Genel ile İlgili Hadisler

1113-) Abdullah bin Büsr rivayet ediyor: İhtiyaçlarınızı, izzet-i nefsinizi koruyarak isteyin. Çünkü işler takdir edildiği şekilde meydana gelir.

Kaynak: Temmam Ve Ibni Asakir'den.
Konu: Genel
1113-) Abdullah bin Büsr rivayet ediyor: İhtiyaçlarınızı, izzet-i nefsinizi koruyarak isteyin. Çünkü işler takdir edildiği şekilde meydana gelir.

Kaynak: Temmam Ve Ibni Asakir'den.
Konu: Genel
1114-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Biriniz sabah namazının iki rek`at sünnetini kılınca sağ tarafı üzerine yatsın.”

Kaynak: Ebû Dâvûd, Tatavvu 4; Tirmizî, Mevâkît 194
Konu: Genel
1115-) Ali'den (r.a.) rivayetle: İyliği ümmetimin merhametlilerinden isteyin. Onların himâyesi altında yaşarsınız. Katı yüreklilerden istemeyin. Çünkü onların üzerine lanet yağar. Ey Ali, Allah iyiliği ve iyilik ehlini yarattı. Onlara iyiliği ve iyilik yapmayı sevdirdi. Onunla hayat bulması için susuz toprağa suyu sev-kettiği gibi iyilik isteyenleri de onlara yöneltti. Dünyada iyilik ehli olanlar, âhirette de iyilik ehli olurlar.

Kaynak: Hâkim'ın Möstedrekmen.
Konu: Genel
1115-) İbni Ömer radıyallâhu anhümâ şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile beraber öğle namazının farzından önce iki, farzından sonra da iki rek`at namaz kıldım.

Kaynak: Buhârî, Teheccüd 29, 34; Müslim, Müsâfirîn 104. Ayrıca Bk. Tirmizî, Salât 189, 199, 205; Nesâî, Kıyâmü’l-leyl 66; İbni Mâce, İkâmet 100
Konu: Genel
1116-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Kabirlere tefekkürle bak ve öldükten sonra dirilmekten ibret al.

Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-fmartvrvten,
Konu: Genel
1116-) Âişe radıyallâhu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Peygamber aleyhisselâm öğle namazının farzından önce dört rek`at namaz kılmayı hiç ihmal etmezdi.

Kaynak: Buhârî, Teheccüd 34. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 1; Nesâî, Kıyâmü’l-leyl 56
Konu: Genel
1117-) îmran hin Husayn (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Cennete baktım, ekser halkının fakirler olduğunu gördüm. Cehenneme de baktım, ekser halkının kadınlar olduğunu gördüm.

Kaynak: Buharî, Nikah: 88; Rlkak: 16,51; Bsd'ö'l-halk: 8;ttrmizî, Cehennem: 11; Müsned, 1234,359.
Konu: Genel
1117-) Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: Peygamber aleyhisselâm öğle namazının farzından önce benim evimde dört rek`at namaz kılar, sonra mescide çıkıp halka öğle namazının farzını kıldırırdı. Daha sonra eve gelerek iki rek`at namaz kılardı. Cemaate akşam namazını kıldırdıktan sonra evime gelerek iki rek`at sünnet kılardı. Yatsı namazının farzını kıldırdıktan sonra yine evime gelerek iki rek`at sünnet kılardı.

Kaynak: Müslim, Müsâfirîn 105. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 1
Konu: Genel
1118-) Ümmü Habîbe radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bir kimse öğle namazının farzından önce dört, farzından sonra da dört rek`at sünneti devamlı olarak kılarsa, Allah Teâlâ onu cehenneme haram kılar.”

Kaynak: Ebû Dâvûd, Tatavvu 7; Tirmizî, Salât 200. Ayrıca Bk. Nesâî, Kıyâmü’l-leyl 67; İbni Mâce, İkâmet 108.
Konu: Genel
1118-) Ebû'd-Derdâ'dan (r.a.) rivayetle: Allah'a en çok itaat edeniniz, arkadaşına önce selâm verendir.

