Genel ile İlgili Hadisler

4803-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Cömertlik dalları dünyaya sarkmış Cennet ağaçlarından bir ağaçtır. Kim o dallardan birine yapışırsa o dal onu Cennete götürür. Cimrilik de dalları dünyaya sarkmış Cehennem ağaçlarından bir ağaçtır. Kim o dallardan birine yapışırsa, o dal onu Cehenneme götürür,

Kaynak: Dârekutnrnin Efrarfı, Beyhaki'nin Şi'bü'l-lmartu Ibniadiy/in El-kâmit\, Ebû Nuaym'ın M/yasinden.
Konu: Genel
4804-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Cömert Allah'a yakın, insanlara yakın, Cennete yakındır. Cehennemden ise uzaktır. Cimri ise Allah'tan uzak, insanlardan uzak, Cennetten uzaktır, Cehenneme ise yakındır. Cömert olan cahil Allah'a, kendini ibadete veren cimri kimseden daha sevimlidir.

Kaynak: Timizi, Birr: 40.
Konu: Genel
4805-) Ibni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Salih amelleri gizli yapmak, açıktan yapmaktan daha faziletlidir. Başkalarına örnek olmak isteyen kimse için ise, bunları açıktan yapmak daha faziletlidir.

Kaynak: Deylemînin Müsnedü'l-firdevfmden.
Konu: Genel
4808-) îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Gerçek saadet Allah'a itaat içerisinde geçirilen uzun ömürdür.

Kaynak: Deylemrnin Mû$nedü'l-firdev$\nâer\.
Konu: Genel
4810-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Yolculuk bir nevi işkencedir. O, sizin uykunuzun, yemenizin, içmenizin dengesini bozar. Öyleyse sizden biriniz, yolculuğa çıktığı zaman, işini bitirir bitirmez evine; ailesinin yanına dönmeye baksın. Fazla oyalanmasın.

Kaynak: Müslim, Lmare:179.
Konu: Genel
4812-) Cabir (r.a.) rivayet ediyor: Vakarlı olun ey Allah'ın kullan, vakarlı olun.

Kaynak: Ebû Avan&den.
Konu: Genel
4813-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Ağırbaşlılık kazanç, onu terk etmek ise zarardır.

Kaynak: Hâkimin Müsfedrekinden.
Konu: Genel
4815-) Ebû Behre (r.a.) rivayet ediyor: Âdil devletbaşkam Allah adına hareket eden halifesidir. Ona saygı gösterene Allah da değer verir. Onu önemsemeyeni ise Allah hor ve hakir kılar.

Kaynak: Tabsrânînin Kebîfl Ve Hâkim'in Möstedreklnöm.
Konu: Genel
4816-) İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: İdareci Allah'ın yeryüzündeki halifesidir. Allah'ın her mazlum kulu Ona sığınır. Eğer adalet ederse bunun mükâfatı kendisine, Allah'a şükür ve idareciye teşekkür etmek ise halka düşer. Eğer haktan sapar, intikam duygusuna kapılır veya zulmederse günah kendisine, sabretmek de halka aittir. İdareciler zulmettiklerinde, gök yağmur vermez olur. Zekât verilmediğinde hayvanlar helak olur. Zina yaygın-laşmca fakirlik ve yoksulluk meydan alır. İslâm idaresi altında yaşayıp vergilerini veren kimselerin hakkı yenilince kâfirler galip gelir.

Kaynak: Beyhakı'nin Şfbü'i- /marfından.
Konu: Genel
4818-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: İdareci Allah'ın yeryüzündeki halifesidir. Onu aldatan hak yoldan sapmıştır. Onun iyiliğini düşünüp yol gösteren ise doğru yoldadır.

Kaynak: Beyhaki'nin Ş/'bü'/-/mârfından.
Konu: Genel
4821-) Ebû Bekir'den (r.a.) rivayetle: ını Allah'ın yeryüzündeki dîkın sevabı verilir. Âdil ve mütevâzi devlet başkanı Allah'ın yeryüzündeki halifesi ve mızrağıdır. Kendisine yetmiş sıddîkın sevabı verilir.

Kaynak: Ebû'ş-şeytften,
Konu: Genel
4824-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Hoşgörülük kazançtır. Müşkülpesentlik ise uğursuzluktur. Hayır ve bereketi giderir.

