Genel ile İlgili Hadisler
2399-)
Ebû Hümeyd es-Saidî'den rivayetle: Hak sahibinin konuşmaya hakkı vardır.
Kaynak: Buhari, İstikraz: 4; Vekâle: 6; Müslim, Müsakât: 120;müsned, 4:268,416, 456.
Konu: Genel
2400-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Kur'ân ehlinin Kur'ân'ı her hatmettiğinde kabul edilecek bir duası ve Cennette bir ağacı vardır. Ki, bir karga ihtiyarlayıncaya kadar uçsa, o ağacın kökünden dallarına ulaşamaz.
Kaynak: Hatib'in Fan/finden.
Konu: Genel
2402-)
Câbir'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Kur'ân okuyanın kabul edilecek bir duası vardır, isterse o duayı dünya için yapar, isterse onu âhirete erteler, orada yapar.
Kaynak: Îbni Mürdeveyhıten.
Konu: Genel
2406-)
Cübeyr bin Nefir rivayet ediyor: Her ümmetin bir hakîmi vardır. Bu ümmetin hâkimi de Ebu'd-Derdâ'dır.
Kaynak: İbniasakiföen.
Konu: Genel
2407-)
Ka'b binîyaz'dan (r.a.) rivayetle: Her ümmet için bir imtihan vesilesi vardır. Bu ümmetin imtihanı mal iledir.
Kaynak: Tirmizi, Zûhd: 26; Müsned, 4:160.
Konu: Genel
2411-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Her dinin ahlakî bir özelliği vardır. Benim ümmetimin ahlâkî özelliği hayadır.
Kaynak: Ibni Mâce Zühd: 17; Taberânî, Hüsnü'!-hulk: 9.
Konu: Genel
2411-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Her dinin ahlakî bir özelliği vardır. Benim ümmetimin ahlâkî özelliği hayadır.
Kaynak: Ibni Mâce Zühd: 17; Taberânî, Hüsnü'!-hulk: 9.
Konu: Genel
2412-)
İbni Amr'dan (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Her görevlinin vazifesinin son bulacağı bir gün vardır. Âdemoğlu-nun memuriyetinin sonu ise ölümdür. Öyle ise Allah'ın zikrine sarılınız. Çünkü bu âhirete âit işlerinizi kolaylaştıracak ve âhireti size sevdirecektir.
Kaynak: Bağavtden.
Konu: Genel
2413-)
İbni Ömer (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Her ağacın bir meyvesi vardır. Kalbin meyvesi de çocuktur.
Kaynak: Bezzatdan.
Konu: Genel
2413-)
İbni Ömer (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Her ağacın bir meyvesi vardır. Kalbin meyvesi de çocuktur.
Kaynak: Bezzatdan.
Konu: Genel
2415-)
Damre bin Hubeyb'den rivayetle: Herşeyin bir kapısı vardır, ibâdetin kapısı da oruçtur.
Kaynak: İbni Mübârek'in Zühdünden.
Konu: Genel
2416-)
Âişe (r.a.) rivayet ediyor: Ahlâkı kötü olan kimse müstesna her şeyin tevbesi vardır. Çünkü o bir günahtan tevbe eder etmez daha kötüsünün içine düşer.
Kaynak: Hatib'in Far/frinden.
Konu: Genel
2417-)
Ebud-Derdadan (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Herşeyin bir hakikati vardır. Kul, başına gelen birşeyin mutlaka geleceğine, gelmeyen şeyin de gelmesine imkân olmadığını bilmedikçe îmanın hakikatma erişemez.
Kaynak: Ebö Davud, Sünnet: 16. '
Konu: Genel
2418-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Herşeyin bir direği vardır. Bu dinin direği de din ilmidir. Şeytana karşı bir tek âlim, kendisini ibâdete vermiş bin kişiden daha güçlüdür.
Kaynak: Hatibin Tarifi] Ve Beyhaki'nin Ş/'fc>ü7-/marfından.
Konu: Genel
2419-)
İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Herşeyin bir cilası vardır. Kalblerin cilası da Allah'ı anmaktır. Parçalanmcaya kadar kılmanla düşmana vurman dahil, Allah'ı zikretmekten daha fazla Allah'ın azabından koruyan hiçbir şey yoktur.
Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-îmartmdan,
Konu: Genel
2420-)
Sehl bin Sa'd (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Herşeyin bir zirvesi vardır. Şüphesiz Kur'ân'ın zirvesi Bakara Süresidir. Kim geceleyin evinde onu okusa o eve üç gece şeytan girmez. Kim onu evinde gündüzleyin okusa, o eve üç gün şeytan girmez.
Kaynak: Ebû Ya'la'nın Müsnedı, Taberâni'nin Kebifi Vebeyhaki'nin Şi'bü'nmari Möan.
Konu: Genel
2421-)
İbni Abbas'tan (r.a.) rivayetle: Herşeyin bir şerefi vardır. Oturuşların en şereflisi ise kıbleye yönelerek oturmaktır.
Kaynak: Taberâni'nin Kebtt\ Ve Hâkim'in Mösfedrea'inden.
Konu: Genel
2423-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Herşeyin bir kalbi vardır. Kur anın kalbi de Yâsîn Süresidir. Kim bu sûreyi okursa, Allah onun için Kur'ân'ı on defa okumuş kadar sevap yazar.
Kaynak: Tirmizî, Sevabü'l-kurân; 7; Dirimi, Fezailü'l-kur'ân:21.
Konu: Genel
2426-)
îbni Amr'dan (.a.) rivayetle: Her işin bir gayret dönemi vardır. Her gayret döneminin de bir gevşeme devri vardır. Kimin gevşeme dönemi benim Sünnetim ölçüsünde olursa, o hidâyete ermiştir. Kaminki böyle değilse helak olmuştur.
Kaynak: Beyhakî'nin $/'bü7-f/narfından.
Konu: Genel
2431-)
Ali (r.a.) rivayet ediyor: Her peygamberin hâlis bir vezîr ye yardımcısı vardır. Benim hâlis vezirim ve yardımcım da Zübeyir bin Avvam'dır.
Kaynak: Buhari, Cihad: 40,41,135; Fezâilö's-sahabe: 13;meğazî: 29; Müslim, Fezâilü's-sahabe: 48.
Konu: Genel
2433-)
îbni Mes'ûd'dan (r.a.) rivayetle: Her peygamberin arkadaşları içerisinde hasları vardır. Benim Sa-habîlerim içerisindeki haslarım da Ebû Bekir ve Ömer'dir.
Kaynak: Taberântnin Kefe/finden.
Konu: Genel
2434-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Her peygamberin kabul edilecek bir duası vardır. Onlar bu duayı yaptılar ve kabul edildi. Ben ise duamı Kıyamet Günü ümmetime şefaat olarak sakladım.
Kaynak: İbnimâce, Zühd: 37; Buhari, Tevhid: 31; Müslim, İman:334, 345; Tirmizî, Daavat: 130; Darimî, Siyer: 28,
Konu: Genel
2438-)
Ebû Hüreyre'den (r,a.) rivayetle: Şüphesiz siz idareciliğe karşı hırs göstereceksiniz. Halbuki idarecilik Kıyamet Gününde pişmanlık ve hasret sebebi olacaktır. O, dünyada ne güzel süt anne, ölüm sonrası için ise ne kötü sütten kesendir.
Kaynak: Buhari, Ahkâm: 7; Neseî, Be/a: 39; Kudat: 56; Müsned,2:448.
Konu: Genel
2441-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Yeryüzünde âlimlerin durumu, karanlık gecelerde karada ve denizde kendisine bakılarak yol bulunan gökteki yıldızlara benzer. Yıldızlar kararınca yol arayan yolcuların kaybolması an meselesidir.
Kaynak: Müsned, 3:157.
Konu: Genel
2442-)
Ebû Zer (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: içinizde Ehl-i Beytimin durumu Hz. Nuh'un gemisine benzer. O gemiye binen kurtulur, binmeyen helak olur.
Kaynak: Hâkim'in Müstedreklnden.
Konu: Genel
2443-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle Resûl-ü Ekrem Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Hediye verip de geri isteyen kimsenin durumu, doyuncaya kadar yedikten sonra kusan, sonra da dönüp kusmuğunu yiyen köpeğin durumuna benzer.
Kaynak: Ebû Davud, Büyü1:81; Tirmizî, Vila: 7; Neseî, Hibe:2,4; İbnimâce, Hibe: 5; Müsned, 1:234.
