Sünen-i Dârimî Hadis Kitabı

702-) Bize Sa'îd b. Süleyman, Abbâd İbnu'l-Avvâm'dan, (O) Husayn b. Abdirrahman'dan, (O) Zerr'den, (O da) el-Müseyyeb b. Necebe'den (naklen) haber verdi (ki, el-Müseyyeb şöyle dedi: Bana halam -ki O, Huzeyfe'nin hanımıydı- rivâyet etti ki, Huzeyfe, su ile istincâ' yapardı.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Su İle İstincâ Yapmak
703-) Bize Muhammed b. Yûsuf, Ebân b. Abdillah b. Ebi Hâzim'den, (O) Ebû Hureyre'nin bir âzâdlısından, (O da) Ebû Hureyre'den (naklen) haber verdi (ki, Ebû Hureyre şöyle demiş: (Bir gün) Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem); "bana abdest suyu getir" buyurmuş, sonra da, bir ağaçlığın içine girmişti. Ben de O'na su getirmiş, O da istincâ yapmış, sonra elini toprağa sürmüş, sonra da elini yıkamıştı.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: İstincâdan Sonra Elini Toprağa Süren Kimseler Hakkında
704-) Bize Muhammed b. Yûsuf haber verip (dedi ki), bize Ebân b. Abdillah rivâyet edip (dedi ki), bana İbrahim b. Cerîr b. Abdillah, babasından, (O da) Hazret-i Peygamber’den (sallallahü aleyhi ve sellem) (naklen) onun (yani bir önceki hadisin) aynısını rivâyet etti.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: İstincâdan Sonra Elini Toprağa Süren Kimseler Hakkında
705-) Bize Mâlik b. İsmâ'îl haber verip (dedi ki), bize İsrail, Yûsuf b. Ebî Burde'den (O da) babasından (naklen) rivâyet etti ki, Hazret-i Âişe O'na (yani Yûsufun babası Ebû Burde'ye) rivâyet etmiş ki, Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem), heladan çıkdığı zaman "Gufrânek: Bağışlamanı (dilerim, Rabbim!)" derdi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Kişi Heladan Çıkdığı Zaman Ne Der?
706-) Bize Yahya b. Hassan haber verip (dedi ki), bize Sa'îd b. Zeyd, Şu'ayb İbnu'l-Habbâb'dan, (O da) Enes'ten (naklen) rivâyet etti ki, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Misvak kullanmak hakkında size çok tekrarda bulundum. "

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Misvak Kullanmak Hakkında
707-) Bize Muhammed b. İsa haber verip (dedi ki), bize Abdulvâris, Şu'ayb İbnu'l-Habhâb'dan, (O da) Enes b. Mâlik'ten (naklen) rivâyet etti (ki, Enes) şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Misvak kullanmak hakkında size çok tekrarda bulundum. "

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Misvak Kullanmak Hakkında
708-) Bize Muhammed b. Ahmed haber verip (dedi ki), bize Süfyân, Ebu'z-Zinâd'dan, (O) el-A'rac'dan, (O) Ebû Hureyre'den, (O da) Hazret-i Peygamber'den (sallallahü aleyhi ve sellem) (naklen) rivâyet etti (ki, Hazret-i Peygamber) şöyle buyurdu: "Ümmetimi güçlüğe düşürmek (korkusu) olmasaydı, onlara onu -Ebû Muhammed (ed-Dârimi) dedi ki, yâni misvak kullanmayı- her namaz kılacaklarında emrederdim. "

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Misvak Kullanmak Hakkında
709-) Bize Hâlid b. Mahled -ki O el-Katavânî'dir- haber verip (dedi ki), bize İbrahim b. İsmail b. Ebû Habîbe rivâyet edip (dedi ki), bana Dâvûd İbnul-Husayn, el-Kâsım b. Muhammed'den, (O da) Hazret-i Âişe'den (naklen) haber verdi (ki, Hazret-i Âişe) şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Misvak kullanmak ağzın temiz ve Allah'ın razı olmasına sebeptir. "

