Sünen-i Dârimî Hadis Kitabı

2003-) Bize Ebu'l-Velid haber verip (dedi ki), bize Şu'be, Seleme b. Küheyl'den rivâyet etti ki, O şöyle demiş: Huceyye b. Adiyy'i, şöyle derken işittim: Ali'ye, bir adamın; "ey mü'minlerin emiri! Sığır (kaç kişi adına kurban edilebilir?)" diye bir mesele hakkında sorduğunda, işitmiştim ki, (bu soruya) O; "(Sığır) yedi kişi adına (kurban edilebilir)" cevabını vermişti. (O zaman ben de); "boynuzu (kırık olan bir hayvanın kurban edilmesine ne dersiniz?)" diye sormuştum. "Zarar vermez" cevabını vermişti. "(Ya) topal (hayvanlar kurban edilebilir mi?)" demiştim. "Kurban kesme yerine ulaşabilirse, (kurban edilebilir)" karşılığını vermiş, sonra sözüne şöyle devam etmişti: "Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bize, (kurbanın) gözlerine ve kulaklarına dikkat etmemizi emretmişti."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Kurbanlarda Caiz Olmayan Şeyler
2004-) Bize Ubeydullah b. Mûsa, İsrail'den, (O) Ebu İshak'tan, (O) Şureyh ibnu'n-Nu'man el-Abidi'den, (O da) Hazret-i Ali'den (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bize (kurbanın) gözlerine ve kulaklarına dikat etmemizi ve ne "mukabele", ne "mudabere", ne "harka", ne de "şerka" (olan hayvanları) kurban etmememizi emretmişti. "Mukabele", kulağının (ön) tarafı kesilen (ve kesik parçası ön tarafında asılı bırakılan hayvan); "mudabere", kulağının (arka) tarafından (bir parça) kesilen (ve bu kesik parçası arka tarafında asılı bırakılan hayvan); "harka", (kulağı) delinmiş (hayvan), "şerka" ise, (kulağı uzunluğuna) yarılmış (hayvandır).

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Kurbanlarda Caiz Olmayan Şeyler
2005-) Bize Yezid b. Harun haber verip (dedi ki), bize Hişam, Yahya'dan, (O) Ba'ce el-Cuheni'den, (O da) Ukbe b. Amir el-Cuheni'den (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) kurbanları Ashabı arasında dağıtmıştı da, bana bir "ceze" isabet etmişti. O zaman ben, "ya Resûlüllah! Gerçekten durum şu ki, bana bir "ceze" düştü, (onu ne yapayım?)" demiştim. (Hazret-i Peygamber) de; "Onu kurban kes" buyurmuştu.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Yeterli Olan Kurbanlar
2006-) Bize Ebul-Velid haber verip (dedi ki), bize el-Leys rivâyet edip (dedi ki), bana Yezid b. Ebi Habib, Ebu'l-Hayr'dan, (O da) Ukbe b. Amir'den (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bana, Ashabına dağıtmam için bir miktar davar vermiş, ben de onları dağıtmıştım. Onlardan bir "atûd" ise geriye kalmış, (artmıştı). Ben de bunu Resûlüllah'a (sallallahü aleyhi ve sellem) söylemiştim. (Resûlüllah) da; "Onu kurban kes" buyurmuştu. Ebu Muhammed (ed-Dârimî); "Atûd, ceze olan keçidir" dedi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Yeterli Olan Kurbanlar
2007-) Bize Ya'lâ haber verip (dedi ki), bize Süfyan, Ebu'z-Zübeyr'den, (O da) Cabir'den (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Biz Hudeybiye günü yetmiş "bedene"yi, bir "bedene" yedi kişi adına olmak üzere, kurban kesmiştik. Çünkü Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem); "Hedy'lerde (yani Harem-i Şerife hediye edilen kurbanlarda) ortak olun!" buyurmuştu.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Deve Yedi Kişi Adına, Sığır Da Yedi Kişi Adına Kurban Edilebilir