Kaynak: Taberânî'nin Keblffaöen
Konu: Genel
1119-) Abdullah İbni’s-Sâib radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem zeval vaktinden sonra ve öğle namazının farzından önce dört rek`at sünnet kılar ve şöyle buyururdu: “Bu vakit, gök kapılarının açıldığı bir zamandır. O saatte iyi bir amelimin Allah’ın huzuruna çıkmasını isterim.”

Kaynak: Tirmizî, Vitir 16. Ayrıca Bk. İbni Mâce, İkâmet 105
Konu: Genel
1119-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Kıyamet günü boynu en uzun olanlar, müezzinlerdir.

Kaynak: Buharî, Salât 1; Müslim, Salât 14; Ibni Mâce Ezan: 5;müsned, 3:169,264; 4:95.
Konu: Genel
1120-) Âişe radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem öğle namazının farzından önce dört rek`at sünnet kılamadığı zaman, onu farzdan sonra kılardı.

Kaynak: Tirmizî, Salât 200. Ayrıca Bk. İbni Mâce, İkâmet 106.
Konu: Genel
1121-) Ali İbni Ebû Tâlib radıyallahu anh şöyle dedi: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ikindi namazının farzından önce dört rek`at namaz kılardı. İkinci rek`atın tahiyyatında Allah Teâlâ’ya en yakın meleklere ve onların yolunca giden müslüman ve mü’min kimselere selâm ederdi.

Kaynak: Tirmizî, mevâkît 201, cum`a 66. ayrıca.  bk. nesâî, imâmet 5; ibni Mâce, ikâmet 109
Konu: Genel
1122-) İbni Ömer radıyallahu anhümâ’nın rivayetine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “İkindi namazının farzından önce dört rek`at namaz kılan kimseye, Allah rahmetini ihsân etsin.”

Kaynak: Ebû  Dâvûd, Tatavvu 8; Tirmizî, Salât 201.
Konu: Genel
1122-) îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: En temiz ve üstün kazanç, kişinin el emeği ve her türlü dürüst alış verişten kazandığıdır.

Kaynak: Müsned, 2:334,357.
Konu: Genel
1122-) îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: En temiz ve üstün kazanç, kişinin el emeği ve her türlü dürüst alış verişten kazandığıdır.

Kaynak: Müsned, 2:334,357.
Konu: Genel
1123-) Ali İbni Ebû Tâlib radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ikindi namazının farzından önce iki rek`at namaz kılardı.

Kaynak: Ebû Dâvûd, Tatavvu 8
Konu: Genel
1124-) Abdullah İbni Mugaffel radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem üç defa: “Akşamın farzından önce (iki rek`at) namaz kılınız” buyurdu. Üçüncü defasında “Dileyen kılsın” diye ekledi.

Kaynak: Buhârî, Teheccüd 35, İ`tisâm 27. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 11; İbni Mâce, İkâmet 110
Konu: Genel
1125-) Enes radıyallahu anh şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in sahâbîlerinden büyük zevâtın akşam olunca aceleyle direklere doğru durup (iki rek`at) namaz kıldıklarını gördüm.

Kaynak: Buhârî, Ezân 14, Salât 95. Ayrıca Bk. Nesâî, Ezân 39
Konu: Genel
1126-) Enes radıyallahu anh şöyle dedi: - Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem zamanında güneş battıktan sonra ve akşam namazından önce iki rek`at namaz kılardık. Ashaptan biri Enes’e: - Bu namazı Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem de kılar mıydı? diye sordu. Enes ona şu cevabı verdi: - O bizim kıldığımızı görür, fakat bize kılın veya kılmayın, demezdi.