Konu: Genel
2444-)
Ukbe bin Âmir rivayet ediyor: Kötülük yapıp sonra da iyilik yapmaya başlayan kimsenin durumu, dar bir zırh giyip boğulacak dereceye gelen adama benzer. Bu kişi bir iyilik yapınca zırhın bir halkası, bir iyilik daha yapınca diğer halkası çözülür. Nihayet zırh tamamen çözülerek yere düşer.
Kaynak: Taberâni'nin Kebirinden.
Konu: Genel
2446-)
Alâ bin Kesir'den rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır; Güzel huylar Allah katında bir hazine gibi korunmaktadır. Allah bir kulunu sevince, ona güzel bir huy ihsan eder.
Kaynak: Hakinttien.
Konu: Genel
2448-)
îbni Ömer (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Hacerü'l-Esved ve Kabe'nin Rükn-ü Yemânî köşesine el sürmek günahları bol bol döker.
Kaynak: Ateşe/, Hacc: 134; Müsned, 2:11.
Konu: Genel
2451-)
Bilal bin Yahya el-Absî Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allah'ın dünyada kula selâmet vermesi, yaptığı günahlarını ört-mesidir.
Kaynak: Ebû Nuaym'ın Mar/fösinden.
Konu: Genel
2454-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Rızkın anahtarları Arşa yöneliktir. Allah insanların rızıklarını ihtiyaçlarına göre indirir. İhtiyacı çoğalana çok verilir. Azalana az verilir.
Kaynak: Darekutnînin Efradından.
Konu: Genel
2455-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Kur'ân okuyan kimse için bir vekil melek tayin edilmiştir. Bu melek Kur'ân'dan bir bölüm okuduğu halde güzel telaffuz edemeyen okuyucunun bu hatâsını düzeltip Allah nezdine yükseltir.
Kaynak: Rafiî'nin Tarihinden.
Konu: Genel
2458-)
Büreyde (r.a.) rivayet ediyor: Bâzı sözler sihir gibidir. Bâzı ilimler cehalettir. Bâzı şiirler de hikmettir. Bâzı sözler de dinleyene bir yüktür.
Kaynak: Ebû Davud, Edeb: 87.
Konu: Genel
2459-)
Talha bin Ubeydullah'tan (r.a.) rivayetle: Kişinin sohbet toplantılarında aşağılarda oturmaya gönlünün râz: olması Allah için tevâzudandır.
Kaynak: Taberâni'nin Evsaf I Ve Beyhaki'nin Şi'bû'l-îmarf\ndan
Konu: Genel
2461-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Günahlardan öyleleri vardır ki, ne namaz, ne oruç, ne hac ve ne de umre onlara kefîâret olur. Bunları ancak geçim yolunda çekilen sıkıntı affettirir.
Kaynak: Ibniasakirve Ebû Nuaym'ın Hf/ye'sinden.
Konu: Genel
2462-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Her canının çektiği şeyi yemen israftandır.
Kaynak: Ibni Mâce Et'ıme:51
Konu: Genel
2463-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Kişinin misafirini dış kapıya kadar uğurlaması Sünnettendir.
Kaynak: Ibni Mâce, Et'ıme: 55.
Konu: Genel
2465-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: İnsanlardan öyleleri vardır ki, hayrın anahtarı, şerrin de kilitleridir. Öyleleri de vardır ki, şerrin anahtarları, hayrın kilitleridir. Al-iah'm ellerine hayrın anahtarını verdiği kimselere müjdeler olsun. Ellerine şerrin anahtarlarını verdiği kimselere de yazıklar olsun.
Kaynak: Ibni Mâce Mukaddime: 19.
Konu: Genel
2466-)
İbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: İnsanların öyleleri vardır ki, Allah'ı hatırlamanın anahtarıdır. Onlar görüldükleri anda Allah hatırlanır.
Kaynak: Taberâni'nin /cebf/'inden.
Konu: Genel
2468-)
îbniAmr'dan (r.a.) rivayetle: Şüphesiz içinizden bana en sevimli olan, ahlâkı en güzel olandır.
Kaynak: Buhari, Fezâilû'l-kur'ân: 27; Menakıb: 23; Tirmizî,birr: 71; Müsned, 4:193,194.
Konu: Genel
2469-)
Ebû Mûsâ (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Saçı sakalı ağarmış Müslümana, Kur'ân okuyup hükümleri ile amel etmekte ifrat ve tefritten uzak duran kişilere ve adaletli idareciye saygı göstermek Allah'ı tazim etmekten sayılır.