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Misvak Kullanmak Ağzın Temiz Olmasına Sebeptir
710-) Bize Sa'îd İbnu'r-Rebî' haber verip (dedi ki), bize Şu'be, Husayn'dan, rivâyet etti (ki, O şöyle dedi): Ben Ebû Vâ'il'i, Huzeyfe'den, şöyle dediğini (naklederken) işittim: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) teheccüd (namazına) kalktığı zaman dişlerini misvakla ovardı.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Teheccüd Namazı Kılınacağı Zaman Misvak Kullanılması.
711-) Bize Sehl b. Hanınıâd haber verip (dedi ki), bize Şu'be, Katâde'den, (O) Ebu'l-Melih'ten, (O) babasından, (O da) Hazret-i Peygamber’den (sallallahü aleyhi ve sellem) (naklen) rivâyet etti (ki, Hazret-i Peygamber) şöyle buyurdu: "Allah temizliksiz hiçbir namazı, haram maldan da hiçbir tasadduku kabul etmez. "

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Namaz Temizliksiz Kabul Olunmaz
712-) Bize Muhammed b. Yûsuf, Süfyân'dan, (O) Abdullah b. Muhammed b. Akîl'den, (O) Muhammed İbnu'l-Hanefiyye'den, (O da) Hazret-i Ali'den (naklen) haber verdi (ki, Hazret-i Ali) şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Namazın anahtarı ancak o bilinen şekliyle temizlik, (namazın içinde yapılması haram olan fiilleri) haram kılan şey ancak o bilinen şekilde tekbir getirmek, (onları) helâl kılan şey ise sadece o bilinen şekliyle selâm vermektir. "

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Namazın Anahtarı Temizliktir
713-) Bize Muhammed b. İsa haber verip (dedi ki), bize İbn Uleyye rivâyet edip (dedi ki), bize Ebû Reyhâne, Sefine'den, O'nun şöyle dediğini rivâyet etti: Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bir müdd (su) ile abdest alır, bir sâ' (su) ile guslederdi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Abdestte Ne Kadar Su Yeter
714-) Bize Ebu'l-Velîd et-Tayâlisî haber verip (dedi ki), bize Şu'be rivâyet edip (dedi ki), bana Abdullah b. Abdillah b. Cebr haber verip dedi ki, ben Enes'i şöyle derken işittim: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bir mekkûk (su) ile abdest alır, beş mekkûk (su) ile guslederdi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Abdestte Ne Kadar Su Yeter
715-) Bize Zekeriyyâ b. Adiyy haber verip (dedi ki), bize Ubeydullah b. Amr, Abdullah b. Muhammed b. Akîl'den, (O da) er-Rubeyyi’ bint Muavviz b. Afra'dan (naklen) rivâyet etti (ki, er-Rubeyyi’) şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bizim evimize gelirdi. Ben de bizim 1 1/3 müddlük veya 1 1/4 müddlük olan bir ibriğimizi alır, O'na su dökerdim de O üçer üçer (yıkayarak) abdest alırdı.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: İbrikten Abdest Alma
716-) Bize Ubeydullah b. Sa'îd haber verip (dedi ki), bize Ebû Amir el Akadî rivâyet edip (dedi ki), bize Kesîr b. Zeyd rivâyet etti. (O dedi ki), bana Rubeyh b. Âbdirrahman b. Ebî Sa'ıd el-Hudrî, babasından, (O) dedesinden (O da) Hazret-i Peygamber'den (sallallahü aleyhi ve sellem) (naklen) rivâyet etti (ki, Hazret-i Peygamber) şöyle buyurdu: "Başında Allah'ın ismini zikretmeyen, (besmele çekmeyen) için abdest yoktur."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Abdest Almada Besmele Çekmek
717-) Bize Hâşim İbnu'l-Kâsım haber verip (dedi ki), bize Şu'be haber verip (dedi ki), bana en-Nu'mân b. Salim haber verip dedi ki: Ben İbn Amr b. Evs'i, dedesi Evs b. Ebî Evs'ten (naklen) şöyle rivâyet ederken işittim: O (yani dedesi Evs), Resûlüllah’ın (sallallahü aleyhi ve sellem) abdest aldığını ve üç defa (su dökerek) damlattırdığını (yani âzasından damlayacak kadar su döktüğünü) görmüştü. Bunun üzerine ben (yani en-Nu'mân) O'na (yani İbn Amr'a): "Üç defa damlattırdı, ne demek?" dedim. "Ellerini üç defa yıkadı, (demekdir)" karşılığını verdi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Ellerini Yıkamadan Önce Onları Su Kabına Sokan Kimse Hakkında
718-) Bize Nasr b. Ali el-Cehdamî haber verip (dedi ki), bize Abdula'la, Ma'mer'den, (O) ez-Zühri'den, (O) Ata' b. Yezîd'den, (O da) Hazret-i Osman b. Affân'ın âzâdlısı Humrân b. Ebân'dan (naklen) rivâyet etti ki, (bir gün): Hazret-i Osman abdest aldı. Şöyle ki, O ağzına su verdi, burnuna su çekti, yüzünü üç defa, ellerini üç defa yıkadı, başına mesh etti, ayaklarını üç defa yıkadı, sonra şöyle dedi: Resûlüllah’ın (sallallahü aleyhi ve sellem), benim abdest aldığım gibi abdest aldığını görmüştüm. O, (Abdest aldıktan) sonra şöyle buyurmuştur: "Kim bu abdest alışım gibi abdest alır, sonra da, içinden (dünyevî işlerden olan) bir şey geçirmeksizin İki rekât namaz kılarsa, geçmiş günâhları bağışlanır. "

