Sünen-i İbn Mâce Hadis Kitabı

4002-) - “. Osman bin Affân (radıyallahü anh)'den rivâyet edildiğine göre kendisi Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den : günün sabahında ve her gelenin akşamında "Bismillahi'l-lezi lâ yedurru maasmihi şey’ün fi'l-Ardı ve lâ fi's-Semâi ve huve's-Semiu'l-Alîm = (Eziyyet edici her şeyden) Allah'ın ismiyle (korunurum) . Öyle Allah ki, O'nun İsmiyle beraber (olununca) ne yerde bulunan ne de gökte (n inecek) olan hiçbir şey zarar veremez. (Her şeyi) işitici O'dur, bilici O'dur." zikrini üç defa söyleyip de kendisine herhangi bir şey zarar veren hiç bir (mü'min) kul yoktur,) buyruğu işitmişti.

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Adamın Sabah Ve Akşam Okuyacağı Dua
4003-) - “. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in hizmetçisi Ebû Sellâm (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: ulaştığı zaman ve sabaha ulaştığı zaman "Raditu billahi Rabben ve bi'l-İslâmi dînen ve bi Muhammed'in nebîyyen = Ben Rabb olarak Allah'ı seçtim, dîn olarak İslâmiyet'i seçtim ve peygamber olarak Muhammed (sallallahü aleyhi ve sellem)'i seçtim" diyen hiçbir müslüman veya insan ya da kul yoktur ki, kıyamet günü o kimseyi razı (ve memnun) etmek Allah üzerinde bir hak olmasın (yani Allah ona bol mükâfat vererek razı etmeye söz vermiştir).) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Adamın Sabah Ve Akşam Okuyacağı Dua
4004-) - “. İbn-i Ömer (radıyallahü anhümâ)'dan; Şöyle demiştir (sallallahü aleyhi ve sellem) akşama ulaştığı zaman ve sabaha ulaştığı zaman şu duaları (okumayı) bırakmaz idi: Ben senden dünyada ve âhirette afıv (günahları silmeyi) ve afiyet (hastalık, belâlar vesâir hoşlanılmayan şeylerden selâmet) dilerim. Allahım! Ben senden dinim, dünyam, aile ferdlerim ve malım (hakkın) da afiv ve afiyet dilerim. Allahım! Ayıplarımı ört, beni korkulacak şeylerden emin kıl ve beni önümden, arkamdan, sağımdan, solumdan ve üstümden (gelecek belâlardan) koru. Altımdan muâhaza edilmemden sana sığınırım.) Vekî demiştir ki (alttan muahaza) ile) yere batmayı kasdeder." demiştir ki: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: bu duayı gününde ve gecesinde okuyup da sonra o gün veya o gece ölürse inşâallah Teâlâ o kimse cennete girer.) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Adamın Sabah Ve Akşam Okuyacağı Dua
4006-) - “. Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle duâ ederdi: göklerin ve yerin Rabbı, her şeyin Rabbı, taneyi ve hurma çekirdeğini yarıp filizlendiren, Tevrat, İncîl ve Kur'ân-ı Azîm'i indiren Allah. Ben Hükümranlığın altında bulunan yerde yürüyen bütün canlıların şerrinden sana sığınırım. Evvel (yani varlığının başlangıcı olmayan ezelî varlık) sensin, senden önce olan hiç bir şey yoktur. Âhir (yani varlığının sonu olmayan ebedî varlık) da sensin, senden sonra da hiç bir şey yoktur. Zahir (yani varlığı delillerle apaçık olan) sensin, varlığı seninkinden daha aşikar hiç bir şey yoktur. Bâtın (yani mâhiyeti insana meçhul olup zâtı gizli olan) da sensin, sen (nin mâhiyetin) den daha gizli hiçbir şey yoktur. Borcumu sen öde (yani beni borçlu bırakma) ve beni fakirlikten (yani başkasına muhtaç olmaktan veya ihtirastan) kurtarıp (gönülce) zenginleştir.) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Kişinin Yatağına Gireceği Zaman Edeceği Duâ
4007-) - “. Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: birisi yatağında yatmak istediği zaman izarının (yani belden aşağı giysinin) iç kenarını çıkarıp onunla yatağını silksin. Çünkü yatacak adam kendisinden sonra (dünden beri) neyin onun yerine yatağına girdiğini bilemez. (Yatağını iyice temizledikten) sonra sağ tarafı üstünde yatsın. Sonra şöyle duâ etsin: Ey Rabbım! Senin (ismin) ile (veya senden yardım dileyerek) yan tarafımı yere koydum. Senin (ismin) ile (veya senden yardım dileyerek) de kaldırırım. (Ey Rabbım!) Eğer ruhumu alırsan ona rahmet eyle (yani günahımı bağışla). Eğer hayatta bırakacaksan nefsimi, sâlih (itaatkâr) kullarını muhafaza ettiğin himaye muvaffakiyetle muhafaza eyle.) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Kişinin Yatağına Gireceği Zaman Edeceği Duâ
4008-) - “. Âişe (radıyallahü anhâ)’dan rivâyet edildiğine göre: (sallallahü aleyhi ve sellem) yatağına yattığı zaman ellerine üfler, muavvizeteyn (yani Kul eûzu bi Rabbi’l-Felâk ve Kul eûzu bi Rabbi'n-Nâsi) sûrelerini okur ve ellerini vücûduna sürerdi. "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Kişinin Yatağına Gireceği Zaman Edeceği Duâ
4009-) - “. El-Berâ bin Âzib (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bir adama: yerleştiğin veya yatağına vardığın zaman: "Allahumme eslemtu vechî ileyke ve elce'tu zahrî ileyke ve fevvadtu emri ileyke rağbeten ve rehbeten ileyke. Lâ melcee ve la mencee minke illâ ileyke. Âmentu bi kitabike’l-lezî enzelte ve Nebiyyike'l-lezi erselte = Allahım! Ben sen(in rızan)ı dileyerek ve sen (in azabın)dan korkarak kendimi sana teslim ettim, sırtımı sana dayadım ve (tüm) işimi sana bıraktım. Sen(in tazîbin)den ancak sana (yani rahmetine) iltica edilir, sığınılır, başka kurtuluş yolu yoktur. İndirdiğin Kitâb'a ve gönderdiğin peygamber'e imân ettim." de. (Sen böyle söyledikten) sonra eğer o gece ölürsen fıtrat (yani İslâm dini) üzerine ölürsün. Şayet sabaha ulaşırsan çok hayır kazanmış olarak sabaha ulaşmış olursun,) buyurdu."