Kaynak: Müslim, Müsâfirîn 302. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 11
Konu: Genel
1126-) Avf bin Mâlik1 den (r.a.) rivayetle: Aranızda bulunduğum sürece bana itaat ediniz. Allah'ın Kitabına sarıhmz. Onun helâl kıldığım helâl, haram kıldığım da haram bili

Kaynak: Taberânî'nin Kedinden
Konu: Genel
1127-) Ümmü Seleme (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Nikahı ilân edin, kız istemeyi ise gizli tutun.

Kaynak: İbni Mâce, Nikâh: 20; Tirmizî, Nikâh; 6 Ve-deylemfnlnmûsnedü'l-firdevsrmden.
Konu: Genel
1127-) Enes radıyallahu anh şöyle dedi: Biz Medine’de iken, müezzin akşam ezanını okuyunca, ashap aceleyle direklere doğru durup iki rek`at namaz kılarlardı. Öyleki yabancı biri mescide gelirdi de, bu iki rek`at namazı kılanların çokluğuna bakarak akşam namazının kılındığını zannederdi.

Kaynak: Müslim, Müsâfirîn 302.
Konu: Genel
1128-) Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Biriniz cumanın farzını kılınca, ardından dört rek`at namaz daha kılsın.”

Kaynak: Müslim, Cum`a 67-69. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Salât 238; Tirmizî, Cum`a 24; Nesâî, Cum`a 42; İbni Mâce, İkâmet 95
Konu: Genel
1129-) İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem cumanın farzından sonra evine gitmedikçe namaz kılmazdı. Sonra evinde iki rek`at namaz kılardı.

Kaynak: Müslim, Cum`a 71. Ayrıca Bk. Buhârî, Cum`a 39; Nesâî, İmâmet 64; Cum`a 43
Konu: Genel
1129-) Yahya bin Ebî Kesîr rivayet ediyor: İnsanların ençok ibâdet edeni Kur'ân'ı ençok okuyandır. Ve en fa-zîletli ibâdet de duadır.

Kaynak: Mevhebfnin Örfinden
Konu: Genel
1130-) Zeyd İbni Sâbit radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ey İnsanlar! Evinizde namaz kılınız. Zira farz namaz dışındaki namazların en makbûlü, insanın evinde kıldığı namazdır.”

Kaynak: Buhârî, Ezân 81, İ`tisâm 3; Müslim, Müsâfirîn 213. Ayrıca Bk. İbni Mâce, İkâmet 186, 198
Konu: Genel
1130-) Ebu'l-Müntefik rivayet ediyor: Allah'a ibâdet et. Ona hiçbir şeyi ortak koşma. Farz namazları kıl. Farz zekâtı ver. Hacca git. Umre yap. Ramazan orucunu tut. însanla-rm sana nasıl davranmasını istiyorsan sen de onlara Öyle davran. İnsanların sana yapmasını istemediğin şeyi sen de onlara yapma.

Kaynak: Taberânî'nin Kebirinden.
Konu: Genel
1131-) İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Namazınızın bir kısmını evlerinizde kılınız da oraları kabirlere çevirmeyiniz.”

Kaynak: Buhârî, Salât 52, Teheccüd 37; Müslim, Müsâfirîn 208, 209. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Salât 199, Vitir 11; Tirmizî, Salât 213; Nesâî, Kıyâmü’l-leyl 1
Konu: Genel
1131-) Muaz bin Cebel'den (r.a.) rivayetle: Allah'a ibâdet et ve hiçbir şeyi ortak koşma. Allah'ı görür gibi kullukta bulun. Kendini ölmüş say. Her taşın ve her ağacın yanında Allah'ı an. Bir kötülük yaptığında ardından hemen bir iyilik yap. Gizli yaptığın kötülük için gizli iyilik yap. Açıktan yaptığın kötülüğe karşılık açıktan iyilik yap.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîr] Ve Beyhafct'nîn £/'öû'/-/marfından.
Konu: Genel
1132-) Câbir radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Biriniz farz namazını mescidde kıldığı zaman, o namazından evine de bir pay ayırsın. Zira Allah Teâlâ bu namaz sebebiyle evinde hayır yaratır.”