2008-) Bize Halid b. Mahled haber verip (dedi ki), bize Malik, Ebu'z-Zübeyr'den, (O da) Cabir b. Abdillah'tan (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Biz Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ile beraber sığırı yedi kişi adına kurban kesmiştik. Ebu Muhammed (ed-Dârimî'ye); "bu (Hadisin zahirinin delâlet ettiği) görüşü kabullenir misin?" denildi, O da;"evet" karşılığını verdi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Deve Yedi Kişi Adına, Sığır Da Yedi Kişi Adına Kurban Edilebilir
2009-) Bize Ebu Asım, İbn Cüreyc'den, (O) Nafi'den, (O da) ibn Ömer'den (naklen) haber verdi ki, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) kurban etlerini üç günden sonraya (bırakmayı) yasakladı -veya O; "Kurban etlerini (üç günden sonra) yemeyin!" buyurdu.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Kurban Etleri Hakkında
2010-) Bize Amr b. Avn, Halid'den -ki O, İbn Abdillah et-Tahhan'dır-, (O) Halid el-Hazza'dan, (O) Ebu Kılâbe'den, (O) Ebu'l-Melih'ten, (O) Nubeyşe'den, (O da) Hazret-i Peygamber'den (sallallahü aleyhi ve sellem) (naklen) haber verdi ki, O şöyle buyurdu: "Biz size kurban etlerini üç günden fazla yemeyi, hepinize yetmeleri için yasaklamıştık. Şimdi Allah bolluk ihsan etmiştir. Binaenaleyh, (kurban etlerini) yiyin, saklayın, sevap kazanmak niyetiyle dağıtın." Ebu Muhammed (ed-Dârimî) dedi ki: "İttecirû, 'onunla sevap peşine düşün, onunla sevap kazanmaya bakın' (demektir)."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Kurban Etleri Hakkında
2011-) Bize Muhammed b. Abdillah er-Rakaşi haber verip (dedi ki), bize Yezid b. Zuray’ rivâyet edip (dedi ki), bize Muhammed b. İshak rivâyet edip (dedi ki), bana Abdullah b. Ebi Bekr, Amra bint Abdirrahman'dan, (O da) Hazret-i Âişe'den -Allah O'ndan razı olsun!- (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) kurban etlerini üç günden sonraya (bırakmayı) yasaklamıştı. Ertesi yıl (bayram vakti) gelip insanlar kurban kesince; "ya Resûlüllah! Şüphesiz bu kurbanlar (eskiden) insanlara fayda verirlerdi. Onlar (kurbanların) etlerini, yağlarını depo edip saklarlardı!" demiştim. O da; "Bugün onları bundan ne menediyor?" buyurmuştu. Ben; "ya Nebiyyallah! Sen onlara önceki sene, (kurban) etlerini üç günden fazla yemeyi yasaklamamış mıydın?" deyince O, şöyle buyurmuştu: "Ben bunu, yanlarına köylülerin geldiği şehirlilere, (kurban) etlerini onlara dağıtsınlar diye yasaklamıştım. Şimdi ise yesinler ve (kalanları) depo edip saklasınlar!"

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Kurban Etleri Hakkında
2012-) Bize Mervan b. Muhammed haber verip (dedi ki), bize Yahya b. Hamza rivâyet edip (dedi ki), bana Muhammed ibnu'l-Velid ez-Zübeydi, Abdurrahman b. Cübeyr b. Nufeyr'den rivâyet etti (ki, O şöyle demiş): Bana babam rivâyet etti ki; O, Resûlüllah’ın (sallallahü aleyhi ve sellem) azadlısı Sevban'ı şöyle derken işitmiş: Biz Mina'dayken Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bana; "Bize şu etten hazırla!" buyurmuştu. Bunun üzerine ben O'nun için o (etten) hazırlamıştım da O, Medine'ye varıncaya kadar ondan yemeye devam etmişti.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Kurban Etleri Hakkında
