Genel ile İlgili Hadisler

1893-) Enes radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Cennette, cennetliklerin her hafta gittikleri bir çarşı vardır. Orada, yüzlerine ve elbiselerine cennet kokuları üfleyen bir kuzey rüzgârı eser ve böylece güzellikleri daha da artar. Eskisinden daha güzel ve yakışıklı olarak eşlerinin yanına döndükleri zaman, aileleri onlara: - Vallahi güzelliğinize güzellik katılmış, derler. Onlar da: - Vallahi yanınızdan ayrılalı beri siz de daha bir güzel olmuşsunuz, derler.”

Kaynak: Müslim, Cennet 13
Konu: Genel
1894-) Sehl İbni Sa’d radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Cennetlikler, yükseklerdeki köşkleri, sizin gökyüzündeki yıldıza baktığınız gibi seyredeceklerdir.”

Kaynak: Buhârî, Rikak 51
Konu: Genel
1895-) Numan bin Beşir rivayet ediyor: Allah, öpmeye varıncaya kadar çocuklarınız arasında âdil davranmanızı sever.

Kaynak: İbnü'n-neccatöan
Konu: Genel
1895-) Sehl İbni Sa’d radıyallahu anh şöyle dedi: Bir gün, Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem’in cenneti geniş bir şekilde anlattığı bir sohbetinde bulundum. Sözünün sonunda şöyle buyurdu: “Orada hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın duymadığı, hiç kimsenin hatırından bile geçirmediği nimetler vardır.” Sonra da şu âyeti okudu: “Korkuyla ve umutla Rablerine yalvarmak üzere ibadet ettikleri için vücutları yataklardan uzak kalır ve kendilerine verdiğimiz rızıktan da başkalarına harcarlar. Yaptıklarına karşılık olarak onlar için ne mutluluklar saklandığını hiç kimse bilemez” [Secde sûresi (32) 16-17].  

Kaynak: Müslim, Cennet 5
Konu: Genel
1896-) Câbir'den (r.a.) rivayetle: Allah, temizliğe dikkat ederek ibâdete düşkün olan kimseyi sever.

Kaynak: Halib'in M'inden.
Konu: Genel
1896-) Ebû Saîd ve Ebû Hureyre radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Cennetlikler cennete girince bir kimse şöyle seslenir: Siz cennette ebediyyen yaşayacak, hiç ölmeyeceksiniz; hep sağlıklı olacak, hiç hastalanmayacaksınız; hep genç kalacak, hiç yaşlanmayacaksınız; hep nimet ve mutluluk içinde yaşayacak, hiç keder ve sıkıntı çekmeyeceksiniz.”

Kaynak: Müslim, Cennet 22. Ayrıca Bk. Tirmizî, Tefsîru’l-kur’ân 41
Konu: Genel
1897-) Zeyd bin Sabit (r.a.) rivayet ediyor: Allah Kur'ân'ın indiği şekliyle okunmasını sever.

Kaynak: Siczf Nin /öane'sinden.
Konu: Genel
1897-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Sizden cennetin en aşağı derecesinde olan birine (Allah Teâlâ veya bir meleği): - Ne dilersen dile, diyecek. O da bütün dileklerini söyleyecek. Kendisine, kalbinden geçenlerin hepsini diledin mi? diye soracak. O da: - Evet, diledim, diyecek. Bunun üzerine o kimseye: - Bütün dileklerin bir misli fazlasıyla sana verilecektir, diyecek.”

Kaynak: Müslim, Îmân 301. Ayrıca Bk. Ahmed İbni Hanbel, müsned, Iı, 315
Konu: Genel
1898-) Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:  “Allah Teâlâ cennetliklere: - Ey cennet sâkinleri! diye seslenir. Onlar da: - Buyur Rabbimiz! Emret! Bütün hayır ve iyilikler senin elindedir, derler. Allah Teâlâ:  - Halinizden memnun musunuz? diye sorar. Onlar: - Nasıl razı olmayalım, Rabbimiz. Sen bize, hiç kimseye vermediğin bunca nimetler ihsan ettin, derler. Allah Teâlâ: - Size bunlardan daha değerlisini vereyim mi? buyurur. Cennetlikler: - Bunlardan daha değerlisi  ne olabilir, Rabbimiz! derler. Bunun üzerine Cenâb-ı Hak: - Üzerinize rızâmı indiriyorum; bundan sonra size hiç gazap etmeyeceğim, buyurur.”