Kaynak: Müslim, Müsâfirîn 210. Ayrıca Bk. İbni Mâce, İkâmet 186
Konu: Genel
1133-) Zeyd bin Erkam'dan (r.a.) rivayetle: Allah'ı görür gibi Ona ibâdet et. Çünkü sen Onu görmüyorsan da O seni görüyor. Kendini ölülerle beraber say. Mazlumun bedduasından sakın. Çünkü o kabul edilir.

Kaynak: Ebû Nuaym'm Hissinden.
Konu: Genel
1133-) Ömer İbni Atâ’dan rivâyet edildiğine göre, Nâfi` İbni Cübeyr onu Sâib İbni Yezîd İbni Uhti Nemir’e göndererek, Muâviye’nin namaz kılarken kendisinde gördüğü durum hakkında bilgi istedi. Sâib de şunları söyledi: - Evet, Muâviye ile birlikte maksûrede cuma namazı kıldım. İmam selâm verince ben olduğum yerde ayağa kalkıp cumanın sünnetini kıldım. Muâviye evine gidince bana haber gönderdi ve şunları söyledi: - Bir daha öyle yapma. Cuma namazını kıldıktan sonra biriyle konuşmadıkça veya mescidden çıkmadıkça cuma namazına bir başka namaz ekleme. Zira Resûlullah bize, konuşmadıkça veya mescidden çıkmadıkça farz namaza bir başka namazı eklememeyi emretti.

Kaynak: Müslim, Cum`a 73
Konu: Genel
1134-) îbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: Allah'a ibâdet et ve Ona hiçbir şeyi ortak koşma. Kur'ân'ın gittiği tarafa sen de git. Küçük veya büyük olsun, kimden gelirse gelsin hakka yönel. İsterse bu kişi kızdığın ve sana uzak olan biri olsun. Küçük veya büyük kimden gelirse gelsin, bâtılı reddet. îsterse bu kişi sevdiğin ve akraban biri olsun.

Kaynak: Ibniasâkimon.
Konu: Genel
1134-) Ali radıyallahu anh şöyle dedi: Vitir namazı, farz namazlar gibi kesin şekilde emredilmiş bir namaz değildir. Fakat Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem onu devamlı surette kılmış ve şöyle buyurmuştur: “Allah tekdir; tek olanı sever. Ey Kur’an ehli! Siz de vitir namazını kılınız!”

Kaynak: Ebû Dâvûd, Vitir 1; Tirmizî, Vitir 2. Ayrıca Bk. Nesâî, Kıyâmü’l-leyl 27; İbni Mâce, İkâmet 114
Konu: Genel
1135-) Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem gecenin her vaktinde vitir namazı kıldı. Bazan gecenin ilk saatlerinde, bazan gece yarısı, bazan da gecenin sonuna doğru kıldı. Sonraları vitir namazını hep seher vaktinde kıldı.

Kaynak: Buhârî, Vitir 2; Müslim, Müsâfirîn 136. Ayrıca Bk. Tirmizî, Vitir 4; İbni Mâce, İkâmet 121
Konu: Genel
1136-) İbnİMea'ud (r.a.) rivayet ediyor: Kişiyi arkadaşından tanıyın.

Kaynak: Ibni Adiyy'in El-kâmiti Ve Beyhaki'ninşi'bü'l-imari\n6ar\.
Konu: Genel
1136-) İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Gece kıldığınız namazınızın sonuncusunu  vitir yapınız.”

Kaynak: Buhârî, Salât 84, Vitir 4; Müslim, Müsâfirîn 151
Konu: Genel
1137-) Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Sabah namazı vakti girmeden vitri kılınız.”