Kaynak: Oeyferrıfnin Müsnedü'l-firdev&'möen.
Konu: Genel
4825-) Abdullah bin Sercis'den (r.a.) rivayetle: Güzel haslet, düşünerek^ sabırla hareket etmek ve her hususta orta yolu tutmak, peygamberliğin yirmi dört parçasından bir parçadır.

Kaynak: Tirmizî, Birr; 66; Taberânf, Şiir: 17.
Konu: Genel
4827-) İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Hoşlandığı bir konuda olsun, olmasın Allah'a isyan ile emredilme-dikçe idarecisinin sözünü dinleyip itaat etmek, her Müslüman şahıs Üzerine bir haktır. Allah'a isyan olan birşey kendisine emredildiğin-de ise dinleyip itaat etme sorumluluğu yoktur.

Kaynak: Buharî, Cihad: 108; Ahkâm: 4; Müslim, Imâre: 34,38;ebû Davud, Cihad: 87;
Konu: Genel
4833-) îbni Abbos'dan (r.a.) rivayetle: Misvak ağzı temizler, Allah'ın rızâsını kazandırır ve gözü parlatır.

Kaynak: Taberâni'nin Evsafından.
Konu: Genel
4838-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Misvak kullanmak kişinin konuşmasının güzelliğini arttırır.

Kaynak: İbni Adiyyin El-kâmifi, Hatb'in Câmı7,ukayirnizuafâsmdm.
Konu: Genel
4840-) Aişe'den (r.a.) rivayetle: Misvak, ölüm hariç her hastalığın şifasına vesiledir.

Kaynak: Deytemrnin Mösnedö'l-firdev^'mden.
Konu: Genel
4841-) Ebû Said (r.a.) rivayet ediyor: Bakara Sûresi Kur'ân'm çadırıdır. Onu öğreniniz. Şüphesiz onu öğrenmek bereket, öğrenmeyi terketmek ise, hasret ve pişmanlıktır. Onu öğrenmeye tembeller güç yetiremezler.

Kaynak: Deyletnînin Mösnedü'l-firdevö'mfan.
Konu: Genel
4846-) îbni Mes'ûd'den (r.a.) rivayetle: Selâm Allah'ın isimlerinden bir isimdir. Allah onu yeryüzüne indirmiştir. O halde aranızda selâmı yayınız. Müslüman bir kişi bir topluluğa uğrar, onlara selâm verir, onlar da selâmını alırlarsa, selâmı başlattığı için veren kişi o topluluktan bir derece üstün olur. Eğer almazlarsa onlardan daha hayırlı ve daha temiz olan melekler alırlar.

Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bû'f-früârimdan.
Konu: Genel
4847-) îbniAbbas (r.a.) rivayet ediyor: Selâm Allah'ın isimlerinden büyük bir isimdir. Onu kullan arasına bir teminat vesilesi kılmıştır. Dolayısıyla Müslüman, Müslümana selâm verince artık selâm verdiği kimseyi hayrın dışında bir şeyle anması haramdır.

Kaynak: Deylemrnin Mûsnedöt-fırdevg'mdm.
Konu: Genel
4848-) Ali'den (r.a.) rivayetle: Selâm vermek sünnet, almak ise farzdır.

Kaynak: Dsytemfnin Müsnedül-firdevginden.
Konu: Genel
4850-) Zeyd bin Şecere (r.a.) rivayet ediyor: Kılıçlar Cennetin anahtarlarıdır.

Kaynak: Fani Asakirtt&n.
Konu: Genel
4852-) İbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Her yönüyle cömert ve güzel ahlâklı bir genç, Allah katında kendisini ibadete vermiş cimri ve kötü huylu bir ihtiyardan daha sevimlidir,

Kaynak: Deylemrnin Müsnedül-fırd&v&nğen.
Konu: Genel
4856-) îbni Ömer (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Allah sorgulama sonucu Cehenneme girme zaruretini ortaya koymadıkça, yalancı şahid adımını atamaz.

Kaynak: Em Nuaym'ın Hıtydsi Ve Hâkim'in Mûstotfrekirıden.
Konu: Genel
4858-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Cennet ehlinin gençleri şu beş kişidir: Hasan, Hüseyin, îbni Ömer, Sa'd bin Muaz, Übey bin Kâb.

