Genel ile İlgili Hadisler
4718-)
v Enes'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Recep ayına Recep ismi verilmiştir. Çünkü bu ayda Şaban ve Ramazan hürmetine büyük hayır ve hürmet bahşedilmiştir.
Kaynak: Ebû'l-hasan Bin Muhammed El-hilal'ininf&zâtfü'/-recebinden.
Konu: Genel
4720-)
Âişe (r.a.) rivayet ediyor: Kötü ahlâk uğursuzluktur. En kötüleriniz ahlâkı en çirkin olanla-rınızdır.
Kaynak: Hatib'in Tariflinden.
Konu: Genel
4721-)
Rebi el-Ensari'den (r.a.) rivayetle: Ahlâksızlık uğursuzluktur. Kadına itaat pişmanlıktır. Güzel ve faydalı bir huy ve sanatı alışkanlık haline getirmek berekettir.
Kaynak: Ibni Mende'öen.
Konu: Genel
4722-)
îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Ahlâksızlık, sirkenin balı bozduğu gibi güzel ameli bozar.
Kaynak: Hâkimin Kümesinden.
Konu: Genel
4723-)
Süleyman bin Musa'dan (r.a.) rivayetle: Sohbet meclisinde bulunanlara karşı kötü davranmak pintilik, çirkinlik ve kötü bîr huydur.
Kaynak: Ibni Mübarekten.
Konu: Genel
4724-)
Muâviye bin Hayde (r.a.) Resûlullah Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Çok çocuk doğuran siyah bir kadın, çocuk doğurmayan güzel bir kadından çok daha hayırlıdır. Şüphesiz ben Cennet kapısında durup girmemekte ayak direten bir düşük çocuğa varıncaya kadar diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim. Bu çocuğa, "Cennete gir!" denilecek. O, "Ya Rabbî! Annem babam da girsin" diyecek. Bunun üzerine "Anne-babanı da alarak Cennete gir" denilecektir.
Kaynak: Taberânî'nin Kedinden.
Konu: Genel
4725-)
.îbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Kehf Sûresine Tevrat'ta "Hâile" ismi verilmiş. Çünkü o okuyucu-suyla Cehennem ateşi arasında perde olur.
Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'i-fmarimdan.
Konu: Genel
4726-)
Enes (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Kur'ân'da sadece otuz âyetten ibaret bir sûre vardır ki okuyanını Cennete girdirinceye kadar savunur. O sûre, Tebâreke Süresidir.
Kaynak: Taberânî'nin Evsaf Indan.
Konu: Genel
4727-)
îbni Mes'ûd'dan (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır. Tebâreke sûresi var ya, işte onu okumak kabir azabına engeldir.
Kaynak: Fbni Mürd9v0yh'\en.
Konu: Genel
4728-)
Enes (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor: Saflarınızı düzgün tutunuz. Çünkü safları düzgün tutmak namazı dosdoğru kılmaya dahildir.
Kaynak: Buhari, Ezan: 74; Müslim, Salât: 127,128; Ebû Dâvûd,salât: 93; İbnimâce, İkâme: 50; Mûsned, 40:234,319.
Konu: Genel
4729-)
Bera birÂzib'den (r.a.) rivayetle: Saflarınızı düzgün tutunuz ki kalbleriniz eğrilmesin.
Kaynak: Dârim/den.
Konu: Genel
4730-)
Numan bin Beşir (r.a,) rivayet ediyor: Saflarınızı düzgün tutunuz. Yoksa sizi Allah farklı farklı istikâmetlere döndürür.
Kaynak: Buhari, Ezan: 71; Müslim, Salât: 127,128; Ebû Dâvûd,salât: 93; Tirmizi, Mevakıt: 53; İbnimâce, İkame: 50;
Konu: Genel
4732-)
Ebû Musa el-Eş'âri'den (r.a.) rivayetle: Fitne zamanında kişinin selâmeti evinden aynimamasmdadır.