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Kişinin Yatağına Gireceği Zaman Edeceği Duâ
4010-) - “. Abdullah (bin Mes'ûd) (radıyallahü anh)'den rivâyet edildiğine göre: (sallallahü aleyhi ve sellem) yatağına girdiği zaman elini (yani sağ elini sağ) yanağının altına kordu. Sonra: Kini azâbeke yevme teb'asû (ev tecmau) ibâdeke = Allahım! Kullarını dirilteceğin (veya toplayacağın) gün beni azabından koru) duasını okurdu."

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Kişinin Yatağına Gireceği Zaman Edeceği Duâ
4011-) - “. Ubâde bin es-Sâmit (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu, demiştir: geceleyin uykudan uyanır (veya bir taraftan diğer tarafa dönerek uyanır) da uyandığı zaman: "La ilahe illâllahu vahdehû la şerike leh. Lehü'l-Mülkü ve lehü'l hamdu ve huve ala külli şey'in kadir. Sübhânallahi ve’l-hamdu lillâhi ve la ilahe illallahu vallahu ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billahi'l Aliyyi’l-Azîm = Allah'tan başka ilâh yoktur, O (zâtında, sıfatlarında ve fiillerinde) yalnızdır, tekdir, ortağı yoktur. Mülk (hâkimiyet) O'nundur, hamd O'nundur ve O, her şeye kadirdir. Ben Allah'ın her türlü noksanlıklardan ve eksikliklerden pâk ve nezîh olduğuna inanırım, hamd Allah'adır, Allah'tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden büyüktür. Günahlardan dönüş ve kulluk görevinin ifasına güç ancak yüksek ve azametli Allah (in yardımı) iledir." deyip sonra "Rabbiğfir lî = Ey Rabbim, beni bağışla" diye duâ ederse günahları bağışlanır.) Râvi el-Velîd: Veya O, (bu son cümle yerine) : (Sonra duâ ederse onun duası (muhakkak) kabul olunur) buyurdu, demiştir. (Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) daha sonra şöyle buyurdu: (Eğer adam (yukardaki duaları okuduktan) sonra kalkıp abdest alır, sonra namaz kılarsa namazı (muhakkak) kabul olunur. )

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Kişinin Geceleyin Uyandığı Zaman Edeceği Duâ
4012-) - “. Rebîa bin Mâlik (bin Kal) el-Eslemî (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in kapısı yanında gecelerdi ve Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in geceleyin uzun süre (Sübhânallahi Rabbilâlemîn = Âlemlerin Rabbı olan Allah'ı tesbih ederim (her türlü noksanlıklardan ve eksikliklerden pâk olduğuna inanırım)) zikrini, daha sonra da (uzun süre) (Sübhânallahi ve bi hamdihi = Allah'a hamdederek O'nu tesbih ederim) zikrini işitirdi."

