Genel ile İlgili Hadisler

5130-) Ibni Mes'ud'dan (r.a.) rivayetle: Sabır imanın yarısı, Allah'ın her türlü hükmüne gönülden teslimiyet de îmanın tamamıdır.

Kaynak: Ebû Nuaym'tn H/frefsi Ve Beyhaki'nin Şi'böumartmdan.
Konu: Genel
5131-) Ebû Musa el-Eşâri (r.a.) rivayet ediyor: Sabır rızadır.

Kaynak: Hakem Ve Ibni Asakifden.
Konu: Genel
5132-) Hakim bin Umeyr (r.a.) rivayet ediyor: Sabır ve musibetin mükâfatını Allah'tan bekleme, köleleri âzad etmekten daha faziletlidir. Allah bu özellikleri taşıyan kimseleri sorgusuz sualsiz Cennete koyar.

Kaynak: Taberâni'nin Kefekinden.
Konu: Genel
5136-) Enes'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: îmanda sabrın yeri, vücutta başın yeri gibidir.

Kaynak: Deylemînrn Mûsnedü'l-firdetâl Ve Beyhaki'ninşi'bö'l-îmarîmöm.
Konu: Genel
5141-) FadVdan (r.a.) rivayetle: Benden sonra doğruluk, Ömer nerdeyse ordadır.

Kaynak: Fanünneccaı'dan
Konu: Genel
5142-) Rafı' bin Hadic (r.a.) rivayet ediyor: Sadaka yetmiş çeşit kötülüğü önler.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
5146-) Ali'den (r.a.) rivayetle: Usûlüne uygun olarak sadaka vermek, akıl ve dinîn güzel karşıladığı işleri yapmak, anne-babaya iyilik etmek ve akrabalarla iyi ilişkiler içerisinde bulunmak bedbahtlığı saadete çevirir, ömrü uzatır ve kötü ölümlerden korur.

Kaynak: Ebû Nuaym'ın Tfz/ye'sinden.
Konu: Genel
5147-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Güne başlarken sadaka vermek felaketleri giderir.

Kaynak: Deylemfnin Mûsnedû'l-firdevfmden.
Konu: Genel
5150-) Pehlivanlar pehlivanı şiddetle öfkelendiğinde, yüzü kıpkırmızı kesildiğinde ve tüyleri diken diken olduğunda öfkesini yenendir.

Kaynak: Mûsnod, 5:367.
Konu: Genel
5157-) îbni Ömer'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Susmak hikmettir. Fakat bunu yapanlar azdır.

Kaynak: Deylemînin Müsnedü'l-firdevg'md&n.
Konu: Genel
5159-) Mıhrez bin Züheyr (r.a.) rivayet ediyor: Susmak âlimin süsü, cahilin Örtüşüdür.

Kaynak: Ebû'ş-şeyb\en.
Konu: Genel
5160-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Susmak ahlâkın efendisidir. Ölçüsüz şaka yapan hafife alınır.

Kaynak: Deylemînin Müsnedü'i-firdev&nöen.
Konu: Genel
5166-) Osman bin EbVl-As (r.a.) rivayet ediyor: Oruç bir kalkandır. Kul onunla kendisini Cehennem ateşinden korur.

Kaynak: Taberâni'nin Kebenden.
Konu: Genel
5167-) Âmir bin Mes'ûd'dan (r.a.) rivayetle: Kışın oruç tutmak, meşakkatsiz elde edilen bir ganimettir.

Kaynak: Timizi Savm: 73; Müsned, 4:335.
Konu: Genel
5168-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Oruç iç organları inceltir. Eti eritir ve Cehennem ateşinin hararetinden uzaklaştırır. Şüphesiz Allah'ın hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın işitmediği ve hiçbir insanın hatır ve hayaline gelmeyen nimetleri ihtiva eden bir sofrası vardır. Bu sofraya, ancak oruçlular otururlar.

Kaynak: Taberânî"nin Evsafından.
Konu: Genel
5170-) Ebû Hüreyre*den (r.a.) rivayetle: Beş vakit namaz, iki Cuma namazı ve iki Ramazan ayı büyük günahlardan sakmıldığı sürece aralarındaki küçük günahları affettirirler.

