'ân: 10,27,34;müslim, Müstafirîn: 255,256; Ebû Davud, Ramazan: 9; Tirmizi, Sevabü'l-kur'ân:4; Ibni Mâce İkâme: 183.   
Konu: Genel
3038-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Cemaatle namaza gelenlerin mükâfatı mescidden uzaklıkları nis-betinde büyük olur. En uzak olan en büyük mükâfatı alır.

Kaynak: Ebû Davud, Salât: 48; Buhari, Ezan: 31; Ibni Mâcemesacid: 15; Taberânî, Tahare: 33.
Konu: Genel
3039-) Urvetü'l-Barakî'den (r.a.) rivayetle: Deve, sahibi için izzet vesilesidir. Davar, berekettir. Hayır, Kıyamet Gününe kadar atın perçemine bağlanmıştır.

Kaynak: Buhari, Cihad: 43,44; Hums: 5; Menakıb: 28; Zekât: 25;ımare: 98,99; Ebû Davud, Cihad: 41; Tirmizi, Cihad:19.   
Konu: Genel
3042-) Kbû Hüreym (r.a,) Hvâytt idiyor; îhsân, Allah'ı görüyormuşsun gibi Ona ibâdet etmendir. Her ne kadar sen Onu görmüyorsan da O seni görüyor.

Kaynak: Buhari, Tefsir-i Sûre: 31; İman: 37; Müslim, Îman: 57;ebû Davud, Sünnet: 16;
Konu: Genel
3053-) Ebû Musa el-Eş'ari'den (r.a.) rivayetle: Biriniz, bir yere girmek istediğinde üç defa izin istesin. Müsaade edilmezse geri dönsün.

Kaynak: Müsntd, 4:418
Konu: Genel
3054-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: İzin üç defa istenir. Birincisi işitmeniz için, ikincisi sağa sola çekia düzen vermeniz için, üçüncüsü izin vermeniz veya geri çevirmeni» içindir.

Kaynak: Dârektıtntıiın,
Konu: Genel
3056-) Muâviy$ bin Haydu'den (r.a.) rlvâyttb:

Kaynak: İbni Asakir’den.
Konu: Genel
3057-) Huzeyfe (r.a.) rivayet ediyor: İstiğfar, günahların silgisidir.

Kaynak: Deylemfnin Musnedu'l-firdevsmden.
Konu: Genel
3059-) Ömer'den (r.a.) rivayetle: islâm, Allah'tan başka hiçbir ilâh olmadığına, Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna şâhidlik etmendir. Namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman ve yol bulabilirsen haccetmendir.

Kaynak: Müslim, İman: 1; Ebû Davud, Sünnet: 16, Neşe/, İman:5.
Konu: Genel
3061-) Ebu Zer (r.a.) rivayet ediyor: İslâm kolaylık ve hoşgörülüktür. Ancak yumuşak huylu ve hoşgörülü kimselere lâyıktır.

Kaynak: Müsned, 5:145.
Konu: Genel
3062-) Muâz bin Cebelden (r.a.) rivayetle; Müslümanlık artnr, okuilmoz.

Kaynak: Hm) Duvud, Fırilz: 10, Münnmi, 6:230,2m,
Konu: Genel
3063-) Âiz bin Amr (r.a.) rivayet ediyor: islâm üstündür, ona üstün gelinemez.

Kaynak: Dârekutnîve Beyhaki'nin Sünerfinden.
Konu: Genel
3064-) Cübeyr bin Mut'im'den (r.a.) rivayetle: İslâm, Müslüman olmadan önce işlenen günahları siler.

Kaynak: Ibni S'ad'ın Tabakât\nda
Konu: Genel
3065-) Âişe (r.a.) rivayet ediyor: İslâm temizdir, öyle ise temizleniniz. Çünkü, Cennete temiz olan-tfan başkası giremez.

Kaynak: Taberânî'nin Evsafından.
Konu: Genel
3066-) Bera bin Âzib'den (r.a.) rivayetle Resûl-ü Ekrem (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Şımarıklık kötülüktür.

Kaynak: Ebû Ya'la'nın Mûsnedmten.
Konu: Genel
3070-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: îktisad geçimin yarısıdır  Güzel ahlâk da dinin yarısıdır.

Kaynak: Hatibin Tarihmon.
Konu: Genel
3071-) Ibni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Harcamada iktisad geçimin yarısıdır. İnsanlara kendini sevdirip yaklaşabilme aklın yarısı, güzel soru sorma da ilmin yarısıdır.

Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-fmart\ Ve Taberânî'nin Keblflndtn.
Konu: Genel
3072-) Küleyb el-Cühenî rivayet ediyor: Büyük kardeş baba makâmındadır.

Kaynak: Beyhaki'nin Şm'l-lmartı Ve Tebmnln Keömndtn.
Konu: Genel
3075-) Ümmü Seleme'den (r.a.) rivayetle Resûl-ü Ekrem (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Hizmetçi ile yemek yemek tevazûdandır.

Kaynak: Deylemî'nin Müsnedü'l-firdev^rvien.
Konu: Genel
3076-) Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: İmam, cemaatin namazının kefilidir. Müezzin de mûtemetidir. Ey Allah'ım! İmamları doğru yola yönelt, müezzinlere de mağfiret eyle.

Kaynak: Tmzl Mevakit: 39;.fcm Mâce, İkâme: 47; Ebû Dâvud,salât: 39.
Konu: Genel
3077-) Sehl bin Sa'd'dan (r.a.) rivayetle: îmam cemaatin namazının kefilidir. Eğer hakkını verirse faydası hem kendisine, hem de cemaatedir. Hakkını vermezse mes'ûliyet sadece kendisine aittir, cemaatin bir sorumluluğu yoktur.

Kaynak: Bni Mice, İkâme: 47; Müsned, 4:156.                            
Konu: Genel