2013-) Bize Saîd ibnu'r-Rebi' haber verip (dedi ki), bize Şu'be, Amr b. Dinar'dan rivâyet etti ki, O şöyle demiş: Ben Atâ'nın şöyle dediğini işittim: Ben Cabir'i şöyle derken işittim: Muhakkak ki biz, Resûlüllah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) zamanında Mekke'den Medine'ye (yaptığımız yolculuklarda) yanımıza azık alırdık. Ebu Muhammed (ed-Dârimî) dedi ki: "(Cabir), kurban etlerini (azık alırdık), demek istiyor."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Kurban Etleri Hakkında
2014-) Bize Muhammed b. Yusuf haber verip (dedi ki), bize Süfyan, Mansur ile Zübeyd'den, (onlar) eş-Şa'bi'den, (O da) el-Bera’ b. Azib'den (naklen) rivâyet etti ki, Ebu Bürde b. Niyâr (bayram) namazını kılmadan önce kurbanını kesmiş. Sonra Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) namazını kılınca O'nu çağırmış, O da yaptığını O'na anlatmış. Bunun üzerine Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) O'na; "Senin (kestiğin) koyun, et (için kesilen bir) koyun (olmuş!)" buyurmuş. O zaman O; "ya Resûlüllah! Yanımda dişi bir oğlak -veya dişi bir keçi yavrusu- var. Bu bana bir koyundan daha sevimlidir, (acaba bunu kurban etsem olur mu?)" demiş. (Hazret-i Peygamber de); "O halde onu kurban et. Ancak o, (kurban edilmeye), senden sonra hiç kimse için yeterli olmaz!" buyurmuş. Ebu Muhammed (ed-Dârimî) şöyle demiş: "Muhammed kıraat yoluyla haber verdi ki, Süfyan'dan (naklen gelen rivâyetin sonunda şu cümle varmış): Kim de (bayram) namazından sonra, imam hutbe okuyorken (kurbanını) keserse, (bu kurban) ona yeter."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: İmamdan Önce Kurban Kesmek Hakkında
2015-) Bize Ebu Ali el-Hanefi rivâyet edip (dedi ki), bize Malik, Yahya b. Saîd'den, (O) Buşeyr b. Yesâr'dan, (O da) Ebu Burde b. Niyar'dan (naklen) rivâyet etti ki, bir adam, Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) (bayram namazından) ayrılmadan önce (kurbanını) kesmişti de, (Hazret-i Peygamber) ona tekrar (kurban kesmesini) emretmişti.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: İmamdan Önce Kurban Kesmek Hakkında
2016-) Bize Muhammed b. İsa haber verip (dedi ki), bize İbn Uyeyne, ez-Zühri'den, (O) Saîd İbnu'l-Museyyeb’den, (O da) Ebu Hüreyre'den (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Devenin ilk yavrusunu, (fera'ı) (kurban etmek) yok. Recep ayında koyun kurban etmek, (atire) de yok!"

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Devenin Kurban Edilen İlk Yavrusu Ferap Ve Receb Ayında Kurban Edilen Koyun Atire Hakkında
2017-) Bize Muhammed b. İsa rivâyet edip (dedi ki), bize Ebu Avâne, Ya'lâ b. Atâ'dan, (O) Veki' b. Hudus'tan, (O da) Ebu Rezin el-Ukayli Lakit b. Amir'den (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: "Ya Resûlüllah", dedim, "bizler Receb ayında (kurban) keserdik, şimdi (buna) ne buyurursun?" "Bunun hiçbir mahzuru yok!" buyurdu. Veki', sözüne şöyle devam etti: "Bu (kurbanı kesmeyi) ebediyen bırakmayacağım!"