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Kişinin Geceleyin Uyandığı Zaman Edeceği Duâ
4013-) - “. Huzeyfe (bin el-Yemân) (radıyallahü anhümâ)’dan rivâyet edildiğine göre: (sallallahü aleyhi ve sellem) geceleyin uyandığı zaman : (El-hamdu lillahi’l-lezi ahyana ba'de mâ ematenâ ve İleyhi'nnüşür = Bizi öldürdükten (yani uyku ile hareketsiz, kuvvetsiz bıraktıktan) sonra dirilten (yani uykudan uyandırmakla hareket ve kuvvetimizi geri veren) Allah'a hamd olsun, öldükten sonra dirilmek de (böylece) O'na (âid)dir.) buyururdu."

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Kişinin Geceleyin Uyandığı Zaman Edeceği Duâ
4014-) - “. Muâz bin Cebel (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu, demiştir : olarak geceleyin yatan, sonra geceleyin uykudan uyanan (veya uykuda iken bir taraftan diğer tarafa dönerek uyanan) ve uyandığında dünya işlerinden veya âhiret işlerinden (hayırlı) bir şeyi Allah'tan isteyen hiçbir (müslüman) kul yoktur ki Allah onun istediğini vermesin.) (Yani mutlaka verir)."

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Kişinin Geceleyin Uyandığı Zaman Edeceği Duâ
4015-) - “. Esma bint-i Umeys (radıyallahü anhâ)'dan; Şöyle demiştir: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bana üzüntü zamanında söyleyeceğim kelimeleri öğretti : Allahu, Allahu Rabbi La üsriku bihi aheda = Allah, Allah Rabbımdır Ona hiçbir şeyi ortak kosma!

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Kerb Üzüntü Zamanında Okunacak Duâ
4016-) - “. İbn-i Abbâs (radıyallahü anhümâ)’dan rivâyet edildiğine göre: (sallallahü aleyhi ve sellem), sıkıntı, meşakkat olduğunda şu zikri yapardı : ilâhe illallahül-Halimü'l-Kerim. Sübhanallahi Rabbil-Arşil-Azim. Sübhanallahi Rabbi's-semâvâti's-seb'i ye Rabbil-Arşil-kerîm = Halim, Kerim olan Allah'tan başka ilâh yoktur. Ben azametli Arş'ın Rabbı olan Allah'ı tesbih (noksanlıklardan tenzih) ederim. Ben yedi göğün Rabbı ve güzel Arş'ın Rabbı olan Allah'ı tesbih ederim.) Veki, bu zikrin hepsinde "La ilahe illallah" kelimesini bir defa söylemiştir."

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Kerb Üzüntü Zamanında Okunacak Duâ
4017-) - “. Ümmü Seleme (radıyallahü anhâ)'dan rivâyet edildiğine göre; Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) evinden çıktığı zaman: innî eûzu bike en adille ev ezille ev azlime ev uzlame ev echile ev yüchele aleyye — Allahım! Ben dalâlete düşmekten, ayak kaymasın (a benzeyen kasıdsız günah işlemek) den, (kimseye) zulüm etmekten (kimse tarafından) bana zulüm edilmekten, câhilce davranmaktan ve (başkası tarafından) aleyhimde câhilce davranılmaktan şüphesiz sana sığınırım), diyerek duâ ederdi."

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Adamın Evinden Çıktığı Zaman Okuyacağı Duâ
4018-) - “. Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)'den rivâyet edildiğine göre: Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) evinden çıktığı zaman (Bismillahi), lâ havle ve lâ kuvvete illâ billah. Et-Tüklânu alallah = Allah'ın isminden yardım dilerim. Günahlardan dönüş ve kulluk görevine takat ancak Allah'ın yardımıyladır. Dayanmak Allah'adır.) duasını okurdu."