Kaynak: Buhârî, Rikak 51, Tevhîd 38; Müslim, Cennet 9. Ayrıca Bk. Tirmizî, Cennet 18
Konu: Genel
1899-) Cerîr İbni Abdullah radıyallahu anh şöyle dedi: Bir gece Resûlullah’ın yanında bulunuyorduk. On dördüncü gecesindeki aya baktıktan sonra şöyle buyurdu: “Şu ayı hiç bir sıkıntı çekmeden gördüğünüz gibi Rabbinizi de ayan beyan göreceksiniz.”

Kaynak: Buhârî, Mevâkîtü’s-salât 16,tefsîru Sûre (50), 2, Tevhîd 24; Müslim, Mesâcid 211. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Sünnet 19; Tirmizî, Cennet 16; İbni Mâce, Mukaddime 13
Konu: Genel
1900-) Suheyb radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Cennetlikler cennete girince Allah Teâlâ onlara: - Size vermemi istediğiniz bir şey var mı? diye soracak. Onlar: - Yâ Rabbî! Yüzlerimizi ak etmedin mi? Bizi cennete koyup cehennemden kurtarmadın mı, daha ne isteyelim, diyecekler. İşte o zaman Allah Teâlâ perdeyi kaldıracak. Onlara verilen en güzel ve en değerli şey Rablerine bakmak olacaktır.”

Kaynak: Müslim, Îmân 297. Ayrıca Bk. Tirmizî, Tefsîru’l-kur’ân 11    
Konu: Genel
1900-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Allahu Taâla Kıyamet günü "Lâ ilahe illallah" sözleri sebebiyle müezzinleri insanlar içerisinde Allah'ın rahmetine en fazla uzanan kimseler olarak haşr edecektir.

Kaynak: Hatib'in Tar/tflnden.
Konu: Genel
1901-) Huzeyfe (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.mj şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allah, şefkatli bir çobanın koyunlarını tehlikeli yerlerden uzaklaştırdığı gibi, kulunu himaye eder.

Kaynak: Beyhakî'nin #'dû'/-/manlından.
Konu: Genel
1902-) Ebû Hüreyre'den (r.a,) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Allah, uzun Kıyamet Gününü dilediği kulları için bir farz namazı vakti kadar hafifletir..

Kaynak: Beyhakî'nin Şi'bü '/-/roan'ından.
Konu: Genel
1903-) Ukbe bin Âmir rivayet ediyor: Allah bir ok sebebiyle üç kişiyi Cennete koyar: Onu yaparken sevabını Allah'tan bekleyen sanatkârı, onu atan okçuyu ve okçuya onu atması için veren kimseyi.

Kaynak: Ebû Davud, Cihad: 23; Tirmizî, Cihad: 11; Neşe!, Cihad:26; İbnl Mâce, Cihad: 19.
Konu: Genel
1904-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Allah, bir lokma ekmek, bir avuç hurma ve bunlara benzer fakirlerin faydalandığı şeyler sebebiyle üç kişiyi Cennetine koyar: Bunun verilmesini emreden aile reisini, o evin işini düzgün yürüten evin hanımını ve onu fakirin eline veren hizmetçiyi.

Kaynak: Hâkimin Müstecfrevinden.
Konu: Genel
1907-) Ibni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Allah, Kıyamet Günü mü'min kulunu kendisine yaklaştırır. Rahmet perdesini üzerine gerer ve onu insanlardan gizleyip günahlarını kendisine itiraf ettirerek şöyle buyurur: "Filan günahını biliyor musun? Filan günahını da biliyor musun?" Kul, "Evet, yâ Rabbi" der. Öyle ki, bütün günahlarını kendisine itiraf ettirir. O kişi içinden helak olduğunu düşünür. Bunun üzerine Allah şöyle buyurur: "Ben bunları dünyada iken senin için örttüm. Bu gün de onları affedeceğim." Sonra amel defterini sağ tarafından kendisine verir. Kâfir ve münafığa gelince, şahitler onlar için şöyle seslenirler: "İşte bunlar, Rablerine iftira edenlerdir. Dikkat edin. Allah'ın laneti zâlimlerin üzerinedir."