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Üç Defa Yıkayarak Abdest Alma
719-) Bize Yahya b. Hassan rivâyet edip (dedi ki), bize Abdulaziz b. Muhammed ve Halid b. Abdillah, Amr b. Yahya el-Mâzini'den, (O da) babasından (naklen) rivâyet etti ki, Abdullah b. Zeyd bir tas su istemiş ve bunu ellerine döküp onları üç defa yıkamış, (sonra) yüzünü üç (defa) ve ellerini dirseklerine kadar ikişer (defa) yıkamış, sonra da şöyle demiş: Resûlüllah'ı (sallallahü aleyhi ve sellem) böyle abdest alırken görmüştüm.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: İkişer Defa Yıkayarak Abdest Alma
720-) Bize Yahya haber verip (dedi ki), bize Abdulaziz b. Ebi Seleme, Amr b. Yahya'dan, (O) babasından, (O) Abdullah b. Zeyd'den, (O da) Hazret-i Peygamber'den (sallallahü aleyhi ve sellem) onun (yani bir önceki 718. hadisin) benzerini rivâyet etti.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: İkişer Defa Yıkayarak Abdest Alma
721-) Bize Ebû Âsim haber verip (dedi ki), bize Süfyân es-Sevrî rivâyet edip (dedi ki), bize Zeyd b. Eşlem, Atâ' b. Yesâr'dan, (O da) İbn Abbâs'tan (naklen) rivâyet etti (ki, İbn Abbâs): "Size Resûlüllah’ın (sallallahü aleyhi ve sellem) abdest alışım bildireyim mi -veya haber vereyim mi?-" demiş. Sonra, (abdest azasını) birer defa (yıkayarak) abdest almıştı -veya O; "(size Resûlüllah’ın (sallallahü aleyhi ve sellem), abdest azasını) birer defa (yıkayarak abdest alışım haber vereyim mi?) demişti.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Birer Defa Yıkayarak Abdest Alma
722-) Bize Ebu'l-Velîd haber verip (dedi ki), bana Abdulaziz b. Muhammed ed-Derâverdi rivâyet edip (dedi ki), bize Zeyd b. Eşlem, Atâ' b. Yesâr'dan, (O da) İbn Abbâs'tan (naklen) rivâyet etti ki, Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) (bir defasında abdest azasını) birer defa (yıkayarak) abdestalmış ve ağza su vermek (mazmaza) ile burna su çekmeyi (istinşâk'ı) birleştirmişti. (Yani tek avuç su ile ağzına su vermiş, burnuna su çekmişti).

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Birer Defa Yıkayarak Abdest Alma
723-) Bize Zekeriyyâ b. Adiyy rivâyet edip (dedi ki), bize Ubeydullah b. Amr, İbn Akîl'den, (O) Sa'îd İbnu'l-Müseyyeb'den, (O) Ebû Sa'îd el-Hudrî'den, (O da) Hazret-i Peygamber'den (sallallahü aleyhi ve sellem) (naklen) rivâyet etti ki, O (yani Ebû Sa'îd O'nu (yani Hazret-i Peygamber'i) şöyle buyururken işitmiş: "Size, Allah'ın, kendileriyle günâhları sileceği, iyilikleri artıracağı şeyleri göstereyim mi?" (Sahabe-i Kiram "evet" demişler. (Bunun üzerine Hazret-i Peygamber) şöyle buyurmuş: "Zorluklara rağmen abdesti tam almak, mescidlere adımları çoğaltmak ve namazdan sonra namazı beklemek. "