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Devenin Kurban Edilen İlk Yavrusu Ferap Ve Receb Ayında Kurban Edilen Koyun Atire Hakkında
2018-) Bize Ebu Asım, İbn Cüreyc'den haber verdi ki, O şöyle demiş: Bana Atâ', Habibe bint Meysere b. Ebi Hüseyin'den, (O) Ümmü Kürz'den, (O da) Hazret-i Peygamber'den (sallallahü aleyhi ve sellem) (naklen) haber verdi ki; O, akika (kurbanı) hakkında şöyle buyurdu: "Erkek çocuk için, (yaş bakımından) birbirine yakın, (veya kurban edilmeye elverişli koyunlara denk) iki koyun, kız çocuk için bir koyun (kesilir). "

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Akikada Sünnet Olan
2019-) Bize Saîd b. Amir, Hişam'dan, (O) Hafsa bint Sîrîn'den, (O da) Selman b. Amir ed-Dabbi'den (naklen) haber verdi ki, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuş: "Çocukla beraber bir "akika" vardır. Bu sebeple onun için kan akıtın, (kurban kesin) ve ondan eziyet verici şeyi giderin."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Akikada Sünnet Olan
2020-) Bize Amr b. Avn rivâyet edip (dedi ki), bize Hammad b. Zeyd, Ubeydullah b. Ebi Yezid'den, (O) Siba’ b. Sabit'ten, (O da) Ümmü Kürz'den (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "(Akika kurbanı olarak) erkek çocuk için iki benzer koyun, kız çocuk için bir koyun (kesilir)."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Akikada Sünnet Olan
2021-) Bize Affân haber verip (dedi ki), bize Hemmâm, Katâde'den, (O) el-Hasan'dan, (O) Semûre'den, (O da) Hazret-i Peygamber'den (sallallahü aleyhi ve sellem) (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle buyurdu: "Her çocuk "akika"sına karşılık rehindir. (Bu sebeple) onun için (akika kurbanı) kesilir, (saçı) tıraş edilir ve (başına) kan sürülür." Katâde, bu kan (sürme işini) tarif edip şöyle derdi: Akika boğazlanıldığı zaman bir parça yün alınır ve onunla, boğazlanılan hayvanın can damarlarına dönülüp (kana bulaştırılır), sonra (bu kanlanmış yün parçası) bebeğin bıngıldağının üzerine konur. Nihayet (kan başından) ip gibi akınca başı yıkanır, sonra da tıraş edilir. Affan dedi ki; Ebân bize bu Hadisi rivâyet etmiş ve; "... kan sürülür" (yerine) "ve adı konulur" demiştir. Abdullah (ed-Dârimî ise); "ben bunu (yani çocuğun başına kan bulaştırmayı) gerekli görmem" dedi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Akikada Sünnet Olan
2022-) Bize Muhammed b. Yusuf, Süfyan'dan, (O) Halid el-Hazza'dan, (O) Ebu Kılâbe'den, (O) Ebu'l-Eş'as es-San'ani'den, (O da) Şeddad b. Evs'ten, (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Resûlüllah'tan (sallallahü aleyhi ve sellem) iki şey belledim. (Bunlardan birinde) O şöyle buyurmuştur: "Muhakkak ki Allah, her şeyin güzel yapılmasını istemiştir. Binaenaleyh, (kısas gibi bir sebeple birini) öldüreceğiniz zaman güzelce öldürün, (bir hayvanı) boğazlayacağınız zaman güzelce boğazlayın. Biriniz (bir hayvan keseceği vakit) bıçağını keskinleştirsin, sonra boğazlayacağı hayvanı rahat ettirsin!"

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Boğazlanılacak Hayvana Güzel Muamele Hakkında
2023-) Bize Yezid b. Hârûn haber verip (dedi ki), bize Yahya b. Saîd, Nafi'den, (O da) İbn Ömer'den (naklen) haber verdi ki, bir kadın Sel' (dağında) Ka'b b. Malikoğulları'nın koyunlarını otlatıyonnuş. Derken bir koyunun ölmesinden korkmuş ve bir taş alıp onunla onu boğazlamış. Bu (olay) Resûlüllah'a (sallallahü aleyhi ve sellem) anlatılmıştı da O, onlara (yani koyun sahiplerine) onu yemelerini emretmişti.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Kendileriyle Hayvan Boğazlamanın Caiz Olduğu Şeyler
2024-) Bize Ebu’l-Velid, Osman b. Ömer ve Affân, Hammâd b. Seleme'den, (O) Ebu'l-Uşera'dan, (O da) babasından (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: "Ya Resûlüllah, boğazlama sadece boğazdan ve gerdandan mı olur?" demiştim de, (Hazret-i Peygamber); "(Hayvanın) uyluğunu yaralarsan, senin için yeterli olur" buyurmuştu.” Hammâd dedi ki; "biz bu (Hadisi) yukarıdan aşağıya düşen hayvana yorduk."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Kuyuya Düşen Hayvanın Boğazlanışı Hakkında
2025-) Bize Ebu'l-Velid haber verip (dedi ki), bize Şu'be rivâyet edip (dedi ki), bana el-Minhâl b. Amr rivâyet edip dedi ki, Saîd b. Cübeyr'i, şöyle derken işittim: İbn Ömer'le beraber Medine yollarından bir yola çıkmıştık. Derken ne görelim, bazı çocuklar bir tavuğa (taş) atıyorlar! İbn Ömer hemen; "bunu kim yaptı?" dedi. Bunun üzerine (çocuklar) dağıldılar. O zaman O şöyle dedi: "Muhakkak ki Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), canlıya işkence (müsle) yapan kimselere lanet etti."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Canlıya İşkence Müsle Yapma Yasağı
2026-) Bize Ebu Asım, Abdulhamid b. Ca'fer'den, (O) Yezid b. Ebi Habib'den, (O) Bukeyr b. Abdillah ibni'l-Eşecc'den, (O) babasından), (O) Ubeyd b. Ti’li'den, (O da) Ebu Eyyub el-Ensari'den (naklen) haber verdi ki, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bir canlanın tutularak bir şey atıla atıla öldürülmesini, ("sabır"ını) yasaklamıştır. Ebu Eyyub (sözünün devamında) şöyle dedi: "(Canlı varlık") bir tavuk da olsa, onu tutup bir şey ata ata öldürmem!"