Kaynak: Deytemî'nin Mûsnedü'l-fırdevs"\nden.
Konu: Genel
4733-)
Ebû Said (r.a.) rivayet ediyor: Size ilim öğrenmek için bazı insanlar gelecekler. Onları gördüğünüzde "Resûlullahm tavsiye ettiği ilmi öğrenmeye hoş geldiniz" deyin ve sorularını cevaplandırıp problemlerini çözün.
Kaynak: Ibni Mâce, Mukaddime: 22.
Konu: Genel
4734-)
Huzeyfe'den (r.a.) rivayetle: Başınıza öyle bir zaman gelecek ki, şu üç şeyden daha değerli hiçbir şey olmayacak: (1) Helâl bir para, (2) cana yakın bir din kardeşi, (3) uygulanan bir Sünnet.
Kaynak: Taberânî'nin Evsafı Ve Ebû Nuaym'ın H;//e'sinden.
Konu: Genel
4735-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Ümmetimin başına öyle bir zaman gelecek ki, o zamanda Kur'ân'ı güzel okuyanlar çoğalacak, fakat dinde ince anlayış sahibi âlimler azalacak, ilim ölecek, anarşi çoğalacak, sonra Öyle bir zaman gelecek ki ümmetimden öyle adamlar Kur'ân okuyacaklar ki, okudukları Kur'ân gırtlaklarını geçmeyecek. Sonra öyle bir zaman gelecek ki, Allah'a ortak koşanlar Allah'a inananların söylediklerine karşı deliller getirmeye çalışacaklar.
Kaynak: Taberâni'nin Evsafı Ve Ebû Nuaym'ın Hılyef&nden.
Konu: Genel
4736-)
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: İnsanların başına öyle bir zaman gelecek ki kişi acizlikle, nefsin gayr-ı meşru arzularına uyarak Allah'a isyan arasında bir tercih yapmaya mecbur bırakılacaktır. O zamana eren kimse, acizliği Allah'a isyana tercih etsin.
Kaynak: Hâkim'in Müstedrek'möen.
Konu: Genel
4737-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Seyhan, Ceyhan, Fırat ve Nil Cennet nehirlerindendir.
Kaynak: Müsned, 2:289.
Konu: Genel
4740-)
Bazı insanlar Batı taraüna cihad için çıkacaklar. Bunlar Kıyamet günü yüzleri, güneş gibi ışık saçar bir halde gelecekler.
Kaynak: Müsned, 2:177.
Konu: Genel
4743-)
Şeddad bin Evs (r.a.) rivayet ediyor: Tövbe ve istiğfarların efendisi şöyle dua etmendir: "Allah'ım, Sensin Rabbim! Senden başka hiçbir ilâh yok. Beni Sen yarattın. Ben Senin kulunum. Ve gücüm yettiğince Sana verdiğim söz ve vaad üzereyim. Yaptıklarımın şerrinden Sana sığınıyorum. Senin üzerimdeki nimetlerini ve benim yaptığım günahları itiraf ediyorum. Günahlarımı bağışla! Şüphesiz günahları Senden başka hiç kimse bağışlayamaz." Gündüzleyin kesin inanarak bunu okuyan bir kimse akşama varmadan ölürse Cennetliklerdendir. Geceleyin kesin inanarak bunu okuyan bir kimse de sabaha varmadan ölürse Cennetliklerdendir.
Kaynak: Ebûdâvöd, Edeb:101.
Konu: Genel
4744-)
Sa'd hin Übade'den (r.a.) rivayetle: Allah katında günlerin efendisi Cuma günüdür. O Kurban ve Ramazan Bayramı günlerinden de büyüktür. Onda şu beş özellik vardır: (1) Hz. Âdem o gün yaratıldı. (2) O gün Cennetten yeryüzüne indirildi. (3) O gün vefat etti. (4) O günde öyle bir an vardır İd günah veya akrabalarla ilişkiyi kesme konularında olmamak şartıyla kul Allah'tan birşey isterse Allah mutlaka onu verir. (5) Kıyamet o gün kopacaktır. Allah'a yakın hiçbir melek, hiçbir gök, hiçbir yer yoktur, hiçbir rüzgar, hiçbir dağ ve taş yoktur ki Kıyametin kopmasına sahne olacağı için Cuma gününün heybetinden korkmasın.