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Abdestin Tam Alınması Hakkında Gelen Hadisler
724-) Bize Mûsa b. Mesûd rivâyet edip (dedi ki), bize Züheyr b. Muhammed, Abdullah'tan -ki O İbn Muhammed b. Akîl'dir-, (O) Sa'îd İbnu'l-Müseyyeb'den, (O da) Ebû Sa'îd el-Hudrî'den (naklen) rivâyet etti ki, O (yani Ebû Sa'îd), Resûlüllah'ı (sallallahü aleyhi ve sellem) (şöyle buyururken) işitti... Daha sonra onun (yani bir önceki 722. hadisin) benzerini zikretti."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Abdestin Tam Alınması Hakkında Gelen Hadisler
725-) Bize Müsedded rivâyet edip (dedi ki), bize Hammâd b. Zeyd, Ebu'l-Cehdam'dan, (O) Ubeydullah'tan, (O) İbn Abbâs'tan, (O da) Hazret-i Peygamber'den (sallallahü aleyhi ve sellem) (naklen) rivâyet etti (ki, Hazret-i Peygamber) şöyle buyurdu: "Abdesti tam almakla emrolunduk."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Abdestin Tam Alınması Hakkında Gelen Hadisler
726-) Bize Ebu'l-Velîd et-Tayâlisî haber verip (dedi ki), bize Zaide rivâyet edip (dedi ki), bize Hâlid b. Alkame el-Hemdâni rivâyet etti. (O dedi ki), bana Abdu Hayr rivâyet edip dedi ki, (bir gün) Hazret-i Ali sabah namazını kıldıktan sonra, (caminin) avlusuna girdi ve avluda oturdu. Sonra bir hizmetçisine; "bana (abdest) suyu getir" dedi. (Abdu Hayr) dedi ki, bunun üzerine hizmetçi O'na, içinde su bulunan bir kapla bir leğen getirdi. Abdu Hayr sözüne şöyle devam etti: Biz de oturmuş, O'na bakıyorduk. (Derken kabdan sağ eline (su) döktü ve elini üç defa yıkadı) Sonra sağ elini (kaba) sokup (su aldı) ve ağzını doldurdu. Suyu ağzında dolaştırıp çıkardı, "mazmaza yaptı". Burnuna su çekti. Sol eliyle burnunun içini temizledi. Bunları üç defa yaptı. (Sonra yüzünü üç defa yıkadı. Sonra sağ elini (dirseğe kadar) üç defa yıkadı. Sol elini (dirseğe kadar) üç defa yıkadı. Sonra elini kaba soktu ve başını bir defa mesnetti. Sonra sağ ayağını üç defa, sol ayağını üç defa yıkadı). Sonra da şöyle dedi: Resûlüllah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) abdestine bakmak kimi sevindirirse, işte bu O'nun abdestidir.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Ağza Su Vermek Mazmaza Hakkında
727-) Bize Ebû Nuaym haber verip (dedi kî), bize Hasan b. Ukbe el-Murâdî rivâyet edip (dedi ki), bana Abdu Hayr, senediyle onun (yani bir önceki 725. hadisin) benzerini haber verdi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Ağza Su Vermek Mazmaza Hakkında
728-) Bize Ahmed b. Hâiid haber verip (dedi ki), bize Muhammed b. İshâk, ez-Zührî'den, (O da) Âizullah b. Abdillah'tan (naklen) rivâyet etti (ki, O şöyle demişti: Ben Ebû Hureyre'yî şöyle derken işittim: Resûlüllah'ı (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyururken işitmiştim: "Kim burnuna su çekerse, burnunun içini (sümük gibi şeylerden) temizlesin. Kim de (def-i hacetten sonra) taşla temizlenirse, (taşları) teklesin.,"