Kaynak: Buhari, Mezalim: 2; Müsned, 2:105.
Konu: Genel
1908-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Allah, sizin üç şeyinizden hoşlanır, üç şeyinizden de nefret eder. Hoşlandığı şeyler: Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmadan Ona ibâdet etmeniz. Allah'ın ipine sımsıkı sarılmanız ye ayrılığa düşmemeniz, Allah'ın idarenizi eline verdiği kimselerin hayır ve iyiliğini dilemeniz. Sevmediği şeyler ise şunlardır: Dedi kodu etmeniz, yerli yersiz çok suâl sormanız ve faydasız yere malınızı zayi etmeniz.

Kaynak: Müslim, Ekdıye; 10; Taberânî, Kelâm: 20; Müsned2:327,360,367.
Konu: Genel
1909-) Ömer'den (r.a.) rivayetle: Allah bu Kur'ân sebebiyle bâzı insanları yükseltir, bazılarını da alçaltır.

Kaynak: Müslim, Müsafirîn: 269; İbnimâce, Mukaddime: 16;dirimi, Fezâilül-kur'ân: 9.
Konu: Genel
1910-) Câbir (r.a.) rivayet ediyor: i tır.

Kaynak: İbni adiyy’in  El-kamil’inden.
Konu: Genel
1911-) İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle:

Kaynak: Taberani’nin evsaf’ından.
Konu: Genel
1913-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Allah, Ramazan ve Kurban Bayramı günlerinde yeryüzünde rah-metiyle tecellî eder. Öyîe ise namaz ve ziyaret için evlerden dışarıya çıkın ki, rahmet size dokunsun.

Kaynak: İbni Asakif Den.
Konu: Genel
1916-) îyad bin Ganem'den rivayetle: Allah, dünyada insanlara işkence edenlere Kıyamet Günü azab eder.

Kaynak: Müslim, Birr: 117-119; Bm Davud, Imare: 32; Müsned,3:403,404.
Konu: Genel
1917-) Enes (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Allah, niyeti âhiret olana dünyayı verir, ama niyeti dünya olana âhireti vermez.

Kaynak: İbni Mübarekten.
Konu: Genel
1920-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Allah sadakayı kabul eder, onu güzel bir şekilde muhafaza ederek sizden birinizin bir tayı [at yavrusu] büyüttüğü gibi büyütür. Öyle ki, bir lokma Uhud Dağı kadar büyür.

Kaynak: Tirmizi, Zekât 28; Müsned, 2:268, 404,471.
Konu: Genel
1921-) İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Allah, can boğaza gelmedikçe kulunun tevbesini kabul eder.

Kaynak: Tirmizi Daavat: 98; İbnimâce, Zühd: 30; Müsned,2:132,153; 3:425.
Konu: Genel
1922-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Allahu Taâla Cehennem ehlinden azabı en hafif olanına şöyle der: "Eğer yer yüzündeki herşey senin olsaydı bu halden kurtulmak için verir miydin?" der. O, "Evet, verirdim" der. Allah, "Sen daha Âdem'in sulbünde iken bundan daha kolayını, Bana hiçbir şeyi ortak koşmamanı senden istedim, sen ise Bana ortak koşmakta direttin."

Kaynak: Buharî, Enbiya: 1; Rikak: 51; Müslim, Îman: 362,364;münafıkîn: 51; Tirmizî, Cehennem: 12.
Konu: Genel
1924-) EbûHüreyreden rivayetle: Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: "Birisi diğerine hıyanet etmediği müddetçe Ben iki ortaktan üçün-cüsüyüm. Hıyanet yaptığında aralarından çekilirim.

Kaynak: Ebödavud, Büyü': 26.
Konu: Genel
1925-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Ey Âdemoğlu! Bana ibâdet etmek için seni meşgul eden şeyleri bırak ki, gönlünü zenginlikle doldurayım. İhtiyaçlarını da gidereyim. Böyle yapmazsan elini meşgalelerle doldururum, ihtiyacını da gidermem.

Kaynak: Timizi Kıyame; 30; İbnimâce, Zühd: 2.
Konu: Genel
1926-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Kulumun dünyada iken iki sevgili uzvunu [göz nurlarını] alırsam onun Benim yanımdaki mükâfatı ancak Cennettir.