Kaynak: Buhari, Ahkâm: 16; Müsned 2:292.
Konu: Genel
4747-)
Cabir (r.a.) rivayet ediyor: Kıyamet günü Allah katında şehidlerüı efendisi Abdülmuttalip'in oğlu Hamza ile zalim bir idareciye, ayağa kalkarak ona iyiliği emredip kötülükten sakındıran ve bu yüzden o idarecinin öldürdüğü kimsedir.
Kaynak: Hâkim'in Müstedreklnden.
Konu: Genel
4748-)
Ali'den (r.a.) rivayetle: Şehidlerüı efendisi Ebû Talib'in oğlu Cafer'dir. O meleklerle birliktedir.
Kaynak: Ebûl-kâsımii'l-harkl'nınemâ/ye'sinden.
Konu: Genel
4749-)
Ebû Said el-Hudrî (r.a.) rivayet ediyor: Ayların efendisi Ramazan ayıdır. Hürmet bakımından en büyükleri ise Zülhicce'dir.
Kaynak: Beyhaki'nin Şi'bü'l-fmari \r\dsn.
Konu: Genel
4752-)
Enes'den (r.a.) rivayetle: Halkın efendisi ona hizmet edendir. Onlara su dağıtan suyu en son içer.
Kaynak: Ebû Nuaym'ın Erbeînü's-sûfiyye'slnden.
Konu: Genel
4753-)
Sehl bin Sa'd (r.a.) rivayet ediyor: Sefere çıkıldığında topluluğun efendisi ona hizmet edendir. Hizmette önde olan kişiyi o topluluk şehid olma durumu hariç hiçbir amelle geçemez.
Kaynak: Hâkim'in Mûsîedrekl Ve Beyhaki'nin Şi'bü'l-fmarimûan.
Konu: Genel
4754-)
Ali'den (r.a.) rivayetle: İnsanların efendisi Âdem'dir. Arapların efendisi Muhammed'dir. İranlıların efendisi Selman'dır. Habeşlilerin efendisi Bilal'dır. Dağların efendisi Tur-i Sina'dır. Ağaçların efendisi sidr ağacıdır. Ayların efendisi Muharremdir. Günlerin efendisi Cumadır. Sözlerin efendisi Kur'ân'dır. Kur'ân'm efendisi Bakara Süresidir. Bakara Sûresinin efendisi Âyetü'l-Kürsî'dir. Dikkat edin onda beş kelime vardır ki her kelimede elli bereket vardır.
Kaynak: Deylemî'nin Müsnedü'l-firdevs'ind&n.
Konu: Genel
4758-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Cennet yaşlılarının efendisi Ebû Bekir ve Ömer'dir. Cennette Ebû Bekir gökteki Süreyya yıldızına benzer.
Kaynak: Hatibin Fari/ı'inden.
Konu: Genel
4759-)
Âişe'den (r.a.) rivayetle: Cennet kadınlarının efendileri şu dört kişidir: Meryem, Fâtıma, Hatice ve Asiye.
Kaynak: Hâkim'in Müstedrekfoden.
Konu: Genel
4762-)
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Bu din, Allah katında hiçbir nasipleri olmayan bazı adamlarla kuvvetlendirilecektir.
Kaynak: Mehamili'nin Emâ/ıye'sinden.
Konu: Genel
4763-)
Ebu Hüreyre'den (r.a.) rivayetle: Ümmetime diğer ümmetlerin şu hastalıkları bulaşacaktır: Küf-ran-ı nimet, nimetten dolayı şımarıklık, dünya malını toplamada yarış, birbirine karşı dünya malıyla övünme, dünyalık şeyler için karşılıklı kin ve düşmanlık besleme, karşılıklı kıskançlık içerisine girme. Bu duygularda öylesine ileri gidecekler ki zulme bile girecekler.