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Adamın Evinden Çıktığı Zaman Okuyacağı Duâ
4019-) - “. Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur : evinin kapısından (veya binasının kapısından) çıktığı zaman görevlendirilmiş iki melek onunla beraber olurlar. Bu itibarla adam "Bismillah = Allah'ın ismiyle" dediği zaman o iki melek kendisine : Hidâyete, doğru yola erdirdin, derler. Sonra adam "La havle ve lâ kuvvete illâ billâh = Günahlardan dönüş ve kulluk görevine kuvvet ancak Allah'ın yardımıyladır" deyince melekler ona: Korundun, derler. Adam: "Tevekkeltu alallah = Allah'a dayandım" deyince de melekler ona: İşin görüldü, derler. (Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) buyruğuna devamla şöyle der) Sonra iki karini (yani onu günaha sürüklemek isteyen insi ve cinni iki şeytanı) ona rastlarlar. Melekler (o şeytanlara) : Hidâyete erdirilen, işi (Allah tarafından) görülen ve muhafaza edilen bir adamdan ne istersiniz? derler, (yani onu sapıtamazsınız).) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Adamın Evinden Çıktığı Zaman Okuyacağı Duâ
4020-) - “. Câbir bin Abdillah (radıyallahü anhüma)'dan rivâyet edildiğine göre kendisi Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'den şu buyruğu işitmiştir: kendi evine girip de girdiği zaman ve (akşam) yemeğini yediği zaman Allah'ı anınca şeytân, (yardımcılarına) : (Bu evde) sizin için ne gecelenecek yer ne de akşam yemeği var, der. Adam (evine) girip de girdiği zaman Allah'ı anmayınca, şeytan (yardımcılarına) : Geceyi geçireceğiniz yere kavuştunuz, der. Sonra adam (akşam) yemeğini yiyeceği zaman Allah'ı anmayınca şeytan (yardımcılarına) : Geceleyeceğiniz yere ve akşam yemeğine ulaştınız, der.) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Adamın Evine Girdiği Zaman Edeceği Duâ
4021-) - “. Abdullah bin Sercis (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre: (sallallahü aleyhi ve sellem) yolculuğa çıktığı zaman : (Allahumme innî eûzu bike min va'sâi's-seferi ve keâbeti'l-münkalebi ve’l-havri ba'de'l-kevri ve da’veti'l-mazlûmi ve sûi’l-manzari fil ehli ve’l-mali = Allahım! Ben, yolculuğun meşakkat ve sıkıntısından, üzüntülü dönüşten, düzenli işlerin bundan sonra bozulmasından, mazlumun bedduasından ve ev halkı ile mal (fena maksadlı kişiler tarafından olan) kötü bakıştan sana sığınırım) derdi (râvi Abdurrahim kendi rivâyetinde, "Derdi" cümlesi yerine, "taavvuz ederdi, yani Allah'a sığınırdı" demiştir). Ebû Muâviye şunu ilâve etmiştir: "Peygamber yolculuktan döndüğü zaman da bu duayı okurdu."

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Adamın Yolculuğa Çıktığı Zaman Edeceği Duâ
4022-) - “. Âişe (radıyallahü anhâ)'dan rivâyet edildiğine göre: (sallallahü aleyhi ve sellem) ufuklardan herhangi birisinden gelen bir bulutu gördüğü zaman onu karşılamak ve şu duayı okumak üzere namazında bile olsaydı içinde bulunduğu işi bırakırdı. Sonra: înnâ naûzu bike min şerri mâ ürsile bihi = Allahımız! Şu bulut ile gönderilen (yağmur, dolu ve benzerin) in şerrinden şüphesiz sana sığınırız) derdi. Sonra yağmur yağsaydı iki veya üç kere: (Allahım! Bu yağmuru yer yüzünde akan, yararlı bir yağmur eyle), derdi. Şayet Allah (Azze ve Celle) havayı açıp yağmur yağdırmasaydı bunun için Allah'a hamdederdi."

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Adamın Bulut Veya Yağmur Zaman Okuyacağı Duâ
4023-) - “. Âişe (radıyallahü anha)'dan rivâyet edildiğine göre : Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) yağmur gördüğü zaman: bu yağmuru, yer yüzünde akıcı, faydalı amaca uygun ve zararsız bir yağmur eyle) derdi.

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Adamın Bulut Veya Yağmur Zaman Okuyacağı Duâ
4024-) - “. Aîşe (radıyallahü anhâ)’dan rivâyet edildiğine göre: (sallallahü aleyhi ve sellem) yağışlı sanılan bir bulut görünce (ümmetine bir âfetin gelmesinden endişelenerek) çehresi renkten renge girip değişir, (eve) girip çıkar ve buluta karşı durup geri dönerdi. Buluttan yağmur yağınca üzüntüsü giderilirdi. Râvi demiştir ki: Sonra Âişe (radıyallahü anhâ), O'ndan gördüğü (bu hal ve endişesi) nin bâzısını O'na anlatmış. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem (Âişe'ye) şöyle buyurdu: bilirsin? Belki o, (şu âyette azab olduğu bildirilen, fakat) Hûd kavminin (onu bir bulut parçası sanarak) dediği gibi bir şeydir. o azabı (içinde bulundukları) vadilerine doğru gelen, yaygın bir bulut olarak görünce: "Bu, bize yağmur getiren bir yaygın buluttur, dediler. (Hûd dedi ki:) Bilakis bu, acele istediğiniz azabtır. " )" Ahkaaf sûresi 24.