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Canlıya İşkence Müsle Yapma Yasağı
2027-) Bize Affan rivâyet edip (dedi ki), bize Hammâd rivâyet edip (dedi ki), bize Katâde, İkrime'den, (O da) İbn Abbas'tan (naklen) rivâyet etti ki, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) "mücesseme"nin (etinin yenilmesini) yasaklamıştır! Ebu Muhammed (ed-Dârimî) de şöyle demiştir: "Mücesseme, tutulup bir hedef olarak dikilen ve kendisine bir şeyler atıla atıla öldürülen hayvandır."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Canlıya İşkence Müsle Yapma Yasağı
2028-) Bize Muhammed b. Saîd haber verip (dedi ki), bize Abdurrahman -ki O, İbn Süleyman'dır-, Hişam b. Urve'den, (O) babasından, (O da) mü'minlerin annesi Hazret-i Âişe'den (naklen) rivâyet etti ki, bir topluluk Resûlüllah'a (sallallahü aleyhi ve sellem); "bazı kimseler bize, (kesildiğinde) üzerine Allah'ın adının anılmış olup olmadığını bilmediğimiz et getiriyorlar, (ne yapmamızı emredersiniz?)" diye sormuşlardı da Hazret-i Peygamber; "Besmeleyi siz çekin ve yiyin!" buyurmuştu. (Et getirenler) de cahiliye dönemine yakın (yani yeni müslüman olmuş, dolayısıyla dinin hükümlerini tam olarak bilmeyen) kimselerdi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Bir Et Bulunur Da, Kesildiğinde Üzerinde Allahın Adının Anılıp Anılmadığı Bilinmeyebilir?
2029-) Bize Muhammed b. Yusuf, Süfyan'dan, (O) babasından, (O) Abaye b. Rifaa b. Rafî'den, (O da) dedesi Rafi' b. Hadic'den (naklen) haber verdi ki, (birgün) bir deve ürküp kaçmıştı. Toplulukta da (onu yakalamak için) az sayıda at vardı. Bu sebeple bir adam ok atıp onu durdurmuştu (yani öldürmüştü). Bunun üzerine Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) ona şöyle buyurmuştu: "Hakikaten bu hayvanların, vahşi hayvanların şaşılacak halleri gibi garip halleri vardır. Binaenaleyh, onların sizi aciz bırakanlarına böyle yapın!"