Kaynak: Müslim, Müsâfirîn 160, 161. Ayrıca Bk. Tirmizî, Vitir 12; Nesâî, Kıyâmü’l-leyl 31; İbni Mâce, İkâmet 122
Konu: Genel
1138-) Âişe radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre, Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, Hz. Âişe önünde uzanıp yatmış olduğu halde gece namazını kılardı. Son olarak vitri kılacağı zaman Âişe’yi uyandırır, o da vitir namazını kılardı. Müslim, Müsâfirîn 135. Ayrıca bk. Buhârî, Salât 103, Vitir 3; Müslim, Salât 267-269; Ebû Dâvûd, Salât 111; Nesâî, Kıble 10 Müslim’in bir başka rivayeti ise şöyledir: Geriye sadece vitir kalınca şöyle derdi: “Âişe kalk! Vitir namazını kıl!”

Kaynak: Müsâfirîn 134
Konu: Genel
1139-) İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Sabah vakti girmeden çabucak vitir kılmaya bakın!”

Kaynak: Ebû Dâvûd, Vitir 8; Tirmizî, Vitir 12. Ayrıca Bk. Müslim, Müsâfirîn 149
Konu: Genel
1140-) Câbir radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Gecenin sonuna doğru namaza kalkamayacağından endişe eden kimse, vitir namazını gecenin baş tarafında kılsın. Gecenin sonunda kalkacağına güvenen kimse de, vitir namazını gecenin sonunda kılsın. Çünkü gecenin sonunda kılınan namazda melekler de bulunduğundan vitri bu saatte kılmak daha sevaptır.”

Kaynak: Müslim, Müsâfirîn 162, 163. Ayrıca Bk. Tirmizî, Vitir 3; İbni Mâce, İkâmet 121
Konu: Genel
1141-) Ebû Hureyre radıyallahu anh şöyle dedi: Dostum Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bana her ay üç gün oruç tutmayı, iki rek`at kuşluk namazı kılmayı ve uyumadan önce vitri edâ etmeyi tavsiye buyurdu.

Kaynak: Buhârî, Teheccüd 33, Savm 60; Müslim, Müsâfirîn 85, 86. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Vitir 7; Nesâî, Sıyâm 81; Kıyâmü’l-leyl 28
Konu: Genel
1142-) îbni Abbas'tan (r.a.) rivayetle: Sarık sarınız ki, hilminiz [yumuşak huy, sükûn, tahammül] art-sın.

Kaynak: Taberânî'nin Keöfrinden.
Konu: Genel
1142-) Ebû Zer radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Her birinizin her bir eklemi için günde bir sadaka vermesi gerekir. İşte bu sebeple her tesbih bir sadaka, her hamd bir sadaka, her tehlîl (lâ ilâhe illallah demek) bir sadaka, her tekbîr bir sadaka, iyiliği tavsiye etmek sadaka, kötülükten sakındırmak sadakadır. Kuşluk vakti kılınan iki rek`at namaz bunların yerini tutar.”

Kaynak: Müslim, Müsâfirîn 84, Zekât 56. Ayrıca Bk. Buhârî, Sulh 11, Cihâd 72, 128; Ebû Dâvûd, Tatavvu 12, Edeb 160
Konu: Genel
1143-) Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem kuşluk namazını dört rek`at kılar, Allah’ın dilediği kadar da artırırdı.

Kaynak: Müslim, Müsâfirîn 78, 79
Konu: Genel
1144-) Ümmü Hânî Fâhite Binti Ebû Tâlib radıyallahu anhâ şöyle dedi: Mekke’nin fethedildiği yıl Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i ziyarete gittim. O sırada yıkanıyordu. Yıkanması bitince sekiz rek`at namaz kıldı. Vakit kuşluk zamanıydı.

Kaynak: Buhârî, Teheccüd 31; Müslim, Hayz 71, Müsâfirîn 81. Ayrıca Bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu 12; Tirmizî, Vitir 15; Nesâî, Tahâret 143; İbni Mâce, İkâmet 187
Konu: Genel
1145-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: İnsanların en âcizi, duadan âciz olandır. İnsanların en cimrisi selâmı esirgeyendir.

Kaynak: Taberânî'nin Evsafı Ve Beyhaki'nin Şi'bû'l-imartmdan.
Konu: Genel