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Adamın Bulut Veya Yağmur Zaman Okuyacağı Duâ
4025-) - “. İbn-i Ömer (radıyallahü anhüma)'dan rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu, demiştir: başına bir belâ gelen bir kimseye aniden rastlar da: "El-hamdu lillahillezi âfâni mimmebtelâke bihi ve faddalani ala kesîrin mimmen halaka tefdiylen = Senin başına getirdiği belâdan beni selâmette kılan ve beni yaratıklarının bir çoğundan gerçekten üstün tutan Allah'a hamd olsun" derse o belâ ne olursa olsun o kimse ondan (ömür boyu) selâmette kılınır. ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Dua Kitabı
Konu: Adamın Başına Belâ Gelenlere Edeceği Duâ
4026-) - “... Enes bin Mâlik (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu, demiştir: (yani ibâdetine düşkün, haramdan sakınan müslüman) kişi tarafından görülen güzel rü'ya, peygamberliğin kırk altı parçasından bir parçadır. ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Müslümanın Gördüğü Veya Onun Hakkında Başkası Tarafından Görülen Sâliha Yâni Güzel Rüya Bâbı
4027-) - “... Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: rü'yası peygamberliğin kırk altı parçasından bir parçadır.)

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Müslümanın Gördüğü Veya Onun Hakkında Başkası Tarafından Görülen Sâliha Yâni Güzel Rüya Bâbı
4028-) - “... Ebû Saîd-i Hudrî (radıyallahü anh)'den rivâyet edildiğine göre; Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: (yani ibâdetine düşkün, haramlardan sakınan) müslüman adamın rü'yası peygamberliğin yetmiş parçasından bir parçadır.)

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Müslümanın Gördüğü Veya Onun Hakkında Başkası Tarafından Görülen Sâliha Yâni Güzel Rüya Bâbı
4029-) - “... Ümmü Kürz el-Ka'biyye (radıyallahü anha)’dan rivâyet edildiğine göre kendisi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'den şu buyruğu işittim, demiştir: gitti (yani O'ndan sonra peygamber gönderilmeyecek) ve mübeşşirât (yani mü'minin göreceği güzel rü'yalar) kaldı. ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Müslümanın Gördüğü Veya Onun Hakkında Başkası Tarafından Görülen Sâliha Yâni Güzel Rüya Bâbı
4030-) - “... İbn-i Ömer (radıyallahü anhümâ)’dan rivâyet edildiğine göre ; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu, demiştir : (yani güzel) rü'ya, peygamberliğin yetmiş parçasından bir parçadır. ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Müslümanın Gördüğü Veya Onun Hakkında Başkası Tarafından Görülen Sâliha Yâni Güzel Rüya Bâbı
4031-) - “... Ubâde bin es-Sâmit (radıyallahü anh)’den; Şöyle demiştir: Ben, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e, Allah Sübhânehu'nun= (Dünya hayatında da ahirette de büşrâ (müjde) onlara (Allah'ın velilerine) dir. ) Yûnus, 64 buyruğunu (n Büşrâ = Müjde kelimesiyle neyin kasdedildiğini) sordum. Buyurdular ki: (yani âyetteki Büşrâ), güzel rü'yadır, onu müslüman kişi görür veya (başka müslüman tarafından) onun için görülür. ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Müslümanın Gördüğü Veya Onun Hakkında Başkası Tarafından Görülen Sâliha Yâni Güzel Rüya Bâbı
4032-) - “... İbn-i Abbâs (radıyallahü anhümâ)’dan; Şöyle demiştir: (sallallahü aleyhi ve sellem), (son) hastalığında sitâreyi (yani evinin kapısının perdesini) açtı. (Mescid-i Nebevî'deki) cemaat safları Ebû Bekir (radıyallahü anh) ‘ın arkasında (duruyor) idi. Resûl-i Ekrem (sallallahü aleyhi ve sellem) (onlara hitaben) : insanlar! Peygamberliğin belirtilerinden yalnız güzel rü'ya kaldı. O rü'yayı müslüman kişi görür veya onun için (başkası tarafından) görülür, ) buyurdu. "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Müslümanın Gördüğü Veya Onun Hakkında Başkası Tarafından Görülen Sâliha Yâni Güzel Rüya Bâbı
4033-) - “... Abdullah (bin Mes'ûd) (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur : beni rü'yasında görürse o kimse uyanık iken beni görür (gibidir, rü'yası doğrudur). Çünkü şeytan bana benzer bir surete giremez. ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Uyku Hâlinde Peygamber Sallallahü Aleyhî Ve Sellemi Görmek Bâbı
4034-) - “... Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)'den rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu, demiştir: rü'yasındâ beni görürse o kimse gerçekten beni görmüştür. Çünkü şeytan şüphesiz bana benzer bir şekle giremez.) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Uyku Hâlinde Peygamber Sallallahü Aleyhî Ve Sellemi Görmek Bâbı
4035-) - “... Câbir (radıyallahü anh)'den rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur : uykusunda beni görürse o kimse şüphesiz beni görmüştür. Çünkü şüphesiz benim suretime benzer bir şekle girmek şeytan için mümkün değildir.)