Kaynak: Deylemfnin Müsnedüv-rrdevtfinden.
Konu: Genel
4860-) Abdullah bin Cafer (r.a.) rivayet ediyor: Ümmetimin en kötüleri nimetler içinde gözünü açan, onunla beslenen, türlü türlü yiyecekler yiyen, çeşit çeşit elbiseler giyinen, değişik değişik binitlere binen ve avurtlarını şişire şişire edebiyat parçalayarak konuşan kimselerdir.

Kaynak: Hâkim'in Müsfedrakinden.
Konu: Genel
4864-) Muâz bin Cebel (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.mj şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: İnsanların en şerlisi, insanlar arasındaki kötü âlimlerdir.

Kaynak: Beziafâan.
Konu: Genel
4878-) Ebû Ümâme'den (r.a.) rivayetle: insanların en kötüsü, imkânı olduğu halde çoluk çocuğunun rızkını kısandır.

Kaynak: Taberâni'nin Evsafından.
Konu: Genel
4881-) Ebâ Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Kişide bulunabilen en kötü vasıf, hırsa sürükleyen cimrilik ve aşırı korkaklıktır.

Kaynak: Buharînin Tarifimden.
Konu: Genel
4883-) Ebû Hüreyre (r.a.) Resâlullah Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Mü'minin şerefi, geceleyin namaz kılması, izzeti de insanların elindekine karşı bir beklenti içerisinde olmamasıdır.

Kaynak: Hatibin Tarifti Ve Ukaylînin Zuafe'sından.
Konu: Genel
4884-) ; Mugire bin Şube (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Kıyamet günü Sırat Köprüsü üzerinde mü'minlerin parolası "Rab-bim, kurtuluş ver, kurtuluş ver" olacaktır.

Kaynak: Timizi Kıyame: 9-65.
Konu: Genel
4887-) Abdullah bin Amr'dan (r.a.) rivayetle: Kıyamet karanlığında mü'minlerin parolası, "Senden başka hiçbir ilâh yoktur" olacaktır.

Kaynak: Şîraztden.
Konu: Genel
4895-) Abdurrahman bin Avf (r.a.) rivayet ediyor: Sahabîlerime dil uzatanların dışında herkese şefaat edebilirim.

Kaynak: Ebû Nuaym'ın H/zye'sinden.
Konu: Genel
4904-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Ramazan ayının orucu, bir sonraki Ramazan ayına kadar geçen zaman içerisinde işlenen küçük günahları affettirir.

Kaynak: Ibni Ebi'd-dünystöan.
Konu: Genel
4905-) Cerir bin Abdullah (r.a) rivayet ediyor: Ramazan ayının orucu, yerle gök arasında asılı bekler. Fıtır sadakası verilmedikçe Allah'a arz edilmez.

Kaynak: Ibni Şahinin Terğib'ınden.
Konu: Genel
4906-) Karada şehid olanın kul hakkı ve emânet hariç bütün günahları affedilir. Benizde şehid olanın ise kul hakkı ve emânet de dahil bütün günahl arı, affedilir.

Kaynak: Ziyadan Ve Ibni Şahinin Tergîtf'mden.
Konu: Genel
4908-) Ata el-Horasanî (r.a.) rivayet ediyor: Sohbetlerinizde lezzetleri bulandıran ölümden de bahsedin.

Kaynak: Ibni Ebi'd-dünya'nın Zikru't-mevt'mden.
Konu: Genel
4916-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Hûd Sûresi ve kardeşleri olan Vakıa, Hakka, Tekvir, Meâric sûreleri beni ihtiyarlattılar.

Kaynak: Ibni Mürdeveyhten.
Konu: Genel
4922-) Enes (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Koyun ve keçi berekettir. Kuyu berekettir. Tandır berekettir. Ocak berekettir.

Kaynak: Hatib'in 7anwinden.
Konu: Genel
4930-) Ebû Said'den (r.a.) rivayetle: Kış mü'minin baharıdır: Gündüzleri kısa olduğu için oruç tutar. Geceleri de uzun olduğu için kalkar ibadet yapar.

Kaynak: Beyhaki'nin Sünerfinden.
Konu: Genel
4931-) Ibni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Hasis ve cimri Cennete giremez.