Kaynak: Ebüdavud, Edeb:20.
Konu: Genel
2470-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Ümmetimin yaşlılarına saygı göstermek bana saygı göstermekten sayılır.
Kaynak: Hatib'in Tariflinden.
Konu: Genel
2471-)
Cündüb bin Abdullah rivayet ediyor: Olgun müminin özelliklerinin bir kısmı şunlardır: Dinde tavizsizlik, yumuşaklıkta tedbirlilik, îmanda kesinliğe ulaşmak, ilimde aç gözlü olmak, yürekte şefkat, âlim olmakla birlikte yumuşak huylu olmak, fakirlikte sabır, tamahkârlıktan sakınmak, helâl kazanç, istikâmet üzere iyilik, doğru yolda gayret, nefsânî isteklerini dizginlemek, bitkin düşene merhamet. Allah'ın mü'min kulu, kızdığına zulmetmez. Sevdiği kişi için günaha girmez. Kendisine emânet edilen şeyi zayi etmez. Hased etmez. Başkasının şerefini lekelemez. Sövüp saymaz. Şahidi bulunmasa da üzerindeki hakkı itiraf eder. Başkasına kötü lakap takmaz. Namazda huşu sahibidir. Zekâtını acilen verir. Sarsıcı olaylarda metanetini kaybetmez. Bollukta çok şükreder. Sahip olduklarına kanaat eder. Kendisine âit olmayan şeyi "Benimdir" diye iddia etmez. Başkalarının kusurlarını biriktirip intikam alma yoluna gitmez. Yapmak istediği bir işe cimrilik mâni olmaz. Öğrenmek için insanlarla haşir neşir olur. Meseleleri kavramak için insanlarla konuşur. Zulüm ve haksızlık da görse Rahman olan Allah bizzat intikamım alıncaya kadar sabreder.
Kaynak: Ha/r/m'den.
Konu: Genel
2474-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Şunlar Kıyamet alâmetlerindendir: İlmin kaldırılması, cehaletin yaygınlaşması, zinanın açıktan işlenmesi, içkinin içilmesi, elli kadına bir tek erkek himaye ve nezâret edecek kadar erkeklerin ölüp kadınların kalması.
Kaynak: Müslim, İlim: 9; Timizi, Fıten: 34; Ibni Mâce Fiten:25.
Konu: Genel
2475-)
Ebû Ümeyye el-Cümehî'den rivayetle: Bid'at sahibi manen küçük insanların yanında ilim aramak, Kıyamet alâmetlerindendir.
Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
2476-)
Seleme binti'l-Hur rivayet ediyor: Kıyamet alâmetlerinden biri, cami ehlinin kendilerine namaz kıldıracak birini bulamadıkları için birbirlerini ileriye itmeleridir.
Kaynak: Mûsned, 6:381; Ebû Davud, Salât: 59.
Konu: Genel
2477-)
Ebû Saîd'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Kıyamet Günü Allah katında hıyanet edilen emânetlerin en büyüklerinden bir tanesi, erkeğin hanımı ile cinsî münâsebette bulunduktan sonra, hanımının Sırrını yaymasıdır.
Kaynak: Müslim, Nikâh: 123; Ebû Davud, Edeb: 32; Müsned, 3:69.
Konu: Genel
2479-)
İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Yalanların en büyüğü kişinin görmediği rüyayı gördüm demesidir.
Kaynak: Buhari, Tabir: 45; Müsned, 2:96,119.
Konu: Genel
2482-)
Abdullah bin Enîs'den (r.a.) rivayetle Resûl-ü Ekrem Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Büyük günahların en büyüklerinden bir kısmı şunlardır: Allah'a ortak koşmak, anne babaya sıkıntı vermek, yalan yere yemin etmek.
Kaynak: Buharî, Edeb: 6; İman: 16; Diyat: 2; Istitabe: 1;tirmizî, Tefsir-i Sûre: 4;
Konu: Genel
2483-)
Âişe (r.a.) rivayet ediyor: Mü'minlerin îman bakımından en üstünlerinden bir tanesi de ahlâkı en güzel olanı ve aile fertlerine en lütûfkâr davrananıdır.
Kaynak: Ibni Mâce Nikâh; 50; Tirmizî, Îman: 6.
Konu: Genel