Genel ile İlgili Hadisler

3881-) îbni Ömer'den (r.a.) rivayetle Resûl-ü Ekrem Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Kocana hizmetin sadakadır.

Kaynak: Deylemfmn. Müsnedü'1-firdevs'in.âen.
Konu: Genel
3883-) Urve Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Hatice, dönemindeki kadınların en hayırhsıdır. Meryem, dönemindeki kadınların en hayırhsıdır. Fâtıma, dönemindeki kadınların en hayırhsıdır.

Kaynak: Taberi Ve Bezzaföan.
Konu: Genel
3885-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Sonunu iyice düşünerek işe el at. Sonunu hayırlı görürsen yap, kötülüğe varacağından korkarsan vaz geç.

Kaynak: Aböürrezzak, Ibni Adiyyln Et-kâmit\ Ve Beyhaki'ninşi'bü'l-imarfmöan.
Konu: Genel
3888-) Ebû Hiireyre (r.a.) rivayet ediyor: Yeterli veya yetersiz olsun harama girmeden hakkını al.

Kaynak: Ibni Mâce, Sadakat: 15 Ve Hâkim'in Müsfedrekinden
Konu: Genel
3889-) Ibni Amr'den (r.a.) rivayetle: Kur'ân'ı şu dört kişiden öğrenin: Ibni Mes'ud, Übey bin Ka'b, Mu-az bin Cebel ve Ebû Hüzeyfe'nin azadh kölesi Sâlim'den.

Kaynak: Buhari, Fezâilü'l-kur'ân: 8.
Konu: Genel
3893-) Yâ'iş Zûzvâid (r.a.) rivayet ediyor: İdarecilerin ihsanını, ihsan olarak kaldığı sürece alın. Fakat, Ku-reyş kıhnçla hâkimiyeti birbirinin elinden kapmaya çalışınca ve ihsan, dininizden taviz için rüşvet halini alınca terk edin.

Kaynak: Ebû Davud, Imare: 17.
Konu: Genel
3895-) Ebû Hiireyre (r.a.) rivayet ediyor: Cehenneme karşı kalkanınızı alın. 'Sübhanallah, Elhamdülillah, Lâ ilahe illallah ve Allâhü ekber' deyin. Çünkü bunlar, Kıyamet Günü söyleyenin önünden, ardından yürümek ve onu korumak üzere gelirler. Bunlar, Kur'ân'm belirttiği "bakî kalan sâlih amelleredir.

Kaynak: Hâkim'in Möstedrefcl Ve Nesefden.
Konu: Genel
3903-) Ali'den (r.a.) rivayetle: Ben, Adem'den itibaren babam ve annem beni dünyaya getirince* ye kadar, zina sonucu değil, hep meşru evlilikten doğdum. Cahiliyye gayr-i meşruluğundan hiçbir şey bana bulaşmamıştır.

Kaynak: Ibni Adiy/in E/-kâm/fi Ve Taberânî'nin Evsafından.
Konu: Genel
3905-) Abdullah bin Amr (r.a.) rivayet ediyor: Sizden önceki ümmetlerden bir adam güzel bir elbise giyinerek dışarı çıktı, böbürlene böbürlene yürümeye başladı. Bunun üzerine Allah yere onu yutması için emir verdi. Bu adam Kıyamete kadar yere batmaya devam edecektir.[96]                                                     2050. [3:438, Hadîs No: 3906]  : Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Peygamberlerden biri, halkıyla beraber Allah'tan yağmur dilemeye çıkmışlardı. Peygamber, o anda bir karıncanın duâ eder tarzda ön ayaklarını göğe doğru kaldırdığını gördü, şöyle dedi: "Dönünüz! Çünkü bu karınca sebebiyle sizin isteğiniz yerine gelmiştir."

Kaynak: Hâkim'in Möstedr&k İnden.
Konu: Genel
3906-) : Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Peygamberlerden biri, halkıyla beraber Allah'tan yağmur dilemeye çıkmışlardı. Peygamber, o anda bir karıncanın duâ eder tarzda ön ayaklarını göğe doğru kaldırdığını gördü, şöyle dedi: "Dönünüz! Çünkü bu karınca sebebiyle sizin isteğiniz yerine gelmiştir."

Kaynak: Hâkim'in Möstedr&k İnden.
Konu: Genel
3908-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Cuma günü, imamın hutbe için minbere çıkışı, namazı; konuşması ise konuşmayı keser.