Kaynak: Hatibin Taritilnden.
Konu: Genel
4933-) îbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor:

Kaynak: Hakînföen.
Konu: Genel
4934-) Ebû Bekir'den (r.a.) rivayetle: içinizde şirk karıncanın yürüşünden daha gizlidir. Sana yaptığında senden şirkin küçüğünü de, büyüğünü de giderecek bir şeyin yolunu göstereyim mi? Şöyle dersin: "Allah'ım, Sana bilerek ortak koşmaktan yine Sana sığınırım. Bilmediğim şeyler için de Senden bağışlanmamı dilerim." Bunu üç defa söylersin.

Kaynak: Hakînföen.
Konu: Genel
4935-) Aişe (r.a.) rivayet ediyor: Ümmetimde şirk karanlık gecede tepeciğin üzerinde karıncanın ürümesinden daha gizlidir. En aşağı derecesi zulmün azıcık bir şeyi-ıe dahi sevgi göstermen veya adaletin azıcık bir şeyine de buğz et-aendir. Din, Allah için sevmek ve Allah için buğz etmekten başka bir şey midir? Yüce Allah şöyle buyuruyor: "Eğer Allah'ı seviyorsanız bana tabi olunuz ki, Allah da sizi sevsin.m

Kaynak: Ebû Nuaym'ın Htly4s\ Ve Hâkim'in Müstedretkinten.
Konu: Genel
4939-) Aişe'den (r.a.) rivayetle: Şiir söz gibidir: Güzeli güzel söze, çirkini de çirkin söze benzer.

Kaynak: Buharînin Edetil Ve Taberânînin Evsafından
Konu: Genel
4942-) Ebu Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Şefaatçiler beştir: Kur'ân, akrabalarla iyi ilişkiler içinde bulunmak, güvenilir olmak, Peygamberiniz ve onun Ehl-i Beyti.

Kaynak: Deytemrnin Müsnedü'l-firdevgmsn.
Konu: Genel
4952-) Cabir bin Atik'den (r.a.) rivayetle: Allah yolunda öldürülmenin dışında yedi çeşit şehidlik vardır: Allah yolunda öldürülen şehiddir. Taundan Ölen şehiddir. Suda boğulan şehiddir. Zâtü'1-cenb hastalığından ölen şehiddir. Yıkık altında kalıp ölen şehiddir. Hamileyken veyahut da doğumda ölen kadın şehiddir.

Kaynak: Ebû Davud, Cenâiz: 11; Taberânî, Cenâir. 36; Müsned,5:446.
Konu: Genel
4955-) Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Şehidler dört derecedir: îmanı sağlam mü'min bir kişi düşmanla karşılaşır, Allah'a verdiği söze sadık kalarak öldürülünceye kadar çarpışır. îşte bu kimse Kıyamet günü insanların gözlerini dikip yukarı doğru kedisine baktıkları kimselerdir. îmanı sağlam mü'min bir kişi düşmanla karşılaşır, korkusundan sanki derisine sivri dikenler vurulur gibidir. Nerden geldiği belli olmayan bir darbe kendisine isabet ederek öldürülür. Bu ikinci derecededir. Salih ameli kötü işlerle karışık olarak işleyen mü'min bir kişi düşmanla karşılaşır, Allah'a verdiği söze sadak kalarak öldürülünceye kadar çarşıpır. Bu üçüncü derecededir. Diğeri de aşırı derecede günah işleyerek nefsine zulmetmiş mü'min bir kişidir. Düşmanla karşılaşır, Allah'a verdiği sözde sadakat göstererek öldürülünceye kadar çarpışır. Bu da dördüncü derecededir.

Kaynak: Buhari, Rikak: 51; Müslim, Cennet: 10; Tirmizî,cennet: 19; Dârimî, Rikak: 107; Müsned, 3:87; 5:340.
Konu: Genel
4956-) îbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Şehidler, [Kabir âleminde] Cennetin kapısında akan bir nehrin kıyısında yeşil bir çadırın içindedirler. Rızıkları sabah akşam Cennetten kendilerine gelir.

Kaynak: Müsned, 1:266.
Konu: Genel
4957-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Şehidler, Allah katında ve gölgesinden başka|gölgenin bulunmadığı Kıyamet Gününde Arş'in gölgesinde miskten bir tepe ve Yakut'tan minberler üzerinde otururlar. Rabb onlar ader: "Size verdiğim sözde durmadım mı? Size olan va'dimi yerine getirmedim mi?" Onlar, "Rab-bimize yemin olsun ki verdiğin sözde durdun, bize olan va'dini yerine getirdin" derler.

Kaynak: Müsned, 1:266.
Konu: Genel