Kaynak: Tırmizt, Zühd: 58; Müsned, 5:258.
Konu: Genel
1927-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Allah Kıyamet günü şöyle buyurur: "Nerede Benim rızam için birbirlerini sevenler? Gölgemden başka gölgenin bulunmadığı bu günde onları gölgelendireceğim."

Kaynak: Müslim, Birr: 38; Tirmizî Zühd, 53; Dirimi Rfkak: 44;taberâni, Şiir: 13; Müsned, 2:237,328.
Konu: Genel
1928-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Kulum, Beni anıp zikrimle dudakları kıpırdandıkça Ben onunla beraberim.

Kaynak: Buharî, Tevhîd: 43.
Konu: Genel
1929-) Ammare bin Za'kere rivayet ediyor: Benim gerçek kulum savaşta rakibiyle karşılaştığında Beni zikredendir.

Kaynak: Tirmizî, Daavat 118.
Konu: Genel
1932-) Ebû Saîd (r.a.) rivayet ediyor: Allah Cennet ehline şöyle buyurur: "Ey Cennet Ehli," Onlar, "Buyur yâ Rabbi, emrine amadeyiz. Bütün hayırlar Senin elindedir." Cenâb-ı Hak buyurur: "Razı oldunuz mu?" Onlar, "Nasıl razı olmayalım? Sen bize hiçbir mahlûkuna vermediğin şeyleri verdin." Allah buyurur: "Bundan üstününü de vereyim mi?" Onlar, "Ey Rabbimiz, bundan daha üstün ne olabilir ki?" derler. Allah, "Rızâmı üzerinize yağdırıyorum. Bundan sonra ebediy-yen gazap etmeyeceğim."

Kaynak: Buharî, Tevhîd: 37; Rikak: 51; Müslim, Îman: 302;cennet; 9; Vrmizf, Kıyame: 18; Müsned, 3:88,95.
Konu: Genel
1932-) Ebû Said'den (r.a.) rivayetle: Gizli şirk kişinin, makam sahibi birisinin gözüne girmek için amel işlemesidir.

Kaynak: Hâkim'in Möstedrekmen.
Konu: Genel
1933-) Vasile bin Eskâ'dan (r.a.) rivayetle: Allahu Teâla şöyle buyuruyor: "Ben kulumun Benim hakkımdaki zanni yanındayım. Benim hakkımdaki düşüncesi iyi ise iyi muamele ederim, kötü ise kötü muamele ederim.

Kaynak: Taberâni'nin Evsafı Ve Ebû Nuaym'ın Mye'sinden.
Konu: Genel
1934-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Kıyamet günü Allah şöyle buyurur: "Ey Âdemoğlu, Ben hastalandım, Beni ziyarete gelmedin." Kul, "Ya Rabbi, Sen âlemlerin Rabbi olduğun halde Seni nasıl ziyaret edebilirdim?" der. Allah, "Filan kulumun hastalandığını ve senin de onun ziyaretine gitmediğini bilmiyor musun? Onu ziyaret ettiğinde Beni orada bulacağını bilmiyor muydun? Ey Ademoğlu, senden yiyecek birşey istedim, sen Bana yedirmedin" der. Kul, "Sen âlemlerin Rabbi olduğun halde Sana nasıl yemek yed irebilirdim?" der. Allah, "Falan kulumun senden yiyecek birşey isteyip sen de ona vermediğini bilmiyor musun? Ona verdisinde Benim katımda karşılığını bulacağını bilmiyor muydun? Ey Ademoğlu, senden su istedim, bana su vermedin" der. Kul, "Yâ Rabbi, Sen âlemlerin Rabbi olduğun halde sana nasıl su verebilirdim?" der. Allah, "Falan kulum senden kendisine su vermeni istemişti; sen ise vermedin. Ona su verseydin Benim katımda mükâfatımı bulacağını bilmiyor muydun?"

Kaynak: Müslim, Birr: 43.
Konu: Genel
1935-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Allah buyuruyor: "Şüphesiz Ben yer ehline azap vermek istediğimde, evlerim olan mescidleri maddî manevî imar edenlere, benim rızam için birbirini sevenlere ve seherlerde günahları için mağfiret dileyenlere bakıyor ve azabımı çeviriyorum."