Kaynak: Hâkimin Müstedrekmen.
Konu: Genel
4764-)
Sehl bin Sâd (r.a.) rivayet ediyor: Benden sonra insanlar başlarına bir musibet geldiğinde, birbirlerini, benim dünyadan ayrılışımla teselli edecekler.
Kaynak: Hâkimin Müstedrelft Ve Ebû Yaiâ'mn Müs/ıetfinden.
Konu: Genel
4766-)
Enes'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Kur'ân'ı gırtlaklarından aşağı inmeyen bazı kimseler okuyacaktır. Bunlar dinden okun yaydan çıkması gibi çıkacaklar.
Kaynak: Ebû Ya'lâ'nın Müsned İnden.
Konu: Genel
4768-)
Cahı es-Sadeft (r.a.) rivayet ediyor: Benden sonra halifeler bulunacak. Halifelerden sonra emirler, emirlerden sonra krallar, krallardan sonra da zalim idareciler olacak. Daha sonra Ehl-i Beytimden bir adam çıkacak, yeryüzü zulümle doldurulduğu gibi onu adaletle dolduracak. Daha sonra onun yerine Kahtanî ümmetin başına geçirilecek. Beni hak ile gönderen Allah'a yemin ederim ki, bu ondan aşağı değildir.
Kaynak: I Aberânî'nin Kab/vinden.
Konu: Genel
4769-)
Sehl bin Sâd'dan (r.a.) rivayetle: Çalgı âletleri, şarkıcı kadınlar ortaya çıkıp içkinin helal görüldüğü âhirzamanda yere batmalar, taş yağmaları, suret değişmeleri olacaktır.
Kaynak: Taberânî'nin Kebît'möm.
Konu: Genel
4770-)
Ebû Ümame (r.a.) rivayet ediyor: Âhirzamanda bazı polisler bulunur ki sabah-akşam Allah'ın gazabına uğramış olarak çıkarlar. Onlara dost ve sırdaş olmaktan sakın.
Kaynak: Taberânî'nin Keö/vinden.
Konu: Genel
4771-)
Abdullah bin el-Hars'dan (r.a.) rivayetle: Benden sonra bazı devlet başkanları ortaya çıkacak. Fitne onların kapılarında develerin dinlenme yerlerine çöktükleri gibi yerleşecek. Onlar bir o kadarını dininden almadan hiçkimseye birşey vermezler.
Kaynak: Taberâni'nin Kebiri Ve Hâkimin Mûsfafrekinden.
Konu: Genel
4772-)
Ebû Ümame (r.a.) rivayet ediyor: Ümmetimden türlü türlü yemekler yiyen, türlü türlü meşrubat içen, çeşit çeşit elbiseler giyen ve ağızlarını eğip bükerek konuşan bazı adamlar çıkacak. İşte onlar ümmetimin en kötüleridir.
Kaynak: Taberânî'nin Kebîft Ve Ebû Nuaym'ın H/jye'sinden.
Konu: Genel
4773-)
îbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Ümmetim içinde Üveys bin Abdullah el-Karenî isimli bir adam bulunacak. Onun ümmetim hakkındaki şefaati Rabîa ve Mudar kabilelerinin nüfusu sayısınca olacak.
Kaynak: Bni Adiyy'in Ehkâmit'möen.
Konu: Genel
4775-)
Sâd bin Ebî Vakkas (r.a.) rivayet ediyor: Duada haddi aşan bir topluluk ortaya çıkacaktır.
Kaynak: Ebû Dâvûd, Tahare: 45; Bnimâce, Dua: 12; Müsned,4:86,87; 5:55.