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Burna Su Çekmek Ve Taşla Temizlenmek Hakkında
729-) Bize Mâlik b. İsmail haber verip (dedi ki), bize İsrail, Amir b. Şakîk'ten (O da) Şakik b. Seleme'den (naklen) rivâyet etti (ki, O şöyle demiş: Ben Hazret-i Osman'ı abdest alırken görmüştüm de O, (abdest esnasında, yüzünü yıkadıktan sonra) sakalını hilâllemiş ve (abdestin sonunda) "Resûlüllah'ı (sallallahü aleyhi ve sellem) bu şekilde abdest alırken görmüştüm" demişti.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Sakalı Hilâllemek Hakkında
730-) Bize Ebû Âsim haber verip (dedi ki), bize İbn Cureyc haber verip (dedi ki), bana İsmail b. Kesîr, Asım b. Lakît b. Sabradan, (O), Muntefikoğullarının elçisi olan babasından, (O da) Hazret-i Peygamber’den (sallallahü aleyhi ve sellem) (naklen) haber verdi (ki, Hazret-i Peygamber) şöyle buyurdu: "Abdest aldığın zaman abdestini tam al ve parmaklarının arasını hilâlle."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Parmakları Hilâllemek Hakkında
731-) Bize Yezîd b. Hârûn haber verip (dedi ki), bize Ca'fer -ki O İbnu'l-Hâris'tir-, Mansûr b. Hilâl b. Yesâftan, (O) Ebû Yahya'dan, (O da) Abdullah b. Amr'dan (naklen) haber verdi (ki, Abdullah) şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Şu ökçelerin ateşten vay haline! Abdesti tam alınız."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Şu Ökçelerin Ateşten Vay Hâline!
732-) Bize Hâşim İbnu'l-Kâsım haber verip (dedi ki), bize Şu'be, Muhammed b. Ziyâd'dan haber verdi ki O, şöyle dedi: Ben Ebû Hureyre'yi (görmüş ve O'ndan bazı şeyler) işitmiştim. (Muhammed sözüne devamla) dedi ki, O (yani Ebu Hureyre), halk, ibrikten abdest alırken bize rastlar ve "abdesti tam alınız. Ebu'l-Kâsım (yani Hazret-i Peygamber), "şu ökçelerin ateşten vay haline!" buyurmuştu" derdi. Ebû Muhammed (ed-Dârimi) dedi ki: Bu (rivâyeti) Abdullah b. Amr'ın rivâyetinden daha çok beğenirim.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Şu Ökçelerin Ateşten Vay Hâline!
733-) Bize Mâlik b. İsmail haber verip (dedi ki), bize İsrail, Amir b. Şakîk'ten, (O da) Şakîk b. Seleme'den (naklen) rivâyet etti (ki, O şöyle demiş): Ben Hazret-i Osman'ı adest alırken görmüştüm de O, başını ve kulaklarını, (kulaklarının) dışlarını ve içlerini meshetmiş, sonra (abdestin sonunda) şöyle demişti: Resûlüllah'ı (sallallahü aleyhi ve sellem) benim yaptığım gibi yaparken görmüştüm.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Başı Ve Kulakları Meshetmek Hakkında
734-) Bize Yahya b. Hassan rivâyet edip (dedi ki), bize İbn Lehi'a rivâyet edip (dedi ki), bize Habfoân b. Vâsi', babasından, (O) Abdullah b. Zeyd el-Mâzini'den, (O da) amcası Asım el-Mâzinî'den (naklen) rivâyet etti (ki; Âsim) şöyle dedi: Resûlüllah'ı (sallallahü aleyhi ve sellem) Cuhfe'de görmüştüm. (O abdest almıştı) da ağzına su vermiş, burnuna su çekmiş, sonra yüzünü üç defa yıkamış, sonra ellerini üç defa yıkamış, sonra başını meshetmiş ve temizleyinceye kadar ayaklarını yıkamıştı. "Sonra, ellerinin artığı olmayan bir su ile başını meshetmişti." Ebû Muhammed (ed-Dârimi) dedi ki: O, bu (son cümle ile) birinci meshi açıklamak istiyor.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Resûlüllah Sallallahü Aleyhi Ve Selem Başı İçin Yeni Su Alırdı