Kaynak: Müslim, Tahâre: 16; Müsned, 2:359,400,414.
Konu: Genel
5180-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Namaz mü'minin nurudur.

Kaynak: Kaziî Ve Ibni Asakiföen.
Konu: Genel
5182-) Ali'den (r.a.) rivayetle: Namaz her takva sahibi için Allah'a yaklaşma vesilesidir.

Kaynak: Kaztfden.
Konu: Genel
5184-) Bera (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Haramdan sakınmada titizlik gösteren kimsenin arkasında namaz kılmak makbuldür. Böyle bir kimseye hediye vermek makbuldür. Onunla beraber oturmak ibadettir. Onunla fikir alışverişinde bulunmak sadakadır.

Kaynak: Deylemînin Müsnedü'l-firdevs"\r\der\.
Konu: Genel
5187-) Ali'den (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Namaz îmanın direğidir. Cihad amelin zirvesidir. Zekât ise, bu ikisinin arasında yer alır.

Kaynak: Deylemrnin Müsnedü'l'firdevs"mden.
Konu: Genel
5188-) îbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Namaz îmanın ölçeğidir. Kim o ölçeği tam doldurursa mükâfatını da tam alır.

Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bû'l-îmarîmdan
Konu: Genel
5189-) îbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Namaz şeytanın yüzünü karartır. Zekât ve sadaka onun belini kırar. Allah için karşılıklı sevgi ve güzel işler yapmak suretiyle kendini Allah'a ve insanlara sevdirme onun soyunu keser. Bunları yaptığınızda o sizden Güneşin doğduğu yer ile battığı yer arasındaki mesafe kadar uzaklaşır.

Kaynak: Deylertrînin Müsnedû'l-firdevfınöen.
Konu: Genel
5191-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Namaz Sırat Köprüsü üzerinde nurdur. Kim ki Cuma günü bana seksen defa salavat getirirse seksen yıllık küçük günahları affedilir.

Kaynak: Dârekutnfnin Efradından.
Konu: Genel
5196-) Ebû Ubeyde'den (r.a.) rivayetle: Oruç, kişi onu günahlarla delmedikçe, bir kalkandır.

Kaynak: Neseî, Siyam: 43; Müsned 1:195,196.
Konu: Genel
5199-) Aişe (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Oruç, Cehennem ateşine karşı bir kalkandır. Oruç tutan kişi, o gün kimseye karşı bir sataşmada bulunmasın. Herhangi bir kimse kendisine sataşırsa ona dil uzatıp sövmesin ve "Ben oruçluyum" desin. Muhammed'in canı kudreti elinde bulunan Allah'a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.

Kaynak: Buhari, Savm: 2,9; Libas: 78; Müslim, Siyam: 162,164;tirmizî, Savm: 54; Nesei, Siyam: 41,
Konu: Genel
5201-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Oruç sabrın yarısıdır. Herşeyin bir zekâtı vardır. Bedenin zekâtı da oruçtur.

Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'i-lmarfmdan.
Konu: Genel
5202-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Oruçta riya yoktur. Yüce Allah şöyle buyuruyor: "O benim içindir. Onun mükâfatını da Ben veririm. Oruç tutan yemesini ve içmesini Benim için terk etmiştir."

Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-imartmdan.
Konu: Genel
5203-) İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Kıyamet günü oruç ve Kur'ân, kula şefaat edecekler. Oruç şöyle diyecek: "Ey Rabbim! Ben onu gündüzleyin yemesinden ve nefsanî isteklerinden alıkoydum. Hakkında şefaatimi kabul eyle!" Kur'ân da şöyle diyecek: "Ey Rabbim! Ben onu geceleyin uykusundan alıkoydum. Hakkında şefaatimi kabul eyle!" İkisinin de şefaati kabul edilir.