Kaynak: Beyhaki'nin Sö/ıe/ı'inden.
Konu: Genel
3909-) Enes'den (r.a.) rivayetle: Allah korkusu her hikmetin başıdır. Şüpheli şeylerden titizlikle sakınmak, amellerin efendisidir.

Kaynak: Kazâfden.
Konu: Genel
3914-) Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Şu iki haslet münafıkta birleşmez: Güzel bir dînî tutum ve dînde ince anlayış.

Kaynak: Jimizi, İlim: 19
Konu: Genel
3915-) Ebû Saîd'den (r.a.) rivayetle; îki haslet vardır ki, mü'minde bir araya gelmezler: Cimrilik ve çirkin ahlâk.

Kaynak: Ebû Davud, Edeb: 100; Tirmizî, Dua: 25; Nesel, Sehv:91; İbni Mâce, İkâme: 32; Müsned, 2:16.
Konu: Genel
3916-) Abdullah bin Amr (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: îki şey vardır ki, bunları devamlı olarak yapan Müslüman, muhakkak Cennete girecektir. Bu iki işi yapmak çok kolaydır. Ne var ki yapan da pek azdır. 1. Müslüman, her namazın sonunda on defa "Sübhanallah," on defa "Elhamdülillah," on defa "Allâhü ekber" der. Bunların [beş vakit namaz hesabıyla] sayısı yüz elliyi bulur. Fakat, âhiret terazisinde sevapları bin beş yüzdür. 2. Yatacağı zaman da, 34 defa "Allahü ekber," 33 defa "Elhamdülillah," 33 defa da "Sübhanallah" der ki, bunların toplamı da yüz eder. Fakat âhiret terazisinde, sevapları 1000'dir. Hanginiz bir gece ve gündüzde 1500 günah işliyor ki?

Kaynak: Tirmizî, Daavât: 25; Ebû Dâvud, Edeb: 100; Neseî, Sehv:91.
Konu: Genel
3918-) Abdullah bin Amr'dan (r.a.) rivayetle: İki haslet vardır ki, kimde bulunurlarsa Allah onu şükredici ve sab-redici olarak yazar. Bulunmazsa, Allah onu şükredici ve sabredici olarak kaydetmez. Bunlar: Dîni konusunda kendisinden daha üstün olana bakıp onu-'örnek alan. Dünyası konusunda ise kendinden daha aşağıda olanlara bakıp kendisine verdiği üstünlükten dolayı Allah'a hamd eden. İşte Allah, bu kimseyi şükredici ve sabredici olarak yazar. Dini yaşayışta kendisinden daha aşağıda olana bakıp onu örnek alanı ve dünyası konusunda ise, kendisinden daha yukarıda olana bakıp elde edemedikleri şeyler için hasret çeken kimseyi, şükredici ve sabredici olarak yazmaz.

Kaynak: Tirmizî, Kıyame: 58.
Konu: Genel
3919-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: İki şey vardır ki, onları başkalarından esirgemek helâl olmaz: Su ve ateş.

Kaynak: Taberânî'nin Sabinden.
Konu: Genel
3923-) Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Aranızda iki şey bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıhrsanız, yoldan sapmazsınız. Biri Allah'ın Kitabı, diğeri de benim Sünnetimdir. Bunlar, Kevser Havuzuna varıncaya kadar birbirinden ayrılmazlar.

Kaynak: Ebû Bekir Eş-şâf/f Den,
Konu: Genel
3924-) îbniAmr'dan (r.a.) rivayetle: İki haslet vardır ki, Allah onları sever. İki haslet de vardır ki, Allah onlardan nefret eder: Allah'ın sevdiği iki hasletten biri cömertlik, diğeri ise maddî ve manevî fedakârlıktır. Allah'ın nefret duyduğu iki haslet ise, biri kötü ahlâk, diğeri de cimriliktir. Allah, bir kulunun hayrını dilerse, onu insanların ihtiyaçlarını gidermede istihdam eder.

Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-lman'mdm.
Konu: Genel
3926-) Enes (r.a.) rivayet ediyor: Allah, Adn Cennetini yarattı. Ağaçlarım özel bir itina ile dikti. Sonra da ona "Konuş" buyurdu. O da, "Mü'minler muradlarma erdiler" dedi.