735-) Bize Ebu'l-Muğire haber verip (dedi ki), bize el-Evzâ'î, Yahya'dan, (O) Ebû Seleme'den, (O) Ca'fer b. Amr b. Ümeyye ed-Damri'den, (O da) babasından (naklen) rivâyet etti ki O, (yani Ca'fer'in babası Amr) Resûlüllah'ı (sallallahü aleyhi ve sellem) mestler (inin) ve sarığ(ının) üzerine meshederken görmüştü." Ebû Muhammed (ed-Dârimi'ye); "bunu kabul eder misin?" diye soruldu. O da; "evet, vallahi!" dedi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Sarığın Üzerine Meshetmek
736-) Bize Kabisa haber verip (dedi ki), bize Süfyân, Zeyd b. Eslem'den, (O) Atâ b. Yesâr'dan, (O da) İbn Abbâs'tan (naklen) haber verdi ki, Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) (bir defasında abdest uzuvlarını) birer kere (yıkayarak) abdest almış ve avret yerine su serpmişti.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Abdestten Önce Avret Yerine Su Serpmek Hakkında
737-) Bize Ubeydullah b. Mûsa, İbn Ebî Leyla'dan, (O) Seleme b. Küheyl'den, (O) Küreyb'den, (O da) İbn Abbâs'tan (naklen) haber verdi (ki, İbn Abbâs) şöyle dedi: Teyzem Meymûne'ye, Hazret-i Peygamber'in (sallallahü aleyhi ve sellem) cünüplükten yıkanışını, (yani nasıl gusül yaptığını) sormuştum da O şöyle demişti: Su kabı getirilir, O da sağ eliyle sol eline (su) döker ve avret yeri ile ona bulaşan şeyleri yıkar, sonra, namaz için aldığı abdest gibi abdest alır, sonra başını ve vücûdunun geri kalanını yıkar, sonra (gusül yaptığı yerden) ayrılır ve ayaklarını yıkar, sonra ona mendil (havlu) getirilirdi. O bu (havluyu) önüne kor ve ona dokunmayarak, (silinmeyerek) parmaklarını (sular akıp gitsin diye) silkerdi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Abdestden Sonra Mendil Kullanmak
738-) Bize Ebû Nuaym haber verip (dedi ki), bize Zekeriyyâ -ki O İbn Ebi Zâ'ide'dir-, Âmir'den, (O) Urve İbnu'l-Muğire'den, (O da) babasından (naklen) rivâyet etti (ki, Urve'nin babası el-Muğire) şöyle dedi: Bir yolculukta bir gece Resûlüllah'îa (sallallahü aleyhi ve sellem) beraber idim. Bir ara; "yanında su var mı?" buyurdu. Ben de, "evet" dedim. Bunun üzerine devesinden ve gecenin karanlığında benden gizleninceye kadar yürüdü.. Sonra geldi. Ben de O'na su kabından (su) döktüm de o ellerini ve yüzünü yıkadı. Üzerinde yün bir cübbe vardı. (Yen'inin darlığı yüzünden) kollarını ondan çıkaramadı. Sonunda onları cübbenin alt tarafından çıkardı ve kollarını yıkadı, başına mesh etti. Sonra ben, mestlerini çekip çıkarmak için uzandım. Bunun üzerine; "onları bırak. Çünkü ben (ayaklarımı) onlara temiz olarak sokmuştum" buyurdu ve onların üzerine mesnetti.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Mestler Üzerine Meshetmek Hakkında
739-) Bize Muhammed b. Yûsuf haber verip (dedi ki), bize Süfyân rivâyet edip (dedi ki), bize Amr b. Kays, el-Hakem b. Uteybe'den, (O) el-Kâsim b. Muhaymire'den, (O) Şureyh b. Hâni'den, (O da) Hazret-i Ali b. Ebi Tâlib'den (naklen) rivâyet etti (ki, Hazret-i Ali) şöyle dedi: "Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), yolcu ("müsâfir") için üç gün ve gecelerini, (kentinde) oturan (mukîm) için ise bir gün bir gece (müddet) koydu. (Hazret-i Ali) mestler üzerine meshi kastediyor .