Kaynak: Müsned, 2:174.
Konu: Genel
5204-) İbni Amr (r.a.) rivayet ediyor: israil oğullarından birisine bir misafir geldi. Kapısında doğurması yakın dişi bir köpek vardı. Köpek kendi kendine şöyle dedi: "Allah'a yemin ederim ki, ben sahibimin misafirine havlamayacağım." Bunun üzerine karnındaki yavrular havlamaya başladılar. "Bu da ne?" diye soruldu. Allah o kavimden bir peygambere şöyle vahyetti: "Bu sizden sonra gelecek olan ve cahilleri, aklı başında olanlarını bastıracağı bir ümmetin misâlidir. "

Kaynak: Müsned, 2:170.
Konu: Genel
5211-) Nüvas bin Sem'an'dan (r.a.) rivayetle: Yüce Allah, dosdoğru bir köprü misâlini veriyor: Köprünün iki tarafında kapıları açık iki sur bulunur. Kapılarda sarkıtılmış perdeler vardır. Köprünün girişinde bir dellal şöyle sesleniyor: "Ey insanlar! Hepiniz sağa sola sapmaksızm köprüye girin! Köprünün üst tarafin-da da bir dellal aynı şekilde sesleniyor, insanlar o köprüden geçerken içlerinden biri o kapılardan birini açmak istediğinde dellal, zıklar olsun sana! O kapıyı açma. Çünkü açarsan ordan düşersin diye uyarıyor. işte o köprü tslâmdır. Etrafındaki iki sur Allah'ın çizdiği sınırlardır. Açık kapılar ise, Allah'ın haram kıldığı şeylerdir. Köprünün başındaki dellal ise, Allah'ın kitabıdır. Üst taraftaki dellal ise, Allah'ın her Müslümanın kalbine koyduğu öğütçüdür.

Kaynak: Müsned 4:182,183; Tirmizî. Edeb: 76.
Konu: Genel
5214-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Kıyamet günü Cehennemde kâfirin dişi Uhud Dağı, derisinin kalınlığı 70 arşın, pazusu Beyda Dağı, diz kapağı Verkan Dağı, Cehennemde oturduğu yer ise benim şu andaki yerimle Ribze arası kadardır.

Kaynak: Muşum, Cennet: 44; Müsned, 2:328,334, 537.
Konu: Genel
5220-) Osman bin Ebi'l-As'dan (r.a.) rivayetle: EJini bedeninin ağrıyan yerinin üzerine koy ve üç defa "Bismillah" de, yedi defa da şu duayı oku: "Eûzü billahi ve kudretini min şerri mâ ecidü ve ühaziru = Hissettiğim acıdan ve korktuğum şeyden Allah'a ve kudretine sığınıyorum."

Kaynak: Taberânî, Ayn: 9.
Konu: Genel
5221-) Osman bin Ebi'l-As (r.a.) rivayet ediyor: Sağ elini rahatsızlık duyduğun yerin üzerine koy. Yedi defa elini sürerek her defasında şu duayı oku: "Eûzü biizzetillâhi ve kudretihî min şerri mâ ecidü = Hissettiğim şu ağrının şerrinden Allah'ın izzet ve kudretine sığınıyorum."

Kaynak: Taberânî"nin Ke6;7i Ve Hâkimin Müsfedrekinden.
Konu: Genel
5224-) Esma binti Ebî Bekir'den (r.a.) rivayetle: Elini ağrıyan yerin üzerine koy. Sonra da üç defa şu duayı oku: "Bismillâhi Allâhümme ezhib annî şerre mâ ecidü bidaVeti Nebiyyi-ke't-Tayyibi'1-Mübareki'l-Mekîni mdeke bismillah = Allah'ın adıyla. Allah'ım, pak, mübarek ve Senin katında büyük bir yeri olan Peygamberinin daveti hürmetine hissettiğim ağrının şerrini benden gider. Allah'ın adıyla..."

Kaynak: Ibni Asakitden.
Konu: Genel
5225-) Meymune binti Ebî Useyb (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Sağ elini kalbinin üzerine koy ve şöyle de: "Bismillâhi dâvinî bide-vâik. Ve'şfinî bişifâik. Veeğninî bifazlike ammen sivak. Ve ahdir annî ezâk=Allah'm adıyla. Allah'ım! Devanla beni tedavi et! Şifanla bana şifa ver. Fazlanla beni Senden başka hiç kimseye muhtaç olmayacak derecede zengin kıl. Ve verdiğin sıkıntıyı benden gider."

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
5226-) Ebu'd-Derda'dan (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Allah, şu dört şeyi kullarının boynuna bir borç olarak yüklemiştir: namaz, zekât, Ramazan orucu ve cünupluktan yıkanma. Bunlar, Allah'ın haklarında, "Sırların ortaya çıktığı gün" diye buyurduğu sırlardır.