Kaynak: Hâkim'in Müsfecfrea'inden.
Konu: Genel
3928-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Allah Adem'i Kendi sureti üzere yarattı. Boyu 60 arşındır. [1 arşın 68 cm'dir] Sonra şöyle buyurdu: "Git şu oturan melekler topluluğuna selâm ver. Onların verecekleri karşılığı dinle, işte o senin ve neslinin selamlaşması olacaktır." Hz. Âdem gitti, "Es-Selâmü aleyküm" dedi. Melekler, "Es-Selâmü aleyke ve rahmetullahi" diye karşılık verdiler. Onun verdiği selâma "ve rahmetullahi" ilâve ettiler. Cennete giren herkes Adem'in altmış arşmhk uzunluğunda olacaklardır. İnsanlar ondan sonra şu âna kadar küçülmektedirler."

Kaynak: Buhari, Isti'zan: 1; Müslim, Birr: 115; Cennet: 28;müsned 2:244,251,315,323.
Konu: Genel
3929-) Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Allah yüz rahmet yarattı. Bunlardan birisini yaratıklarının arasına koydu. îşte, yaratıklar bu rahmetle birbirlerine karşı merhamet ederler. Allah yüz rahmetin doksan dokuzunu yanında bıraktı.

Kaynak: Buhari, Edeb: 19; Müslim, Tevbe; 17,20; Tirmizî,daavât: 99; Ibni Mâce, Zühd: 35.
Konu: Genel
3942-) Bu ümmetten dostum Veysel Karanîdir.

Kaynak: Ibnisa'd'ın Tabaka!ından.
Konu: Genel
3945-) îbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle b uyurmuşlardır: Beş şey beş şeyin karşılığıdır: (1) Bir topluluk verdiği sözden dönerse, Allah mutlaka düşmanlarını başlarına musallat eder. (2) Allah'ın indirdiğinden başka birşeyle hükmederlerse, fakirlik mutlaka aralarında yaygınlaşır. (3) Aralarında fuhuş yaygınlaşırsa, ölümler mutlaka çoğalır. (4) Ölçü ve tartıyı eksik yaparlarsa, ziraatın bereketinden mutlaka mahrum kalırlar ve kıtlığa yakalanırlar. (5) Zekâtı vermezlerse, Allah mutlaka yağmuru keser.

Kaynak: Taberânî'nin kebirinden.
Konu: Genel
3946-) Übâde bin Sâmit (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Aziz ve Celil olan Allah beş vakit namazı farz kılmıştır. Kim ki, onlar için güzelce abdest alır, vakitlerinde kılar, rükû ve huşûlarını tam yaparsa Allah'ın onu affedeceğine dair bir sözü vardır. Kim böyle yapmazsa, Allah katında böyle bir sözü yoktur. Dilerse onu affeder, dilerse azab eder.

Kaynak: Ebû Davud, Salât:9; Ibni Mâce İkâme: 194; Müsned5:317,322.
Konu: Genel
3948-) Abdullah binAmr (r.a.) rivayet ediyor: Kim beş vakit namazı güzelce kılarsa bunlar, Kıyamet günü kendisi için nur, delil ve kurtuluş olur. Kim de güzelce kılmazsa Kıyamet Gününde onun için bir nur, bir delil ve bir kurtuluş bulunmaz.

Kaynak: Ibninasfdan.
Konu: Genel
3957-) Abdullah bin Ömer (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Şu beş şey îmandandır. Kimde bunlardan birşey bulunmazsa, kâmil îmana sahip değildir: (1) Allah'ın emrine teslim olmak, (2) Allah'ın takdirine rızâ göstermek, (3) işinin sonunu Allah'a havale etmek, (4) Allah'a güvenmek, (5) musibetin ilk anlarında sabır göstermek.

Kaynak: Bezzazdan,
Konu: Genel
3958-) Hüseyini'l-Hatmî Resûl-ü Ekrem Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Şu beş şey peygamberlerin sünnetlerindendir: (1) Haya, (2) hilim, (3) kan aldırma, (4) misvak kullanma, (5) güzel koku sürünme.

Kaynak: Taberânî'nin Kebîri, Ebû Nuaym'ın Marif&'$\ Vebeyhaki'nin Şi'bü'hmarimdan.
Konu: Genel
3961-) Ukbe binÂmir'den (r.a.) rivayetle: şehiddir: (1) ölen şehiddir ır hastaIık sebebiyi yaralanarak ve vebadan ölen şehiddir. (5) Allah'a itaat yolunda olup da doğum sebebiyle ölen şehiddir.