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Hayvan Ürküp Kaçınca Ne Yapılacağı Hakkında
2030-) Bize İsmail Ebu Ma'mer b. İbrahim rivâyet edip (dedi ki), bize Süfyan, Amr'dan -ki O, İbn Dinar'dır-, (O da) İbn Abbas’ın azadlısı Suheyb'den (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Abdullah b. Amr'ı şöyle derken işittim: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Kim bir serçeyi hakkına karşılık olmaksızın öldürürse, Allah Kıyamet Gününde ona onu soracaktır!" (Bunun üzerine); "onun hakkı nedir ki?" denildi de; "Kesip yemen!" buyurdu.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Herhangi Bir Hayvanı Boş Yere Öldüren Kimse
2031-) Bize İshak b. İbrahim haber verip (dedi ki), bize Attab b. Beşir, Ubeydullah b. Ebi Ziyad'dan, (O) Ebu'z-Zübeyr'den, (O) Cabir'den, (O da) Hazret-i Peygamber'den (sallallahü aleyhi ve sellem) (naklen) rivâyet etti ki, o şöyle buyurdu: "Annesinin karnındaki yavrunun ("cenin"in) boğazlanması, annesinin boğazlanması (ile hasıl olur.)" Muhammed (ed-Dârimî'ye); "(annesi kesildikten sonra karnından çıkan yavru) yenir mi?" diye soruldu, O da; "evet" dedi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Annesinin Karnındaki Yavrunun Boğazlanması, Annenin Boğazlanması İle Hasıl Olur Hadisi Hakkında
2032-) Bize Halid b. Mahled haber verip (dedi ki), bize Malik, İbn Şihab'dan, (O) Ebu İdris el-Havlani'den, (O da) Ebu Salebe el-Huşeni'den (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Kasulullah (sallallahü aleyhi ve sellem) azı dişli bütün yırtıcı hayvanların (etinin) yenilmesini yasakladı.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Etleri Yenilmeyen Yırtıcı Hayvanlar
2033-) Bize Abdullah b. Mesleme haber verip (dedi ki), bize Malik b. Enes'in amcasının oğlu Ebu Uveys, ez-Zühri'den, (O) Ebu İdris el-Havlani'den, (O da) Ebu Salebe el-Huşeni'den (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) (yırtıcı bir hayvanın canlı bir hayvandan) kapıp kopardığı et ile, tutulup bir hedef olarak dikilen ve kendisine birşeyler atıla atıla öldürülen hayvanın ("mucesseme"nin) etini (yemeyi), taksiminden önce ganimet malından kapıp almayı ve azı dişli tüm yırtıcı hayvanların (etini) yemeyi yasakladı.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Etleri Yenilmeyen Yırtıcı Hayvanlar
2034-) Bize Yahya b. Hammad haber verip (dedi ki), bize Ebu Avane, Ebu Bişr'den, (O) Meymûn b. Mihran'dan, (O da) İbn Abbas'tan (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) azı dişli bütün yırtıcı hayvanların ve pençeli bütün kuşların (etini) yemeyi yasakladı.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Etleri Yenilmeyen Yırtıcı Hayvanlar
2035-) Bize Ma'mer b. Bişr, İbnu'l-Mübarek'ten, (O) Saîd'den, (O) Katâde'den, (O) Ebu'l-Melih'ten, (O da) babasından (naklen) haber verdi ki, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), yırtıcı hayvanların derilerinin yaygı edinilmesini yasakladı.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Yırtıcı Hayvanların Derilerini Giyme Yasağı
2036-) Bize Musedded haber verip (dedi ki), bize Yahya b. Saîd, Katâde'den, (O) Ebu'l-Melih'ten, (O) babasından, (O da) Hazret-i Peygamberden (sallallahü aleyhi ve sellem) (naklen) onun, (yani bir önceki Hadisin) benzerini rivâyet etti.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Yırtıcı Hayvanların Derilerini Giyme Yasağı
2037-) Bize Muhammed b. Yusuf, Süiyan'dan, (O) Zeyd b. Eslem'den, (O da) Abdurrahman b. Va'le'den (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: İbn Abbas'a, (deriden yapılmış) su kaplarını sormuştum da O şöyle cevap vermişti: Sana ne diyeceğimi bilmiyorum. Şu kadar var ki, ben Resûlüllah'ı (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyururken işitmiştim: "Hangi hayvan postu tabaklanırsa temizlenmiş olur."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Murdar Hayvan Ölülerinin Derilerinden Yararlanmak