Konu: Genel
4778-)
îbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Ümmetimden Kur'ân'ı okuyan, dini güzelce öğrenen bir topluluk çıkacak, şeytan bunlara gelip "Şu idarecinin yanına varsanız da dünyanızı yoluna koysa, siz de gizli gizli dininizi yaşasanız** diye vesvese verecek. Fakat bu mümkün olmaz. Diken ağacından dikenden başka bir şey toplanmadığı gibi bu idarecilerin yakınlığından da günahtan başka birşey elde edilmez.
Kaynak: İbni Asâkiföm.
Konu: Genel
4780-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Âhirzamanda ümmetimden bazı insanlar çıkacak, sizlere ne sizin ve ne de atalarınızın duymadığı şeyler anlatacaklar. Onlardan uzak durun.
Kaynak: Müslim'âm.
Konu: Genel
4781-)
Îbni Abbas'dan (r.a.) rivayetle: Bazı hareketlerini akla ve dine uygun, bazılarını da çirkin bulduğunuz bir kısım idareciler çıkacak. Onlara verdiği desteği geri alan kurtulur. Onlardan uzak yaşayan selâmete erer. Onlarla haşir neşir olan da helak olur.
Kaynak: Bni Ebi Şeybe Ve Taberâni'nin Kefe/finden.
Konu: Genel
4783-)
îbni Ömer (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor; Ümmetimde kaderi inkâr eden bazı insanlar çıkacak.
Kaynak: Timizi, Kader: 16; Müsned 1:330; 2:90,125,181.
Konu: Genel
4784-)
Ali'den (r.a.) rivayetle: Benden sonra vaiz kılığında halka yalan yanlış hikayeler anlatan bir kısım insanlar çıkacak. Allah onların yüzüne bakmaz.
Kaynak: Ebû Amr Bin Fedâle'nin Emaaye'sinden.
Konu: Genel
4785-)
Übade bir Sâmit'den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: Benden sonra bazı adamlar idarenizi üstleneceklerdir ki bunlar size yabancı olan bazı şeyleri öğretecekler ve bildiğimiz şeyleri de ters yüz edip aktaracaklardır. Sizden o zamana kim ulaşırsa Aziz ve Celil olan Allah'a isyan eden bu kimselere asla itaat etmesin.
Kaynak: Taberânînkı Kebit\ Ve Hakim'in Müsfafrekinden.
Konu: Genel
4786-)
îbni Mes'ûd (r.a.) rivayet ediyor: idarenizi, bazı şeyleri ifsat edici kimseler üstlenecekler. Fakat onlar vasıtasıyla Allah'ın düzelttiği şeyler daha çoktur. Bu idarecilerden her kim Allah'a itaat olan şeyleri yaparsa mükâfatı kendilerine, şükrü ise size aittir. Onlardan her kim de Allah'a isyan sayılan şeyleri yaparsa günahı kendilerine, sabretmek de size aittir.
Kaynak: Beyhaki'nin Ş/'6ü7-/roâtf Indan.
Konu: Genel
4791-)
Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor: Dulların ve yoksulların geçimini sağlamak için çabalayan, Allah yolunda cihad eden veya gece ibadet yapıp gündüz oruç tutan kimse gibidir.
Kaynak: Buhari, Nefekât: 1; Edeb: 25,26; Müslim, Zühd: 41;timizi, Bin: 44; Nesei, Zekât: 78; Ibni Mâce Tîcârât: 1; Mûsned, 2:361.
Konu: Genel
4801-)
Ebû Said'den (r.a.) rivayetle: Sahura kalkmak berekettir. Bir yudum su içseniz bile onu terk etmeyiniz. Çünkü Allah sahura kalkanlara rahmet, melekler de istiğfar ederler.
Kaynak: Müsned, 3:44; 5:370.
Konu: Genel
4802-)
Ibni Abbas (r.a.) rivayet ediyor: Cömertlik Allah'ın en büyük ahlâkıdır.
Kaynak: Hnünneccafdan.
Konu: Genel