Kaynak: Müslim, İmare: 165; Neseî, Cenâiz: 14; Müsned, 2:441.
Konu: Genel
3963-) Büreyde (r.a.) rivayet ediyor; Beş şey vardır ki, onları Allah'tan başkası bilemez. O da şu âyette sayılan hususlardır: (1) Kıyamet vaktine dâir bilgi Allah katandadır. (2) Yağmuru O indirir. (3) Rahimlerde olanı O bilir. (4) Hiç kimse yarın ne kazanacağını bilmez. (5) Hiç kimse nerede öleceğini bilmez.[121]

Kaynak: Buhari, Îman: 37; Müslim, Îman: 5,7; Ibni Mâcemukaddime: 9; Fiten: 25; Müsned, 2:52,426.
Konu: Genel
3965-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır; Şu beş şey insanın belini kıran şeylerdendir: (1) Anne babaya eziyet, (2) kocası kendisine emniyet ettiği halde onu aldatan kadın, (3) insanlar kendisine itaat ettiği halde Allah'ın emrini dinlemeyen idareci, (4) hayır işleyeceğine dair söz verdiği halde tersini yapan, (5) kişinin insanların nesebi hakkında ileri geri konuşması.

Kaynak: Beyhakı'nîn Şi'bü'l-iman'mdan.
Konu: Genel
3966-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Şu beş şey ibâdettendir: (1) Az yiyip içmek, (2) mescidlerde oturmak, (3) Kabe'ye bakmak, (4) Kur'ân'ı açıp bakmak, (5) bildiğini yaşayan âlimin yüzüne bakmak.

Kaynak: Deylemî'ninmüs/)ecfû'/-fîrdevs'inden,
Konu: Genel
3967-) Zeyd bin Erkâm'dan (r.a.) rivayetle: Kendisine şu beş şey verilen kimsenin âhirete çalışmama noktasında mazereti kabul edilmez: (1) Dindar bir hanım, (2) hayırlı çocuklar, (3) insanlarla güzelce geçinebilme, (4) geçim kaynağının memleketinde olması, (5) Muhammed'in (a.s.m.) Ehl-i Beytini sevmek.

Kaynak: Deylemî'nin Müsnedü'l-firdevs'höen
Konu: Genel
3968-) Zeyd bin Sabit (r.a.) rivayet ediyor: Şu beş şeyin cezası hemen dünyada verilir: (1) Zulüm, (2) hainlik etmek, (3) anne babaya eziyet etmek, (4) akrabalarla ilişkiyi kesmek, (5) yapılan iyiliği görmemek.

Kaynak: Fbnilâtöm.
Konu: Genel
3970-) İbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Şu beş duâ kabul edilir: (1) Hakkım alıncaya kadar zulme uğrayan kimsenin duası, (2) evine dönünceye kadar hacının duası, (3) çoluk çocuğuna dönünceye kadar gazinin duası, (4) iyileşinceye kadar hastanın duası, (5) mü'minin nıü'min kardeşine yokluğunda yaptığı duâ. Bu dualardan en süratli kabul edileni ise, mü'minin mü'min kardeşine yokluğunda iken yaptığı duadır.

Kaynak: Beyhaki'nin £/'bü7-/man'ından.
Konu: Genel
3972-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Müminlerin en hayırlıları kanaatkar olanlar, en şerlileri ise aç gözlü olanlardır.

Kaynak: Kazâfden.
Konu: Genel
3974-) Urue bin Meryem rivayet ediyor: Allah'tan başka hiçbir ilâh olmadığına, benim de Allah'ın elçisi olduğuma şahitlik eden ümmetimin en hayırlıları iyilik yaptıklarında sevinen, kötülük yaptıklarında Allah'tan bağışlanma dileyenlerdir. Ümmetimin en şerlileri de, nimetler içerisinde doğan, nimetler içerisinde yüzen, tek düşünceleri çeşit çeşit yemekler yemek, türlü türlü elbiseler giymek olan ve konuşurken edebiyat parçalayan kimselerdir.