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Meshde Müddet Koyma
740-) Bize Ebû Nuaym haber verip (dedi ki), bize Yûnus, Ebû İshak'tan, (O da) Abdu Hayr'dan (naklen) rivâyet etti (ki, Abd Hayr) şöyle dedi: Hazret-i Ali'yi abdest alırken görmüştüm. O, pabuçların üzerine meshetmiş, ardından (sözü) açmış, sonra şöyle demişti: "Şayet ben, sizin benim yaptığımı gördüğünüz gibi, Resûlüllah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) yaptığını görmemiş olsaydım, ayakların içinin (altının), meshedilmeye, dışlarından (üstlerinden) daha lâyık olacağı görüşünde bulunurdum". Ebû Muhammed (ed-Dârimi) dedi ki, bu hadis, "...başınızı meshedin ve ayaklarınızı da topuklara kadar (yıkayın) " âyetiyle neshedilmiştir.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Papuclar Üzerine Meshetmek
741-) Bize Abdullah b. Yezîd haber verip (dedi ki), bize Hayve rivâyet edip (dedi ki), Ebû Akîl Zühre b. Ma'bed, amcasının oğlundan, (O da) Ukbe b. Âmir'den naklen haber verdi ki, O (yani Ukbe) Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ile beraber Tebûk gazasına çıkmıştı. Derken Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bir gün Ashabına konuşmak üzere oturmuş ve şöyle buyurmuştu: "Kim güneş yükseldiği zaman kalkar, abdest alır, abdesti de güzelce alır, sonra iki rekât namaz kılarsa, günâhlarından, annesinin onu doğurduğu gündeki gibi, çıkmış (kurtulmuş) olur." Ukbe dedi ki, bunun üzerine ben; "bunu Resûlüllah'tan (sallallahü aleyhi ve sellem) duymakla beni rızıklandıran Allah'a hamdolsun!" demiştim de, Ömer İbnul-Hattab -ki O, karşımda oturmuş bir haldeydi-, şöyle karşılık vermişti: "Buna hayret mi ediyorsun? Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), sen gelmeden önce bundan daha hayret verici bir şey buyurmuştu." O zaman, "peki, o nedir? Babam-anam sana feda olsun!" demiştim de Ömer (radıyallahu anh) şöyle cevap vermişti: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştu: "Kim abdest alır, abdestini de güzelce alır; sonra gözünü göğe -veya "bakışını göğe" buyurmuştu- kaldırır ve "Eşhedu en lâ ilahe illellahu vahdehu lâ şerike lehu ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve Rasûluhu = şehâdet ederim ki; tek olan, hiçbir ortağı olmayan Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. Ve şehâdet ederim ki, Muhammed O'nun kulu ve elçisidir" derse, ona Cennetin sekiz kapısı açılır. O, onların hangisinden isterse (Cennete) girer. "