Kaynak: Beyhaki'nin Ş/'öü'a/marfından.
Konu: Genel
5231-) Enes (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Camide gülmek, kabirde karanlığa maruz kalmaya sebeptir.

Kaynak: Deylemî Müsnedü'l-firdev&\nden.
Konu: Genel
5232-) Hasan-ı Basrî'den (r.a.) rivayetle: iki çeşit gülme vardır: Bir gülme vardır ki Allah sever. Bir gülme de vardır k,i Allah ona gazap eder. Allah'ın sevdiği gülme şudur: Kişi görmeyi arzuladığı bir din kardeşiyle ansızın karşılaşır ve sevincinden güler. Allah'ın gazap ettiği gülme ise kişi incitici, kaba ve boş bir sözü hem gülmek, hem de başkalarını güldürmek için söyler. Bu yüzden yetmiş sene Cehennem uçurumundan aşağı yuvarlanır.

Kaynak: Hünaddan.
Konu: Genel
5234-) îbniAbbas (r.a.) rivayet ediyor: Vasiyette varislerden birine zarara sokmak büyük günahlardandır.

Kaynak: Ibnicerirve Ibni Hâtem'in Et-tefsiflnden.
Konu: Genel
5235-) Muaz'dan (r.a.) rivayetle: Kabirin kişiyi sıkması her mü'min için daha önce affedilmeyip üzerinde kalmaya devanı eden bütün günahlara keffarettir.

Kaynak: Er-rafifnin Far/frinden.
Konu: Genel
5238-) İbni Mes'ud (r.a:) rivayet ediyor: Misafirlikte kalma hakkı üç gündür. Bundan fazlası ev sahibi için sadakadır. Her iyilik de sadakadır.

Kaynak: Flezza/'dan.
Konu: Genel
5242-) Ebu'd-Derda'dan (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Misafir rızkıyla gelir. Ev halkının günahlarını götürerek gider. Günahlarını silip süpürür.

Kaynak: Ebû'ş-şeytften.
Konu: Genel
5245-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Allah'a itaat babaya itaattir. Allah'a karşı gelme babaya karşı gel-medır.

Kaynak: Taberânî'nin Evsafından.
Konu: Genel
5246-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Allah'a karşı gelmeyi emretmedikçe idareciye itaat Müslüman kişi üzerinde bir haktır. Fakat Allah'a karşı gelme sayılabilecek bir şeyi emrettiğinde ise, artık ona itaat edilmez.

Kaynak: Beyhaki'nin Ş/'6ü'/-/marfından.
Konu: Genel
5250-) Hassan bin Ebî Sinan rivayet ediyor: Cahiller arasında ilim öğrenen kişi ölüler arasındaki diri gibidir.

Kaynak: El-askeıfnin Es-sahab&smden.
Konu: Genel
5251-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Allah için ilim öğrenen kişi Allah katında fîsebilillah cihad eden kimseden daha üstündür.

Kaynak: Deylemfnin Müsnedü'l-firdevglnden.
Konu: Genel
5253-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: İlim Öğrenen kişi rahmetin peşindedir. İlim öğrenen kişi îslâmın temel direğidir. Mükâfatı peygamberlerle birlikte verilir.

Kaynak: Deylsmînin Müsnedü'l-firdev&nden.
Konu: Genel
5255-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: iki kişilik yemek üç kişiye, üç kişilik yemek de dört kişiye yeter.

Kaynak: Buhari, Efıme: 11; Taberâni, Sıfalü'n-nebiyyi: 20;müsned, 2:244.
Konu: Genel
5257-) İbni Ömer (r.a.) Resûlullah Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: İki kişilik yemek dört kişiye, dört kişilik yemek sekiz kişiye yeter. Birlikte yiyin, ayrı ayrı yemeyin.

Kaynak: Taberâni'nin Kebîrinden.
Konu: Genel
5258-) İbni Ömer'den (r.a.) rivayetle: Cömert kişinin yemeği şifadır. Cimrinin yemeği ise hastalıktır.

Kaynak: Hatb'in Kitabö'l-bühaiâve Ebû'i-kasım El-harakîninfevâ/rfinden.
Konu: Genel