Kaynak: Ebû Nuaym'm Misinden.
Konu: Genel
3975-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Ümmetimin en hayırlıları âlimlerdir. Âlimlerin de en hayırlıları merhametli olanlarıdır. Dikkat edin! Allah, câhilin bir tek günahını affetmeden önce, âlimin kırk günahını affeder, iyi dinleyin! Merhametli âlim, Kıyamet Günü, nuru etrafi aydınlatacak şekilde gelir. Öyle ki, doğu ve batı arasındaki yaratıklar, onun parlak bir yıldız gibi aydınlatan ışığında yürür.

Kaynak: Ebû Nuaym'ın Hıly&\ Ve Hatib'in Tariflinden.
Konu: Genel
3976-) Übâde bin Sâmit (r.a.) rivayet ediyor: Ümmetimin en hayırlıları, görüldüklerinde Allah hatırlanan kimselerdir. En şerlileri ise, söz götürüp getiren, birbirini seven insanların arasını açan, suçsuz ve masumlara sıkıntı vermeyi meslek edinen kimselerdir.

Kaynak: Müsned, 4:277.
Konu: Genel
3979-) Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Ümmetimin en hayırlıları, insanları Allah'a çağıran ve onları Allah'ın seveceği hallere teşvik edendir.

Kaynak: Ibnünneccafdan.
Konu: Genel
3980-) Avfbin Mâlik (r.a.) rivayet ediyor: İdarecilerinizin en hayırlıları o kimselerdir ki, siz onları seversiniz, onlar da sizi sever. Siz onlara duâ edersiniz, onlar da size duâ eder. İdarecilerinizin en şerlileri ise o kimselerdir ki, siz. onlardan nefret edersiniz, onlar da sizden. Siz onlara lanet okursunuz, onlar da size lanet okur.

Kaynak: Müslim, İmare: 65,66; Tirmizî, Tefsîr-i Sûre: 49;dârimî, Rikak: 78.
Konu: Genel
3982-) Sa'd bin Ebî Vakkas'dan (r.a.) rivayetle: En hayırlınız, Kur an'ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.

Kaynak: İbnü'z-zarîsve Ibnimördeveyttien.
Konu: Genel
3984-) îbni Amr (r.a.) Resûlullah Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: En hayırlılarınız, ahlâkı en güzel olanlannızdır.

Kaynak: Buhâri, Fezâilü'l-kur'ân; 21; Ebû Davud, Vitr: 14;tirmizi, Sevabü'l-kur'ân:15; Ibni Mâce Mukaddime: 16;
Konu: Genel
3985-) Ibni Abbas'dan (r.a.) rivayetle Peygambar Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: En hayırlılarınız, kendisiyle kolayca uyuşulabilen kimselerdir. En şerlileriniz ise, çok konuşan ve edebiyat parçalamaya düşkün olanlannızdır.

Kaynak: Beyhaki'nin Ş/'öü7-/man'ından.
Konu: Genel
3989-) Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: En hayırlılarınız borcunu en güzel şekilde ödeyeninizdir.

Kaynak: Neşe/", Büyü': 64,103; Ibni Mâce Sadakat: 16;tırmizî, Büyü': 73,75.
Konu: Genel
3990-) Ebû Kebşe'den (r.a.) rivayetle: En hayırlılarınız, çoluk çocuğuna en hayırlı olammzdır.

Kaynak: Ibni Mâce Nikah: 50; Dârimî, Nikah: 55.
Konu: Genel
3991-) îbni Amr (r.a.) rivayet ediyor: Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına en iyi davrananınızdır.

Kaynak: Tirmizî, Raza: 11; Ibni Mâce, Nikah: 50; Müsned,2:472.
Konu: Genel
3992-) Câbir'den (r.a.) rivayetle: Sizin en hayırlılarınız ömrü uzun olup da, ameli en güzel olandır.

Kaynak: Hâkimin Müstedreklnden.
Konu: Genel
3995-) Ibni Amr (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: En hayırlılarınız, görünüşü size Allah'ı hatırlatan, konuşması ilminizi arttıran ve davranışları sizi âhirete teşvik edendir.

Kaynak: Hafc/m'den.
Konu: Genel
3998-) Ibni Araf dan (r.a.) rivayetle: Allah katında en hayırlı arkadaş, arkadaşına karşı en hayırlı olandır. Allah katında komşuların en hayırlısı, komşusuna karşı en hayırlı olandır.

Kaynak: Tirmizî, Birr: 28; Müsned, 2:168; Dârimî, Siyer: 3.
Konu: Genel