2038-) Bize Ya'lâ, Muhammed b. İshak'tan, (O) el-Ka'ka' b. Hakim'den, (O da) Abdurrahman b. Va'le'den (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: İbn Abbas'a, murdar hayvan ölülerinin derilerini sormuştum da O, şöyle cevap vermişti: (Onlar hakkında) Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Onları tabaklamak, temizlemektir!" Muhammed Abdullah (ed-Dârimî'ye); "bu (Hadisin delâlet ettiği) görüşü kabullenir misin?" denildi. O da; "eti yenen (bir hayvan) olduğunda, evet, (kabullenirim!)" karşılığını verdi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Murdar Hayvan Ölülerinin Derilerinden Yararlanmak
2039-) Bize Halid b. Mahled rivâyet edip (dedi ki), bize Malik, Yezid b. Kuseyt'ten, (O) Muhammed b. Abdirrahman b. Sevban'dan, (O) annesinden, (O da) Hazret-i Âişe'den (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), murdar hayvan ölülerinin derilerinden yararlanılmasını emretti.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Murdar Hayvan Ölülerinin Derilerinden Yararlanmak
2040-) Bize Yahya b. Hassan rivâyet edip (dedi ki), bize Süfyan b. Uyeyne, ez-Zühri'den, (O) Ubeydullah b. Abdillah’tan, (O da) İbn Abbas'tan (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Meymûne'ye ait bir koyun ölmüştü, (onlar da onu atmışlardı). Bunun üzerine Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem); "Onun derisinden yararlansaydınız!" buyurmuştu. Onlar; "ya Resûlüllah, doğrusu o murdardır!" demişler, (Hazret-i Peygamber de); "Onun sadece yenilmesi haram kılındı!" buyurmuştu.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Murdar Hayvan Ölülerinin Derilerinden Yararlanmak
2041-) Bize Muhammed ibnu'l-Musaffa haber verip (dedi ki), bize Bakıyye, ez-Zübeydi'den, (O) ez-Zühri'den, (O) Ubeydullah'tan, (O) İbn Abbas'tan, (O da) Hazret-i Peygamber'den (sallallahü aleyhi ve sellem) (naklen), bunun (yani bir önceki) Hadisin benzerini rivâyet etti. Muhammed (ed-Dârimî'ye); "tilkilerin (derileri) hakkında ne dersin, tabaklandıklarında (kullanılabilirler mi?)" denildi, O da; "onların (derilerini kullanmayı) kerih görüyorum" cevabını verdi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Murdar Hayvan Ölülerinin Derilerinden Yararlanmak
2042-) Bize Ahmed b. Abdillah haber verip (dedi ki), bize Malik, ez-Zühri'den, (O), Muhammed'in oğulları el-Hasan ile Abdullah'tan, (onlar) babalarından, (O da) Hazret-i Ali'den (naklen) rivâyet etti ki; Hazret-i Ali, İbn Abbas'a şöyle dedi: "Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) Hayber günü (h. 7. yılın Muharrem ayında) kadınlarla mut'a nikahı yapmayı ve evcil eşeklerin etlerini (yemeyi) yasaklamıştı."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Evcil Eşeklerin Etleri Hakkında
2043-) Bize Muhammed b. Yusuf, Süfyan'dan, (O) Hişam'dan, (O) İbn Sîrîn'den, (O da) Enes b. Malik'ten (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Hayber günü bir adam kalkıp; "ya Resûlüllah, eşekler yenildi -veya, eşekler bitirildi!-" dedi. Ardından (başka bir adam); "ya Resûlüllah, eşekler bitirildi -veya, eşekler yenildi!-" dedi. Bunun üzerine Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) bir adama emretti de, O; "Muhakkak ki Allah ve Resûlü sizi eşek etleri (yemekten) menediyor. Çünkü onlar pistir!" diye bağırdı.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Evcil Eşeklerin Etleri Hakkında
2044-) Bize Ca'fer b. Avn, Hişam b. Urve'den, (O) Fatuna bintu'l-Munzir'den, (O da) Esma bint Ebi Bekr'den (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) zamanında Medine'de at eti yedik.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: At Etlerinin Yenilmesi Hakkında
2045-) Bize Ebu'n-Numan haber verip (dedi ki), bize Hammad b. Zeyd, Amr b. Dinar'dan, (O) Muhammed b. Ali'den, (O da) Cabir b. Abdillah'tan (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) Hayber günü evcil eşeklerin etlerini (yemeyi) yasakladı, at etlerini (yemeye) ise izin verdi.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: At Etlerinin Yenilmesi Hakkında
2046-) Bize Ebu'l-Muğire haber verip (dedi ki), bize el-Evzai rivâyet edip (dedi ki), bana ez-Zühri, Saîd ibnu'l-Müseyyeb ile Ebu Seleme b. Abdirrahman'dan, (onlar da) Ebu Hüreyre'den (naklen) rivâyet ettiler ki, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "(Bir kimse), mü'minlerin gözlerini kendisine diktiği kıymetli bir malı gizlice kapıp almaz ki, o bunu kapıp aldığında mümin olsun!"