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Abdestten Sonra Söylenilecek Söz
742-) Bize Ahmed b. Abdillah haber verip (dedi ki), bize Leys b. Sa'd, Ebu'z-Zübeyr'den, (O) Süfyân b. Abdillah'tan, (O) Âsim b. Süfyân'dan (naklen) rivâyet etti ki, onlar (yani Asım ve arkadaşları) Selâsil Savaşı'nı yaptılar ve Muâviye'nin yanına döndüler. (Muâviye'nin) yanında Ebû Eyyûb ve Ukbe b. Âmir vardı. Derken Ebû Eyyûb dedi ki "Ben Resûlüllah'ı (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyururken işitmiştim: "Kim emredildiği gibi abdest alır ve emredildiği gibi namaz kılarsa, geçmiş (kötü, günâh) amelleri bağışlanır." "(O) böyle mi (buyurmuştu), Ukbe!" O da "evet, (böyle buyurmuştu)" dedi.'

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Abdestin Üstünlüğü
743-) Bize el-Hakem İbnu’l-Mubârek haber verip (dedi ki), bize Mâlik, Süheyl b. Ebî Sâlik'ten, (O) babasından, (O da) Ebû Hureyre'den (naklen) rivâyet etti ki, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: Müslüman -veya mümin- kul abdest aldığında yüzünü yıkadığı zaman, gözüyle kendisine bakmış olduğu her günah, su ile beraber -veya "suyun son damlası ile beraber"- yüzünden çıkar, (gider). Ellerini yıkadığı zaman ise, elleriyle tutmuş olduğu her günah, su ile beraber -veya "suyun son damlası ile beraber"- ellerinden çıkar, (gider). (Abdest alan kul) sonunda günâhlardan arınmış bir hale gelir.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Abdestin Üstünlüğü
744-) Bize Yahya b. Hassan haber verip (dedi ki), bize Hammâd b. Seleme, Ali b. Zeyd'den, (O da) Ebû Osman'dan (naklen) rivâyet etti (ki, Ebû Osman) şöyle dedi: Selmân'la beraber bir ağacın altında idim. Ondan kuru bir dal aldı ve onu, yaprakları dökülünceye kadar salladı. (Sonra): "Bana sormuyor musun, bunu niçin yapıyorum?" dedi. Ben de O'na, "bunu niçin yaptın?" dedim. Şöyle karşılık verdi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bana böyle yapmış, sonra şöyle buyurmuştu: "Şüphe yok ki, müslüman abdest aldığında abdesti güzelce alınca ve beş (vakit) namazı kılınca günahları şu yaprakların dökülmesi gibi dökülür." Sonra "Gündüzün iki tarafında ve gecenin (gündüze) yakın saatlerinde namaz kıl" (mealindeki âyeti), "bu, ibret alanlara bir öğüttür" sözüne kadar okudu.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Abdestin Üstünlüğü
745-) Bize Muhammed b. Yûsuf, Süfyân'dan, (O) Amr b. Amir el-Ensâri'den, (O da) Enes b. Mâlik'ten (naklen) haber verdi (ki, Enes) şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) her namaz için abdest alırdı. (Herhangi) birimize ise, abdestini bozmadığı sürece bir abdest kâfi gelirdi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Her Namaz İçin Abdest Alma
746-) Bize Yahya b. Hassan haber verip (dedi ki), bize Hammâd b. Seleme, Süheyl b. Ebi Salih'ten, (O) babasından, (O da) Ebu Hureyre'den (naklen) rivâyet etti ki, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz namazı esnasında oturağında bir hareketin olduğunu sanır da, abdesti bozuldu mu yahut bozulmadı mı diye kendisine bir güçlük çıkarsa, bir ses işitinceye veya bir koku hissedinceye kadar (namazından) ayrılmasın."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Abdest Sadece Hadesten Dolayı Gerekir
747-) Bize Muhammed İbnu'l-Mübârek haber verip (dedi ki), Bakıyye İbnu'l-Velîd, Ebû Bekr b. Ebî Meryem'den haber verdi (ki, O şöyle dedi): Bana Atiyye b. Kays el-Kelâ'î, Muâviye b. Ebî Süfyân'dan (naklen) haber verdi ki, Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuş: "Ancak gözler, dübürün (oturağın) bağıdır. Binaenaleyh göz uyuyunca bağ çözülür." Ebû Muhammed Abdullah (ed-Dârimi'ye) dendi ki, "bunun (zahiri) hükmünü kabul eder misin?" O, "hayır, (kişi) ayakta uyuduğu zaman ona abdest gerekmez" karşılığını verdi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Uykudan Dolayı Abdest Almak
748-) Bize Yezîd b. Hârûn haber verip (dedi ki), Muhammed b. İshak, Sa'îd b. Ubeyd ibni's-Sebbâk'tan, (O) babasından, (O da) Sehl b. Huneyf’ten (naklen) haber verdi (ki Sehl) şöyle dedi: Ben meziden dolayı güçlük çekiyor ve onun yüzünden çok guslediyordum. Sonra bunu Hazret-i Peygamber'e (sallallahü aleyhi ve sellem) anlattım ve O'na onun (hükmünü) sordum. O da şöyle buyurdu: "Bundan dolayı abdest alman sana kâfi gelir." (Sehl) dedi ki; "peki, dedim, ondan elbiseme bulaşan şeyi nasıl (temizlemeliyim?) buyurdu ki; "bir avuç su al ve onu, bulaştığını zannettiğin yere serp!"

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Mezi Hakkında
749-) Bize Ebu'l-Muğire haber verip (dedi ki), bize el-Evzâ'î, ez-Zühri'den rivâyet etti (ki O, şöyle dedi:) Bana İbn Hazm, Urve'den, (O da) Busre bint Safvân'dan (naklen) rivâyet etti ki, O (yani Busre), Resûlüllah'ı (sallallahü aleyhi ve sellem); "adam, erkeklik organına dokunmaktan dolayı abdest alır," buyururken işitmişti.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Erkeklik Organına Dokunmaktan Dolayı Abdest Almak
750-) Bize Ahmed b. Hâlid el-Vehbî, Muhammed b. İshak'tan, (O) Abdullah b. Ebî Bekr'den, (O) Urve'den, (O) Mervân İbnu'l-Hakem'den, (O da) Busre bint Safvân'dan (naklen) haber verdi ki, O (yani Busre) Hazret-i Peygamber'i (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyururken işitmişti: "Kim fercine (ön ve arka avret yerine) dokunursa, abdest alsın" (Rivâyetin) sonunda Ebû Muhammed (ed-Dârimi) dedi ki: "Bu (rivâyet), ferce dokunma hakkında daha sağlamdır."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Erkeklik Organına Dokunmaktan Dolayı Abdest Almak
751-) Bize Abdullah b. Salih haber verip (dedi ki), bana el-Leys rivâyet edip (dedi ki), bana Ukayl, İbn Şihâb'dan rivâyet etti (ki O, şöyle dedi: (İbn Şihâb dedi ki), bana Abdulmelik b. Ebî Bekr İbni'l-Hâris b. Hişâm haber verdi ki, Hârice b. Zeyd el-Ensârî O'na haber vermiş ki, babası Zeyd b. Sabit şöyle demiş: Resûlüllah'ı (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyururken işittim: "Ateşin değdiği şeylerden dolayı abdest (almak gerekir)." Ebû Muhammed (ed-Dârimi'ye): "Bunun (zahirî hükmünü) benimser misin?" dendi. O da "hayır" dedi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Taharet Kitabı
Konu: Ateşin Değdiği Şeylerden Dolayı Abdest Almak