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Uyku Hâlinde Peygamber Sallallahü Aleyhî Ve Sellemi Görmek Bâbı
4036-) - “... Ebû Saîd (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: rü'yasında beni görürse o kimse gerçekten beni görmüştür. Çünkü şeytan şüphesiz bana benzer bir surete giremez. ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Uyku Hâlinde Peygamber Sallallahü Aleyhî Ve Sellemi Görmek Bâbı
4037-) - “... Ebû Cühayfe (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur : beni rü’yasında görürse o kimse uyanık iken beni görmüş gibidir (yani rü'yası gerçektir). Çünkü şüphesiz, şeytan benim suretime girmeye muktedir değildir (gücü buna yetmez). "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Uyku Hâlinde Peygamber Sallallahü Aleyhî Ve Sellemi Görmek Bâbı
4038-) - “... İbn-i Abbâs (radıyallahü anhümâ)’dan rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu, demiştir : benî rü'yada görürse o kimse şüphesiz beni görmüştür. Çünkü şeytan benim suretime giremez. ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Uyku Hâlinde Peygamber Sallallahü Aleyhî Ve Sellemi Görmek Bâbı
4039-) - “... Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: üç çeşittir: Allah tarafından (melek vasıtasıyla mü'minin kalbine rü'yasında telkin edilen) bir müjde (yani sevindirici güzel rü'ya), kişinin uyanık hâlinde önemseyip kalben meşgul olduğu bir şeyle ilgili olarak gördüğü rü'ya ve şeytan tarafından (uyku hâlinde kalbe sokulan) korkutmak. Bu itibarla biriniz sevindirici bir rü'ya gördüğü zaman dilerse anlatsın ve hoşlanmadığı bir rü'ya görürse onu kimseye anlatmasın ve (şeytanı defetmek için) kalkıp namaz