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Kapıp Alma, Yağma Etme Nühbe Yasağı
2047-) Bize İshak b. İbrahim rivâyet edip (dedi ki), bize Vehb b. Cerir b. Hazini, babasından, (O) Yala b. Hakim'den, (O) Ebu Lebid'den, (O da) Abdurrahman b. Semûre'den (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), gizlice kapıp almayı, yağma etmeyi ("nühbe'yi) yasakladı. Muhammed (ed-Dârimî) dedi ki: "Bu (kapıp alma yasağı), savaşta ganimet elde edildiğinde ganimetin bölüştürülmesinden önce (ondan gizlice kapıp alma hakkındadır)."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Kapıp Alma, Yağma Etme Nühbe Yasağı
2048-) Bize Ebu Asım, el-Evzai'den, (O) Hassan b. Atıyye'den, (O da) Ebu Vakıd'den (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: 'Ya Resûlüllah", dedik, "biz açlığın bulunduğu bir yerde yaşıyoruz. Murdar hayvan ölüsünden bize ne helâl olur?" (Hazret-i Peygamber) şöyle buyurdu: "Ne sabah yemeği, ne akşam yemeği yiyemediğinizde, ne de (yerden) bir sebze çıkaramadığınızda işiniz ona kalır." (Ed-Dârimî) dedi ki: "(Diğer) raviler, ("tahtefâ" kelimesini) "ha" ile söylüyorlar. (Bu durumda mana, "ne de bir sebze koparmadığınızda..." şeklinde olur). Bu ise "hı" ile söylemiştir."

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Darda Kalanın, Murdar Hayvan Ölüsünden Yemesi Hakkında
2049-) Bize Yala haber verip (dedi ki), bize el-A'meş, Ya'kub b. Yahya'dan, (O da) Dırâr ibnu'l-Ezver'den (naklen) rivâyet etti ki, O şöyle dedi: Resûlüllah'a (sallallahü aleyhi ve sellem) sağmal bir deve hediye etmiştim de O, bana onu sağmamı emretmişti. Ben de onu sağmış ve sağımında haddi aşmıştım. Bunun üzerine (Hazret-i Peygamber); "Sütün (devamlı gelmesini) sağlayacak olan (bir miktar sütü memede) bırak!" buyurmuştu.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Süt Sağımını Haddinden Fazla Yapan Kimse Hakkında
2050-) Bize Ubeydullah b. Abdilmecid haber verip (dedi ki), bize İbn Ebi Zi'b, Saîd b. Halid el-Karidi'den, (O) Saîd ibnu'l-Müseyyeb'den, (O da) Abdurrahman b. Osman'dan (naklen) rivâyet etti ki, Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) kurbağalan öldürmeyi yasakladı.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Kurbağa Ve Arıları Öldürme Yasağı
2051-) Bize Muhammed b. Yahya haber verip (dedi ki), bize Abdurrezzak rivâyet edip (dedi ki), bize Ma'mer, ez-Zühri'den, (O) Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe'den, (O da) ibn Abbas'tan (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) dört hayvanın; karınca, arı, çavuş kuşu ve göçeğen kuşunun öldürülmesini yasakladı.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Kurbağa Ve Arıları Öldürme Yasağı
2052-) Bize Ebu Asım, İbn Cüreye’den, (O) Abdulhamid b. Cübeyr b. Şeybe'den, (O) Saîd ibnu'l-Müseyyeb'den, (O da) Ümmü Serik'ten (naklen) haber verdi ki, Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) zehirli kelerlerin öldürülmesini emretmişti.

Kaynak: Sünen-i Dârimî, Kurbanlar Kitabı
Konu: Zehirli Kelerleri Öldürmek Hakkında