Kaynak: Beyhaki’nin şi’bü’l  İman’ından.
Konu: Genel
1936-) îbni Habib rivayet ediyor: Allahu Teâlâ şöyle buyuruyor: "Ben hikmetli söz söyleyenin her sözüne bakmam. Ancak onun niyet ve isteğine bakarım. Niyeti ve gayesi Allah'ın sevdiği ve razı olduğu şeyler ise bunu ifâde etmese bile onun susmasını Allah'a hamd ve kendisi için heybet kılarım."

Kaynak: /bnünnecca/'dan.
Konu: Genel
1940-) Avfbin Mâlik (r.a.) rivayet ediyor: Allah, tedbir almakta âciz davranmayı kınar. Sen tedbire riâyet et. Buna rağmen bir işe gücün yetmezse şöyle de: "Hasbiyallahü ve ni'me'l-vekîl [Allah bana yeter. O ne güzel vekildir]."

Kaynak: Buharî, Nikah: 121; Ebû Davud, Ekdıye: 28; Müsned,3:298.
Konu: Genel
1941-) Ebû Saîd'den (r.a.) rivayetle: Şüphesiz Allah gecenin son üçte biri kalıncaya kadar bekler; Sonra rahmetiyle dünya semâsına inerek şöyle seslenir: "Günahının bağışlanmasını isteyen yok mu? Tevbe eden yok mu? Birşey dileyen yok mu? Duâ eden yok mu?" Bu durum sabah oluncaya kadar devam eder.

Kaynak: Müslim, Müsafirîn: 172; Ibni Mâce İkâme: 182; Müsned,2:383.
Konu: Genel
1942-) Aişe (r.a.) rivayet ediyor: Allahu Taâlâ Şaban ayının on beşinci gecesinde [Berat Gecesi] rahmetiyle dünya semâsına iner ve Benîkelb kabîlesinin koyunlarının kılları adedinden fazla sayıda kimseleri affeder.

Kaynak: İbnimâce, İkâme: 191; Müsned, 6538.
Konu: Genel
1943-) îbni Abbas'tan (r.a.) rivayetle: Allahu Taâlâ şu Mescid-i Haramdakilere hergün ve hergece yüz yirmi rahmet indirir. Altmışı Kabe'yi tavaf edenlere, kırkı namaz kılanlara, yirmisi de Kabe'yi seyredenleredir.

Kaynak: Taberânî'nln Kmfttnden.
Konu: Genel
1944-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Allah aile fertlerinin geçim yükü ölçüşünce yardım, belâ ölçüşünce sabır verir.

Kaynak: Ibni Adtyy'in El-kâmit\nöen.
Konu: Genel
1947-) Mikdam bin Ma'dikerb rivayet ediyor: Allah, kadınlarınız hakkında hayır tavsiye eder. Çünkü onlar anneleriniz, kızlarınız ve teyzeleri nizdir.

Kaynak: Taberânî'nin Kefal/inden.
Konu: Genel
1950-) Sevban (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Yer, günde yetmiş defa seslenir: "Ey Âdemoğlu, dilediğinizi dilediğiniz kadar yiyin. Allah'a yemin ederim ki, ben de sizin etlerinizi ve derilerinizi yiyeceğim.

Kaynak: Hakînfden.
Konu: Genel
1951-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: İslâm garib olarak başladı, yine garip hale gelecektir. O gariplere müjdeler olsun.

Kaynak: Müslim, İman: 232; Timizi İmân: 13; İbnimice, Fiten:15; Dârimî, Rikak: 42; Müsned, 1:184,298.
Konu: Genel
1953-) Âişe'den (r.a.) rivayetle: İslâm temizdir, öyleyse siz de temizleniniz. Şüphesiz Cennete ancak temiz olanlar girer.

Kaynak: Hatib'in Far/mnden.
Konu: Genel
1954-) Usâme bin Zeyd (r.a.) Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Ameller Pazartesi ve Perşembe günleri Allah'a arz edilir. Ben amelimin oruçlu iken arzedilmesini isterim.

Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-îmrfmdm
Konu: Genel
1956-) Ebû Ümâme'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: îdâreci insanlarda şüpheli şeyler ararsa onları fesada götürür.

Kaynak: Ebû Davud, Edeb: 37.
Konu: Genel