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Rüya Üç Çeşittir, Bâbı
4040-) - “... Avf bin Mâlik (el-Eşcaî) (radıyallahü anh)'den rivâyet edildiğine göre kendisi Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) : rü'ya üç çeşittir: Bâzı rü'yalar, insan oğlunu üzmek için şeytan tarafından (kalbe sokulan) korkulardır. Rü'yalann bir kısmı insanın uyanık iken arzulayıp azmettiği, sonra da uykusunda gördüğü şeydir. Rü'yalann bâzısı da peygamberliğin kırk altı parçasından bir parça olan rü'yadır), buyurdu, demiştir. Müslim bin Mişkem demiş ki: Ben, Avf bin Mâlik (radıyallahü anh)'e : hadîsi Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) 'den sen (bizzat) işittin (mi) ? dedim. Avf bin Mâlik (radıyallahü anh) : Bunu Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’den ben işittim. Bunu Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'den ben işittim, dedi. "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Rüya Üç Çeşittir, Bâbı
4041-) - “... Câbir bin Abdillah (radıyallahü anhümâ)’dan rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu, demiştir : hoşlanmadığı rü'ya görünce (uyandığında) hemen sol tarafına üç defa (hafif nefesle) tükürsün ve üç defa şeytandan Allah'a sığınsın (yani Eûzu billahi mine'ş-şeytâni, desin) ve üzerinde olduğu taraftan diğer tarafa dönsün. ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Hoşlanmadığı Bir Rüyayı Gören Kimse Hakkında Gelen Hadîsler Bâbı
4042-) - “... Ebû Katâde (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: rü'ya Allah'tandır. Hulm (yani hoşlanılmayan rü'ya) şeytandandır. Bu itibarla biriniz rü'yasında, hoşlanmadığı bir şey görürse sol tarafına üç defa (hafif nefesle) tükürsün, üç defa şeytan-ı recimden Allah'a sığınsın (yani Eûzu billahi mine'ş-şeytâni'r-recim, desin) ve üzerinde olduğu yandan diğer yana dönsün. (Bu suretle o rü'yayı zararsız hâle getirir). ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Hoşlanmadığı Bir Rüyayı Gören Kimse Hakkında Gelen Hadîsler Bâbı
4043-) - “... Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu, demiştir: hoşlanmadığı bir rü'yayı gördüğü zaman (uyandığında) hemen diğer tarafa dönsün, sol tarafına üç defa (hafif nefesle) tükürsün. Allah'tan o rü'yanın hayrından istesin ve şerrinden Allah'a sığınsın. ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Hoşlanmadığı Bir Rüyayı Gören Kimse Hakkında Gelen Hadîsler Bâbı
4044-) - “... Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre bir adam Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in yanına gelerek: rü'yamda başımın vurulduğunu (kesildiğini) ve başımın yerde yuvarlandığını gördüm, dedi. Bunun üzerine Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: birinizi (rü'yasında üzüp korkutmak üzere) işler. Sonra o kimse bundan dolayı korkuya kapılır. Sonra sabahleyin gidip (rü’yasını) insanlara anlatır (yani böyle rü'yadan korkup anlatmak yersizdir)) buyurdu. "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Şeytan Bir Kimse İle Uykusunda Oynarsa Yani Hoşlanmadığı Bir Rüya Görürse O Kimse Rüyasını İnsanlara Anlatmasın, Bâbı
4045-) - “... Câbir (bin Abdillah) (radıyallahü anhümâ)’dan; Şöyle demiştir : gün Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) hutbe okurken bir adam O'na geldi ve : Resûlüllah! Dün gece rü'yamda gördüm ki sanki benim boynum vurulmuş ve başım yere düşmüş. Ben de başımın arkasında gidip onu aldım ve tekrar yerine koydum, dedi. Bunun üzerine Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: birinizle uykusunda oynadığı zaman o kimse o rü’yayı sakın insanlara anlatmasın. ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Şeytan Bir Kimse İle Uykusunda Oynarsa Yani Hoşlanmadığı Bir Rüya Görürse O Kimse Rüyasını İnsanlara Anlatmasın, Bâbı
4046-) - “... Câbir (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: hoşlanmadığı bir rü'ya gördüğü zaman rü'yasında şeytanın onunla oynamasını (yani bu tür rü'yayı) insanlara haber vermesin. ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Şeytan Bir Kimse İle Uykusunda Oynarsa Yani Hoşlanmadığı Bir Rüya Görürse O Kimse Rüyasını İnsanlara Anlatmasın, Bâbı
4047-) - “... Ebû Rezîn (Lakît bin Âmir) (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre kendisi şu buyruğu Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'den işitmiştir: yorumlanmadıkça bir kuşun ayağı üzerinde (yani istikrarsız ve askıda) dır. Yorumlanınca vuku bulur. ) Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) (buyruğuna devamla) (Rü'ya (nın güzel ve sağlıklı olanı) peygamberliğin kırk altı parçasından bir parçadır) buyurdu. Ebû Rezîn demiştir ki : Ve sanırım şöyle buyurdu : (Sahibi onu seveninden veya (rü'ya tâbiri hususunda) bilgi, dirayet sahibi olandan başkasına anlatmasın.) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Rüya Yorumlanınca Vuku Bulur. Bu İtibarla Sahibi Onu Seveninden Başkasına Anlatmasın, Bâbı
4048-) - “... Enes bin Mâlik (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu, demiştir: gördüğünüz şeylerin isimlerini o rü'yanın yorumlanmasına esas alınız. Rü'yada gördüğünüz şeylerin künyelerini (veya) kinaye mânâlarını da yorumlamaya esas alınız. (Birden fazla yoruma muhtemel) rü'ya ilk yorumcuyadır (yani ona göre vukua gelir). ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Rüya Neye Dayanılarak Yorumlanır? Bâbı
4049-) - “... İbn-i Abbâs (radıyallahü anhümâ)'dan rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu, demiştir: görmediği bir rü'yayi gördüğünü iddia ederek yalan söylerse (kıyamet günü) ona iki arpa tanesini bir birine düğümlemesi teklif edilir ve bunu yapamamasından dolayı tazîb edilir. ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Görmediği Bir Rüyayı Gördüğünü İddia Ederek Yalan Söyleyen Kimse Hakkında Gelen Hadîs Bâbı
4050-) - “... Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den rivâyet edildiğine göre; Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu, demiştir: (bitime) yaklaşınca (yani dünyanın sonuna doğru), mü’minin rü'yası yalan çıkmaz. Mü’minlerin rüya bakımından en doğru olanı da, en doğru sözlü olanıdır ve mü'minin rü'yası peygamberliğin kırk altı parçasından bir parçadır. ) "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: En Doğru Rüya En Doğru Sözlü Olan İnsanındır, Bâbı
4051-) - “... İbn-i Abbâs (radıyallahü anhüma)’dan; Şöyle demiştir: (sallallahü aleyhi ve sellem)'e Uhud (harbin) den döndüğü zaman bir adam gelerek: Resûlallah! Rü'yamda bir bulut gördüm, ondan yağ ve bal yağıyordu. Halkın da yağan yağ ve baldan avuç avuç aldıklarını gördüm. Kimi çok alırdı, kimi de az alırdı. Bu arada (yerden) göğe (kadar uzanıp) ulaşan bir ip gördüm. Senin de o ipi tutup onunla (göğe doğru) yükseldiğini gördüm. Senden sonra da bir adamın o ipi tutup onunla yükseldiğini gördüm. O adamdan sonra da başka bir adamın o ipi tutup onunla yükseldiğini gördüm. Bundan sonra gördüm ki başka bir adam o ipi tuttu. Fakat ip koptu. Sonra onun için ip bağlanıp bitişti ve o da o iple yükseldi, dedi. Üzerine Ebû Bekir (radıyallahü anh) : Resûlallah! Beni (serbest) bırak (yani izin ver) bu rü'yayı ben yorumlayayım, dedi. Resûl-i Ekrem (sallallahü aleyhi ve sellem) de : buyurdu. Ebû Bekir (de) şöyle yorum yaptı : Bu adamın gördüğü bulut, İslâm dinidir. Ondan yağan yağ ve bal ise Kur'ân'dır. Tatlılığı ve yumuşaklığıdır. Halkın ondan avuç avuç aldığı şeye gelince; Kur'ân-ı Kerîm'den (kabiliyetlerine), gayretlerine göre çok veya az istifâde eden, feyiz alan müslümanlardır. Göğe kadar uzanan ip de üzerinde bulunduğun (adaletli) yönetimdir. Sen hakkı tuttun. O da senin yükselmene vesile oldu. Senden sonra da bir adam o hak, adalet ipini tutacak ve o da onunla yükselecek. Ondan sonra başka bir adam tutacak, o da yükselecek. Daha sonra bir başkası tutacak. Fakat ip kopacak, sonra onun için bağlanıp bitişecek ve böylece o da yükselecek. Ekrem (sallallahü aleyhi ve sellem) (Ebû Bekir (radıyallahü anh)'a hitaben) : (Sen bâzısında isabet ettin, bâzısında da hatâ ettin, ) buyurdu. Bunun üzerine Ebû Bekir: And olsun, Yâ Resûlallah isabet ettiğim kısmı hatâ ettiğim kısımdan ayırdedip bana muhakkak haber ver, dedi. Bunun üzerine Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) : etme Yâ Ebâ Bekir), buyurdu. ..... Ebû Hüreyre (radıyallahü anh)’den; Şöyle demiştir: adam Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’in yanına gelerek : Resûlallah! Ben (rü'yamda) gök ile yer arasında bir bulut gördüm, buluttan yağ ve bal yağıyordu, dedi ve râvi bu hadisin mislini anlattı. "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Rü’ya Tâbiri Yorumlamak Bâbı
4053-) - “... İbn-i Ömer (radıyallahü anhümâ)’dan; Şöyle demiştir: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)'in hayatta olduğu dönemde bekâr bir gençtim. Bu nedenle de gece Mescid-i Nebevî'de kalırdım (yani evli olmadığım için orada uyurdum). Biz (sahâbîler) den biri, bir rü'ya gördüğü zaman onu Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’e anlatırdı. Ben de bir defa: Eğer senin katında benim için bir hayır (iyi hal) var ise bana Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in yorumlayacağı bir rü'yayı bana göster, diye duâ ettim. Sonra uyudum ve rü'yamda gördüm ki; İki melek bana geldi ve beni alıp götürdüler. Sonra (yolda) başka bir melek onlara rastladı ve bana: Korkulacak bir şey yok, dedi. Sonra o iki melek beni cehenneme götürdüler. Baktım ki cehennem kuyu duvarı gibi (taş ile) örülmüş vaziyettedir ve içinde bâzısını tanıdığım insanlar vardır. Sonra aynı melekler beni alıp sağ tarafa giden bir yola götürdüler (yani cehennemden uzaklaştırdılar). sabah olunca ben bu rü'yayı (kız kardeşim Ümmü'l-Mü'minin) Hafsa (radıyallahü anhâ) 'ya anlattım. O da rü'yamı Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)’e anlattığını ve Resûl-i Ekrem (sallallahü aleyhi ve sellem)’in şöyle buyurduğunu söyledi: şüphesiz salîh (iyi) bir adamdır. Fakat gece namaza çok kılsaydı. ) demiştir ki: Abdullah bin Ömer bundan sonra geceleyin çok namaz kılardı. "

Kaynak: Sünen-i İbn Mâce, Rü'ya Tâbiri (yorumlanması)
Konu: Rü’ya Tâbiri Yorumlamak Bâbı